gastro postao
Marko Josipović pripremio je odličan recept za čokoladni tiramisu
Marko Josipović nije samo foodie, već i mlada nada slastičarstva. Dok čekamo da završi fakultet u Birminghamu i otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, uživamo u njegovim slatkim kreacijama na Instagram profilu Marko bakes. Upravo smo tamo naletjeli i na fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea.
Sastojci:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 500 g mascarponea
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200-300 g piškota
- 350 ml jake kave
- 3 žlice pripravka za kakao napitak
- 300 g tamne čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- Kakao u prahu
- Sol
- 1 žličica limuna
- Rum, po želji
Priprema:
- Do vrenja zagrij 150 ml slatkog vrhnja i prelij ga preko tamne čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok ne dobiješ glatki ganache. Ostavi sa strane da se ohladi.
- Razdvoji žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodaj 20 g šećera i izmiksaj u čvrst snijeg.
- Izmiksaj žumanjke s preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodaj žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurala“ od bakterija.
- U žumanjke dodaj mascarpone pa dobro izmiksaj. Potom lagano umiješaj i bjelanjke.
- Pomiješaj kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodaj i žličicu ruma. Umoči piškote pa ih posloži po dnu posude.
- Piškote prelij polovicom pripremljenog ganachea pa prekrij polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovi postupak još jednom.
Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksaj preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasi tiramisu i pospi ga kakaom.