Špajza Gastro zvijezda 11. srpnja 2021.

Čokoladni tiramisu desert je iz snova

Tiramisu s čokoladom foto: MARKO JOSIPOVIĆ
gastro postao gastro.24sata.hr
Marko Josipović pripremio je odličan recept za čokoladni tiramisu

Marko Josipović nije samo foodie, već i mlada nada slastičarstva. Dok čekamo da završi fakultet u Birminghamu i otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, uživamo u njegovim slatkim kreacijama na Instagram profilu Marko bakes. Upravo smo tamo naletjeli i na fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea. 

 | Author: Marko Josipović foto: Marko Josipović

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 500 g mascarponea
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 200-300 g piškota
  • 350 ml jake kave
  • 3 žlice pripravka za kakao napitak
  • 300 g tamne čokolade
  • 400 g slatkog vrhnja
  • Kakao u prahu
  • Sol
  • 1 žličica limuna
  • Rum, po želji

Priprema:

  1. Do vrenja zagrij 150 ml slatkog vrhnja i prelij ga preko tamne čokolade. Pusti da odstoji minutu, a zatim miješaj dok ne dobiješ glatki ganache. Ostavi sa strane da se ohladi.
  2. Razdvoji žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodaj 20 g šećera i izmiksaj u čvrst snijeg.
  3. Izmiksaj žumanjke s preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodaj žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurala“ od bakterija.
  4.  U žumanjke dodaj mascarpone pa dobro izmiksaj. Potom lagano umiješaj i bjelanjke. 
  5. Pomiješaj kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodaj i žličicu ruma. Umoči piškote pa ih posloži po dnu posude.
  6. Piškote prelij polovicom pripremljenog ganachea pa prekrij polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovi postupak još jednom.

Tiramisu stavi u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksaj preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasi tiramisu i pospi ga kakaom.

 | Author: Marko Josipović foto: Marko Josipović

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.