Špajza Gastro zvijezda 21370 prikaza 13. studenoga 2019.

Markov čokoladni tiramisu desert je iz snova

Marko Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Marko Josipović, superfinalist "Gastro zvijezde" u kategoriji Top foodie, pripremio je odličan recept za čokoladni tiramisu...

Marko Josipović nije samo foodie, već i mlada nada slastičarstva. Dok čekamo da završi fakultet u Birminghamu i otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, uživamo u njegovim slatkim kreacijama na Instagram profilu Marko bakes. Upravo smo tamo naletjeli i na fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea. 

Nakon što isprobaš ovaj bogat i zasitan desert, neće ti preostati ništa drugo osim glasati za Marka na gastrozvijezda.24sata.hr! Samo ga nekoliko tvojih klikova dijeli od titule prvog Top foodieja na društvenim mrežama. 

 | Author: Marko Josipović Marko Josipović

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 500 g mascarponea
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200-300 g piškota
  • 350 ml jake kave
  • 3 žlice pripravka za kakao napitak
  • 300 g tamne čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja
  • Kakao u prahu
  • Sol
  • 1 žličica limuna
  • Rum, po želji

 

Možda vas zanima... Hoće li Marko Josipović biti naš prvi "Top foodie"? Špajza

 

Priprema:

  1. Do vrenja zagrijte 150 ml slatkog vrhnja i prelijte ga preko tamne čokolade. Pustite da odstoji minutu, a zatim miješajte dok ne dobijete glatki ganache. Ostavite sa strane da se ohladi.
  2. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte 20 g šećera i izmiksajte u čvrst snijeg.
  3. Izmiksajte žumanjke sa  preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodajte žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurali“ od bakterija.
  4.  U žumanjke dodajte mascarpone pa dobro izmiksajte. Potom lagano umiješajte i bjelanjke. 
  5. Pomiješajte kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodajte i žličicu ruma. Umočite piškote pa ih posložite po dnu posude.
  6. Piškote prelijte polovicom pripremljenog ganachea pa prekrijte polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovite postupak još jednom.

Tiramisu stavite u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksajte preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasite tiramisu i pospite ga kakaom.

 | Author: Marko Josipović Marko Josipović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.