gastro postao
Slasni Matchamisu spoj je matcha praha, odnosno zelenoga čaja i mnogima omiljenog tiramisua...
Recept idealan za proljetno vrijeme svakako je Matchamisu, zelena verzija popularnog tiramisua. Bez korištenja pećnice i u šalicama, ova slastica malena je i lagana i upravo zbog toga savršena ususret toplijim proljetnim danima i u konačnici ljetu.
Kremasta tekstura, jednostavna priprema i sastojci kao rezultat dat će idealan popodnevni desert s dozom kofeina u sebi.
Sastojci za matcha sirup:
- 120 mL vode
- 100 g šećera
- 1 žlica matcha praha
Sastojci za matcha kremu:
- piškote
- 2 žumanjka
- 1 žlica šećera
- 1 žlica ruma
- 80 g mascarpone sira
- 120 mL slatkog vrhnja za šlag
- 1 žlica matcha praha
Priprema:
- Matcha sirup: Prvo napravi matcha sirup tako da dovedeš vodu i šećer do vrenja. Pusti da se otopina kuha na laganoj temperaturi oko tri minute i zatim ju makni s vatre. Ostavi da se ohladi, a zatim prosij u nju jednu žlicu matcha praha. Dobro promiješaj kako bi sirup bio jednoličan.
- Matcha krema: U mali lonac stavi vodu i stavi ga na laganu vatru. Dovedi vodu do vrenja. U zdjelu od nehrđajućeg čelika stavi žumanjke, šećer i rum. Zdjelu zatim stavi iznad vode i miješaj sastojke sve dok se ne zgusnu, oko pet minuta. Makni ih i ostavi da se ohlade, oko 5 minuta.
- U drugoj posudi napravi šlag. U njega zatim dodaj smjesu od jaja. Lagano promiješaj. Zatim prosij jednu žlicu matcha praha i dobro promiješaj ako želiš da krema poprimi zelenu boju. Na kraju dodaj mascarpone i sve dobro promiješaj.
- Sastavljanje Matchamisua: U manju čašu na dno stavi piškote. Zatim na njih nanesi malo matcha sirupa. Na vrh dodaj matcha kremu i zatim ponovi postupak kako bi dobila dva sloja ako je čaša dovoljno velika. Na kraju po želji dodaj još prosijanog matcha praha za dekoraciju.
U slast!