Recepti 31. siječnja 2022.

Najsočniji čokoladni browniesi: Recept koji uvijek uspijeva!

; Recept za najbolje čokoladne browniese foto: Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Najbolji recept za browniese koji ćeš pripremiti u tren oka! S hrskavim rubovima, mekanom sredinom i bogatim okusom čokolade, ovi domaći browniesi oduševit će te na prvi griz...

U potrazi si za savršenim receptom za super čokoladne browniese? Na pravom si mjestu! Imamo recept za ekstra sočne browniese koji s tanjura nestaju u tren oka! Prije početka pečenja svakako pročitaj male tajne pripreme omiljene čokoladne poslastice...

Kratka povijest browniesa - omiljenih čokoladnih kolača

Prvi su brownies pripremljeni krajem 19. stoljeća u Chicagu u hotelu Palmer House, piše Forbes. Pastry chef hotela dobio je zadatak napraviti slasticu koja se može zapakirati i prenijeti, bez ikakvih problema, na drugu lokaciju. Uspješno je odradio svoj dio posla i kreirao jednu od najpoznatijih američkih slastica. Originalni su brownies bili slatki, kremasti te nadjeveni orasima i marelicama. Današnja je ponuda brownieja zapanjujuća. Svaka slastičarnica i gotovo svako domaćinstvo, ima svoj recept. 

 | Author: Shutterstock Čokoladni brownie, foto: Shutterstock

Najbolji recept za Browniese

Pronašli smo odličan recept za browniese - koji uvijek uspijeva! U pitanju je vrlo jednostavan recept s malo sastojaka i relativno kratkim vremenom pripreme!  Ovi su browniesi savršeno kremasti, ne raspadaju se i lako se režu, a podjednako su fini i sljedećeg dana. Browniese možeš poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno. 

Kako napraviti sočne Browniese kod kuće?

Postupak je zaista jednostavan! Prvo otopi maslac i čokoladu na pari. Pomiješaj suhe i mokre sastojke u dvije odvojene posude. Suhu smjesu prelij preko mokre pa nježno gumenom lopaticom sjedini sastojke. Zatim ulij tijesto u kalup obložen papirom za pečenje.

Gumenom lopaticom rasporedi tijesto i zagladi gornji dio. Premjesti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i peci 25 do 30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavi browniese da se potpuno ohlade prije rezanja i posluživanja. Ako ti ostane nekoliko browniesa, spremi ih u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj na sobnoj temperaturi do tri dana. 

 | Author: Shutterstock Domaći sočni browniesi, foto: Shutterstock Korisni trikovi i savjeti za pečenje...

Sastojci sobne temperature - Ako želiš da konačan rezultat bude zadovoljavajuć, izvadi jaja, maslac i sve ostale sastojke iz hladnjaka ili hladne smočnice barem pola sata prije no što planiraš krenuti s pripremom.

Kalup za pečenje - Uglavnom se u receptima za brownies spominju dublje četvrtaste posude dimenzija 20 x 20 cm. Ako nemaš odgovarajuću posudu, obavezno prilagodi količinu sastojaka i/ili vrijeme pečenja.

Kvalitetna čokolada - Kad je čokolada u pitanju, uputno je koristiti kvalitetnu čokoladu s postotkom kakaa koji je naveden u samom receptu. Ako upotrijebiš mliječnu čokoladu umjesto tamne, a ne prilagodiš količinu šećera - vrlo je vjerojatno da će brownieji biti poprilično (pre)slatki. I obrnuto.

Pretjerano miješanje - Mikser iskoristi za miksanje jaja sa šećerom, a za sjedinjavanje smjese s brašnom upotrijebi drvenu žlicu ili špatulu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine, ni minutu više.

Ostavi ih da se ohlade - Osim što ćeš ohlađene brownieje moći lakše i urednije narezati, sat vremena stajanja učinit će čudo kad je u pitanju okus. 

 | Author: Shutterstock Domaći čokoladni browniesi, foto: Shutterstock Najbolji recept za sočne čokoladne browniese

Sastojci:

  • 185 g maslaca
  • 185 g kvalitetne tamne čokolade
  • 85 g glatkog brašna
  • 40 g kakao praha
  • 50 g bijele čokolade
  • 50 g mliječne čokolade
  • 3 velika jaja
  • 275 g smeđeg šećera
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Maslac nareži na kockice i stavi u manju zdjelu, pa dodaj 185 grama tamne čokolade izlomljene na komadiće. Čokoladu i maslac otopi na pari. Otopljenu smjesu ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
  2. Pomiješaj brašno, kakao i sol u maloj posudici i stavi na stranu.
  3. Uključi pećnicu na 180 stupnjeva. 
  4. Plitki četvrtasti kalup veličine 20 cm obloži papirom za pečenje.
  5. Bijelu i mliječnu čokoladu nasjeckaj na komadiće. 
  6. U veliku posudu razbij 3 jaja i dodaj 275 g smeđeg šećera. Električnim mikserom na maksimalnoj brzini umuti jaja i šećer. Miksaj sve dok smjesa ne postane blijeda i udvostruči svoj prvobitni volumen (oko 5 minuta).
  7. Ohlađenu čokoladnu smjesu prelij preko smjese od jaja pa lagano promiješaj gumenom lopaticom. 
  8. Potom pažljivo umiješaj smjesu od brašna i kakaa. 
  9. Na kraju umiješaj komadiće bijele i mliječne čokolade.
  10. Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje. 
  11. Stavi u zagrijanu u pećnicu i postavi tajmer na 25 minuta. Kad se oglasi zvono, otvori pećnicu, izvadi i lagano protresi kalup. Ako se brownie ljulja u sredini, još nije u potpunosti pečen, pa ga vrati unutra i peci još 5 minuta dok vrh ne dobije sjajnu koricu, a stranice se tek počnu odvajati od kalupa. Izvadi iz pećnice.
  12. Ostavi u kalupu da se ohladi, a zatim nareži u željeni oblik i posluži. Uživaj!

 | Author: Shutterstock Domaći čokoladni browniesi, foto: Shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Čisti užitak: Sočne kocke s duplom dozom čokolade Recepti Starinska pita od sira Možda vas zanima... Od viška svježeg sira napravi starinsku pitu Kolumne Domače palačinke Možda vas zanima... Kako napraviti najbolje palačinke kod kuće Recepti Možda vas zanima... Tiramisu s limunom - desert koji podiže raspoloženje Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:15 02. Veljača 2022.

    zakon