U potrazi si za savršenim receptom za super čokoladne browniese? Na pravom si mjestu! Imamo recept za ekstra sočne browniese koji s tanjura nestaju u tren oka! Prije početka pečenja svakako pročitaj male tajne pripreme omiljene čokoladne poslastice...
Kratka povijest browniesa - omiljenih čokoladnih kolača
Prvi su brownies pripremljeni krajem 19. stoljeća u Chicagu u hotelu Palmer House, piše Forbes. Pastry chef hotela dobio je zadatak napraviti slasticu koja se može zapakirati i prenijeti, bez ikakvih problema, na drugu lokaciju. Uspješno je odradio svoj dio posla i kreirao jednu od najpoznatijih američkih slastica. Originalni su brownies bili slatki, kremasti te nadjeveni orasima i marelicama. Današnja je ponuda brownieja zapanjujuća. Svaka slastičarnica i gotovo svako domaćinstvo, ima svoj recept.
Najbolji recept za Browniese
Pronašli smo odličan recept za browniese - koji uvijek uspijeva! U pitanju je vrlo jednostavan recept s malo sastojaka i relativno kratkim vremenom pripreme! Ovi su browniesi savršeno kremasti, ne raspadaju se i lako se režu, a podjednako su fini i sljedećeg dana. Browniese možeš poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili kuglicu sladoleda, a jednako će ukusni biti i samostalno.
Kako napraviti sočne Browniese kod kuće?
Postupak je zaista jednostavan! Prvo otopi maslac i čokoladu na pari. Pomiješaj suhe i mokre sastojke u dvije odvojene posude. Suhu smjesu prelij preko mokre pa nježno gumenom lopaticom sjedini sastojke. Zatim ulij tijesto u kalup obložen papirom za pečenje.
Gumenom lopaticom rasporedi tijesto i zagladi gornji dio. Premjesti kalup u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i peci 25 do 30 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe suha. Ostavi browniese da se potpuno ohlade prije rezanja i posluživanja. Ako ti ostane nekoliko browniesa, spremi ih u hermetički zatvorenu posudu i čuvaj na sobnoj temperaturi do tri dana.
Korisni trikovi i savjeti za pečenje...
Sastojci sobne temperature - Ako želiš da konačan rezultat bude zadovoljavajuć, izvadi jaja, maslac i sve ostale sastojke iz hladnjaka ili hladne smočnice barem pola sata prije no što planiraš krenuti s pripremom.
Kalup za pečenje - Uglavnom se u receptima za brownies spominju dublje četvrtaste posude dimenzija 20 x 20 cm. Ako nemaš odgovarajuću posudu, obavezno prilagodi količinu sastojaka i/ili vrijeme pečenja.
Kvalitetna čokolada - Kad je čokolada u pitanju, uputno je koristiti kvalitetnu čokoladu s postotkom kakaa koji je naveden u samom receptu. Ako upotrijebiš mliječnu čokoladu umjesto tamne, a ne prilagodiš količinu šećera - vrlo je vjerojatno da će brownieji biti poprilično (pre)slatki. I obrnuto.
Pretjerano miješanje - Mikser iskoristi za miksanje jaja sa šećerom, a za sjedinjavanje smjese s brašnom upotrijebi drvenu žlicu ili špatulu. Miješaj dok se sastojci ne sjedine, ni minutu više.
Ostavi ih da se ohlade - Osim što ćeš ohlađene brownieje moći lakše i urednije narezati, sat vremena stajanja učinit će čudo kad je u pitanju okus.
Najbolji recept za sočne čokoladne browniese
Sastojci:
- 185 g maslaca
- 185 g kvalitetne tamne čokolade
- 85 g glatkog brašna
- 40 g kakao praha
- 50 g bijele čokolade
- 50 g mliječne čokolade
- 3 velika jaja
- 275 g smeđeg šećera
- Prstohvat soli
Priprema:
- Maslac nareži na kockice i stavi u manju zdjelu, pa dodaj 185 grama tamne čokolade izlomljene na komadiće. Čokoladu i maslac otopi na pari. Otopljenu smjesu ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu.
- Pomiješaj brašno, kakao i sol u maloj posudici i stavi na stranu.
- Uključi pećnicu na 180 stupnjeva.
- Plitki četvrtasti kalup veličine 20 cm obloži papirom za pečenje.
- Bijelu i mliječnu čokoladu nasjeckaj na komadiće.
- U veliku posudu razbij 3 jaja i dodaj 275 g smeđeg šećera. Električnim mikserom na maksimalnoj brzini umuti jaja i šećer. Miksaj sve dok smjesa ne postane blijeda i udvostruči svoj prvobitni volumen (oko 5 minuta).
- Ohlađenu čokoladnu smjesu prelij preko smjese od jaja pa lagano promiješaj gumenom lopaticom.
- Potom pažljivo umiješaj smjesu od brašna i kakaa.
- Na kraju umiješaj komadiće bijele i mliječne čokolade.
- Smjesu izlij u pripremljeni kalup za pečenje.
- Stavi u zagrijanu u pećnicu i postavi tajmer na 25 minuta. Kad se oglasi zvono, otvori pećnicu, izvadi i lagano protresi kalup. Ako se brownie ljulja u sredini, još nije u potpunosti pečen, pa ga vrati unutra i peci još 5 minuta dok vrh ne dobije sjajnu koricu, a stranice se tek počnu odvajati od kalupa. Izvadi iz pećnice.
- Ostavi u kalupu da se ohladi, a zatim nareži u željeni oblik i posluži. Uživaj!
Isprobaj i sljedeće recepte: