Marko Josipović nije samo foodie, već i mlada nada slastičarstva. Dok čekamo da završi fakultet u Birminghamu i otvori svoju slastičarnicu u Zagrebu, uživamo u njegovim slatkim kreacijama na Instagram profilu Marko bakes. Upravo smo tamo naletjeli i na fotografije primamljivog tiramisua sa slojem čokoladnog ganachea.
Nakon što isprobaš ovaj bogat i zasitan desert, neće ti preostati ništa drugo osim glasati za Marka na gastrozvijezda.24sata.hr! Samo ga nekoliko tvojih klikova dijeli od titule prvog Top foodieja na društvenim mrežama.
Marko Josipović
Sastojci:
- 4 jaja
- 120 g šećera
- 500 g mascarponea
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 200-300 g piškota
- 350 ml jake kave
- 3 žlice pripravka za kakao napitak
- 300 g tamne čokolade
- 400 g slatkog vrhnja
- Kakao u prahu
- Sol
- 1 žličica limuna
- Rum, po želji
Priprema:
- Do vrenja zagrijte 150 ml slatkog vrhnja i prelijte ga preko tamne čokolade. Pustite da odstoji minutu, a zatim miješajte dok ne dobijete glatki ganache. Ostavite sa strane da se ohladi.
- Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodajte 20 g šećera i izmiksajte u čvrst snijeg.
- Izmiksajte žumanjke sa preostalih 100 g šećera, ekstraktom vanilije i prstohvatom soli u svjetliju smjesu. Dodajte žličicu limunovog soka (ili octa) kako bi se „osigurali“ od bakterija.
- U žumanjke dodajte mascarpone pa dobro izmiksajte. Potom lagano umiješajte i bjelanjke.
- Pomiješajte kavu s pripravkom za kakao napitak, a po želji dodajte i žličicu ruma. Umočite piškote pa ih posložite po dnu posude.
- Piškote prelijte polovicom pripremljenog ganachea pa prekrijte polovicom smjese od jaja i mascarponea. Ponovite postupak još jednom.
Tiramisu stavite u hladnjak na najmanje tri sata, ali najbolje preko noći. Prije serviranja izmiksajte preostalih 250 ml slatkog vrhnja, ukrasite tiramisu i pospite ga kakaom.
Marko Josipović