Kolumne 25. veljače 2022.

Raspucanci: Tri recepta - s jabukom, čokoladom ili limunom

Raspucanci s limunom i raspucanci s čokoladom
; Recepti za najbolje raspucance foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svi recepti za najbolje raspucance na jednom mjestu! Pripremi čokoladne raspucance, raspucance s limunom ili raspucance s jabukom i cimetom i uživaj u najukusnijim kolačićima...

Raspucanci su savršeno ukusni kolačići, a uz to su i jednostavni za pripremu. Savršeni su za Božić, ali i druga slavlja i dane kada nam se jednostavno jede nešto slatko. U nastavku ti donosimo recepte za omiljene raspucance s čokoladom, s limunom te s jabukom i cimetom. Odaberi omiljeni recept i uživaj u najukusnijim raspucancima!

Imaj na umu da tijesto mora odstajati minimalno sat vremena prije pečenja. Kako bi zaista ispali savršeni, smjesu pripremi večer ranije i pusti da odstoji u hladnjaku tijekom noći. Jednom pečeni, raspucanci mogu stajati na sobnoj temperaturi do tjedan dana. 

Čokoladni raspucanci

Čokoladni raspucanci s duplom dozom čokolade su sve što želimo na blagdanskom stolu. Hrskavi izvana, a mekani iznutra! Dragi su nam tijekom cijele godine, ali neku posebnu čar imaju u blagdansko vrijeme. 

Sastojci:

  • 125 g glatkog brašna 
  • 50 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo/sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 115 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 100 g smeđeg šećera
  • 1 veće jaje sobne temperature
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 180 g čokoladnih kapljica ili komadića čokolade

Za valjanje: 

  • 35 g šećera
  • 120 g šećera u prahu

Priprema:

  1. U velikoj zdjeli pjenasto pomiješaj brašno, kakao prah, sodu bikarbonu i sol. Stavi sa strane.
  2. U drugoj zdjeli ručnim mikserom miksaj maslac, šećer i smeđi šećer na srednjoj brzini dok ne postanu pahuljasti i kremasti, oko 2 minute. 
  3. Umutiti jaje i vaniliju na velikoj brzini. Po potrebi ostruži stranice i dno posude.
  4. Na maloj brzini polako umiješaj suhe sastojke u mokre sastojke dok se ne sjedine, a zatim umiješaj komadiće čokolade. Tijesto za kolačiće će biti gusto i ljepljivo.
  5.  Tijesto dobro pokrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom i ohladi najmanje 2 sata. Za ovo tijesto hlađenje je obavezno. 
  6. Izvadi tijesto za kolačiće iz hladnjaka i ostavi da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta. Za to vrijeme možeš zagrijati pećnicu na 180 °C.  Dva velika lima za pečenje obloži papirom za pečenje. Ostavi sa strane.
  7. Uzimaj 1,5 žlice tijesta i oblikuj kuglice. Svaku lopticu prvo lagano uvaljaj u šećer, a zatim obilno u šećer u prahu. Pripremljene kolačiće stavljaj na lim za pečenje uz malo veći razmak.  Kolačiće peci 11-12 minuta.
  8.   Ako se keksići baš i ne šire do 9. minute, izvadi ih iz pećnice i lagano udari lim za pečenje o radnu površinu par puta.  Vrati ih u pećnicu na još par minuta.  Ohladi kolačiće 5 minuta na plehu, a zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.

Uživaj!

 | Author: Shutterstock Čokoladni raspucanci, foto: Shutterstock Raspucanci s jabukom i cimetom

Svakako isprobaj i ovaj zanimljivi recept s jabukama i cimetom koji će te zasigurno oduševiti! Krase ih neodoljivi mirisi cimeta i jabuka i jednostavnost pripreme. Recept ti donosi autorica bloga 50 sahdes of Hunger. Svakako ih isprobaj! 

Sastojci:

  • 1 jabuka
  • 250 g glatkog brašna
  • pola praška za pecivo
  • 50 g gustina
  • 2 žlice šećera
  • 120 g maslaca
  • pola žlice cimeta
  • 1 jaje

Priprema:

  1. Izmiješajte šećer i maslac pa dodajte jaje.
  2. Polako dodajte i ostale sastojke. Brašno ubacite posljednje i kratko mijesite rukama.
  3. Jabuku narežite na sitne kockice i umiješajte u tijesto.
  4. Tijesto zamotajte u foliju i stavite na hlađenje, najbolje preko noći.
  5. Od tijesta oblikujte male kuglice veličine oraha, uvaljajte ih u kristal šećer, a zatim u šećer u prahu.
  6. Pecite otprilike 10 minuta u dobro zagrijanoj pećnici na 170.

Uživaj!

 | Author: 50 shades of hunger Raspucanci s cimetom i jabukom, foto: 50 shades of hunger

Raspucanci s limunom

Recept za najbolje raspucance s limunom pripremila je Laura Roman, autorica bloga La vie Shobaine. Recept za najbolje "bijele raspucance" te čeka u nastavku. 

Sastojci:

  • 100 gr omekšalog maslaca
  • 70 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Prstohvat soli
  • 1 limun
  • 1 mandarina
  • 1 jaje
  • 10 gr praška za pecivo
  • 300 gr brašna

Postupak:

  1. U posudu dodaj omekšali maslac, šećer i sol i pjenasto izmuti. Umiješaj jedno jaje. Naribaj koricu limuna i mandarine, te ih ocijedi i ulij sok u smjesu.
  2. Posudu pokrij folijom te stavi u hladnjak na makar sat vremena. Od tijesta izdvoji 15 grama, te rukama oblikuj kuglice. Uvaljaj kuglicu u šećer u prahu.
  3. Kuglice složi na papir za pečenje, te ostavi razmak među njima. Peci na 180 stupnjeva, bez ventilacije, oko 10 minuta. Čim počnu dobivati zlatnu boju, izvadi ih, te pusti da se ohlade. 

Uživaj!

 | Author: Laura Roman Raspucanci s limunom, foto: Laura Roman

Isprobaj i sljedeće recepte:

čupavci Možda vas zanima... Čupavci su na našem stolu i na Božić! A kod tebe? Recepti Možda vas zanima... Najsočniji čokoladni browniesi: Recept koji uvijek uspijeva! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.