Špajza Gastro zvijezda 19. rujna 2020.

Čokoladni tiramisu desert je iz snova

Marko Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Marko Josipović pripremio je odličan recept za čokoladni tiramisu

Marko Josipović nije samo foodie, već i mlada nada slastičarstva. Dok čekamo da završi fakultet u Birminghamu i otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, uživamo u njegovim slatkim kreacijama na Instagram profilu Marko bakes. Upravo smo tamo naletjeli i na fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea. 

 | Author: Marko Josipović Marko Josipović

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 500 g mascarponea
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200-300 g piškota
  • 350 ml jake kave
  • 3 žlice pripravka za kakao napitak
  • 300 g tamne čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja
  • Kakao u prahu
  • Sol
  • 1 žličica limuna
  • Rum, po želji

Priprema:

  1. Do vrenja zagrij 150 ml slatkog vrhnja i prelij ga preko tamne čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok ne dobiješ glatki ganache. Ostavi sa strane da se ohladi.
  2. Razdvoji žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodaj 20 g šećera i izmiksaj u čvrst snijeg.
  3. Izmiksaj žumanjke s preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodaj žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurala“ od bakterija.
  4.  U žumanjke dodaj mascarpone pa dobro izmiksaj. Potom lagano umiješaj i bjelanjke. 
  5. Pomiješaj kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodaj i žličicu ruma. Umoči piškote pa ih posloži po dnu posude.
  6. Piškote prelij polovicom pripremljenog ganachea pa prekrij polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovi postupak još jednom.

Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksaj preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasi tiramisu i pospi ga kakaom.

 | Author: Marko Josipović Marko Josipović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.