gastro postao
Iskoristi vikend za pripremu i uživanje u ukusnoj slastici od piškota, mascarponea i limuna...
Ako ti misli putuju prema proljeću, limunadi i osvježavajućim desertima, ovaj je tiramisu dobar kompromis. Priprema nije zahtjevna ni duga, a najteži je dio čekanje da se dobro rashladi.
Trebat će ti curd od limuna, koji lako možeš pripremiti kod kuće i koristiti ga kao nadjev za palačinke, vafle ili dodatak različitim tartovima.
Ovaj će tiramisu biti dovoljan za četveročlanu obitelj - i repete!
Sastojci:
- 2 limuna
- 4 žlice bijelog ruma
- 100 g šećera u prahu
- 250 g piškota
- 250 g mascarponea
- 5 žlica curda od limuna
- 2 velika jaja
- 150 ml slatkog vrhnja
Priprema:
- Naribaj koricu oba limuna pa iscijedi sok.
- Pomiješaj sok limuna s rumom i 50 g šećera. Ostavi sa strane.
- Dublju četvrtastu posudu (cca 25 x 25 cm) obloži papirom za pečenje.
- Bjelanjke izmiksaj u snijeg. Izmiksaj i slatko vrhnje.
- Potom mikserom izradi mascarpone, preostali šećer, curd od limuna, dva žumanjka i koricu limuna.
- U smjesu s mascarponeom najprije umiješaj tučeno vrhnje, a potom i bjelanjke. Posluži se drvenom žlicom ii špatulom.
- Umoči piškote u pripremljenu mješavinu ruma, limunovog soka i šećera. Posloži dio po dnu posude pa premaži polovicom pripremljene kreme. Nastavi sa slojem natopljenih piškota i završi kremom.
- Zagladi kremu nožem, prekrij folijom i stavi u hladnjak na barem četiri sata.
Na vrh naribaj koricu limuna i posluži rashlađeno!