Recepti 28. siječnja 2022.

Recept za palačinke: Kako napraviti najbolje palačinke kod kuće?

; Osnovni recept za palačinke foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Smjesa za palačinke koje uvijek uspijevaju. U nastavku saznaj kako napraviti najukusnije palačinke kod kuće, bez puno muke!

Sjećaš li se djetinjstva i onih posebnih dana kada se iz kuhinje širio miris domaćih palačinki? I danas možeš pripremiti jedan takav gastronomski užitak jer ti donosimo recept za najbolju smjesu za palačinke. 

Slatke ili slane, s džemom, čokoladom ili orasima, punjene sirom, zapečene u pećnici, za doručak, ručak i večeru...Palačinke su uvijek dobre, a jednostavna smjesa odlična je podloga za bilo kakvu vrstu nadjeva. Teško se uopće dosjetiti kakvo to punjenje ne bi pasalo uz palačinke. A nekad su dobre čak i same ili tek malo pošećerene.

 | Author: Shutterstock Mirisne domaće palačinke, foto: Shutterstock Mnogi iskusni kuhari palačinke rade od "oka", ali ako si početnik u pripremi, savjetujemo da za pripremu smjese za palačinke slijediš recept i točne omjere. U osnovnom receptu za palačinke nema ničeg ekstravagantog i kompliciranog - samo pet uobičajenih sastojaka u omjeru koji garantira uspjeh. Sve što trebaš je pripremiti sastojke, zasukati rukave i baciti se na pripremu omiljene poslastice. 

Osnovni recept za palačinke

Smjesa za palačinke:  

  • 300 ml mlijeka 
  • 2 veća jaja
  • 30 ml ulja ili otopljenog maslaca
  • 2 žličice šećera 
  • Prstohvat soli
  • 130 g glatkog brašna
  • 1 žlica ruma, ribana korica limuna, po želji

Za pečenje: 

  • 15 - 30 g omekšalog maslaca ili suncokretovog ulja

 | Author: Shutterstock Pečenje palačinki na tavi, foto: Shutterstock Upute:

  1. Stavi mlijeko i jaja u zdjelu i miješaj dok se sastojci ne sjedine. 
  2. Dodaj ulje ili maslac, a zatim brašno, sol i šećer. Miješaj (Ili miksaj) dok ne dobiješ glatku smjesu.
  3. Pokrij tijesto i ostavi da odstoji najmanje 20 minuta. Tijesto se može držati u hladnjaku i preko noći.
  4. Zagrij tavu na srednjoj vatri.
  5. Na zagrijanu tavu stavi sloj maslaca. 
  6. Uvijek prvo izmiješajte tijesto, prije nego što izliješ smjesu za palačinku na tavu. 
  7. U vruću tavu ulij 1/4 šalice tijesta te smjesu tanko rasporedi tako da prekrije dno tave. Pazi da tijesto bude što je moguće ravnomjernije raspoređeno.
  8. Peci palačinke dok rubovi ne počnu rumeniti i postanu pomalo hrskavi (oko 30 sekundi). Preokreni palačinku i peci ju još 10 - 15 sekundi s druge strane.
  9. Pečene palačinke slaži na tanjur, a zatim ih posluži uz omiljeni džem ili čokoladni namaz!

Uživaj!

 | Author: Shutterstock Palačinke s čokoladnim namazom, foto: Shutterstock

Isprobaj i sljedeće recepte:

Možda vas zanima... Rafaelo kuglice: Najbolji recepti na jednom mjestu Recepti Možda vas zanima... Slatki kruh s borovnicama: Recept za mirisan doručak ili desert Recepti Možda vas zanima... Slane palačinke bez brašna po receptu Jamieja Olivera Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 10:55 31. Siječanj 2022.

    nije teško