Domaće rafaelo kuglice omiljeni su slatki zalogaji koji s tanjura nestaju u tren oka! Idealne su kada tražiš brz i jednostavan recept za efektan desert.
Ako se odlučiš za prvi recept, za izradu omiljene slastice trebat će ti samo 3 pristupačna sastojka - slatko vrhnje, bijela čokolada i kokos. Priprema je također veoma jednostavna - ne peku se, ne sadrže mlijeko u prahu i spremne su u 15 minuta!
Sve što trebaš napraviti jest zagrijati slatko vrhnje do vrenja, umiješati bijelu čokoladu i kokos, smjesu ohladiti, a potom se baciti na zabavan dio - oblikovanje kuglica. Po želji u sredinu svake kuglice možeš utisnuti po jedan blanširani badem ili lješnjak.
U nastavku ti donosimo recepte za najbolje rafaelo kuglice iz kućne radinosti koje okusom (ali i izgledom) ne zaostaju za originalom!
Rafaelo kuglice od tri sastojka
Sastojci:
- 200 ml slatkog vrhnja
- 400 g bijele čokolade
- 100 g kokosa + dodatno za uvaljati kuglice
Postupak:
- Slatko vrhnje ugrij do vrenja pa dodaj bijelu čokoladu.
- Miješaj smjesu dok se čokolada ne otopi.
- Dodaj kokos, sjedini sve sastojke i ostavi smjesu da se ohladi (1 do 2 sata).
- Smjesu grabi žličicom i oblikuj kuglice pa ih uvaljaj u kokos.
Rafaelo kuglice s pudingom od vanilije
Sastojci:
- 2,5 dl mlijeka
- 4 žlice šećera u prahu
- 1 prašak za puding od vanilije
- 100 g maslaca
- 150 g kokosa
Postupak:
- Skuhaj puding od vanilije s mlijekom i šećerom u prahu.
- U još vrući puding dodaj maslac i kokos, dobro pomiješaj i stavi u zamrzivač da se smjesa stvrdne.
- Od smjese oblikuj kuglice, uvaljaj ih u kokos i uživaj!
- Po želji, u svaku kuglicu stavi po jedan lješnjak ili badem.
Rafaelo kuglice s mlijekom u prahu
Sastojci:
- 400 g mlijeka u prahu
- 200 g kokosa
- 400 g šećera
- 250 g maslaca
- 1,5 dl vode
- 100 g kokosa za uvaljati kuglice
- 200 g blanširanih badema
Priprema:
- Zakuhaj vodu i šećer te pusti da lagano provrije.
- Dodaj maslac izrezan na tanke listiće, pa zatim kokos i mlijeko u prahu (dobro razmuti kako ne bi bilo grudica).
- Sve sastojke izmiješaj i sjedini i ostavi u hladnjaku najmanje 2-3 sata.
- Kad je smjesa dovoljno tvrda, kreni s oblikovanjem kuglica.
- U svaku utisni po jedan blanširani badem, a zatim ju uvaljaj u kokos.