Špajza 17. listopada 2025.

Vjerujemo jedino termometru – donosimo vodič s idealnim temperaturama za svaku vrstu mesa

piletina, termometar za meso
Temrmometar najbolje zna tajnu savršeno pečenog mesa
foto: Thermpro/Unsplash
Imamo najbolje rješenje za savršeno pečeno meso baš svaki put! Tajna je, naravno u korištenju termometra, a donosimo i temperature koje mora postići svaka vrsta mesa kako bi bila savršeno pečena...

Bez obzira pečeš li meso prvi ili stoti put, jedno je sigurno – uvijek ima puno odluka za donijeti. Koji komad mesa odabrati? Kojim začinima ga obogatiti? Pećnica, roštilj, tava ili sous vide? A kad sve to riješiš, ostaje najvažniji korak – točno pogoditi temperaturu pečenja.

Svi smo barem jednom probali žilavi odrezak, presušeni pureći file ili svinjetinu koja je bila poput gume. A što nam je možda i najgore? Kada meso prekuhamo iz straha od bakterija, i ostanemo bez okusa i sočnosti.

Zato ti predlažemo: nabavi dobar kuhinjski termometar i vjeruj brojkama – donosimo vodič s idealnim temperaturama za svaku vrstu mesa.

steak i kuskus Možda vas zanima... Ispeci (i posluži) steak na ovaj način i bit će savršen Recepti

Govedina: osobni ukus igra ulogu

Kak je govedina u pitanju imamo malo više slobode – neki vole da njihov steak bude krvav, neki preferiraju srednje pečen, a neki well done (potpuno pečen).

Idealna temperatura za medium-rare steak: 55 do 57 °C

Pljeskavice, burgeri i mljevena govedina: unutarnja temperatura treba biti barem 71 °C – ta temperatura ubija sve bakterije.

steak | Author: Patrycja Jadach/Unsplash Koja je temperatira savršeno pečenog i sočnog steaka? foto: Patrycja Jadach/Unsplash

Piletina: tu nema puno odstupanja

Kod peradi nema puno prostora za igru. Jer zbog opasnosti od salmonele piletina (kao i druge vrste peradi) mora biti potpuno termički obrađena.

Pileća prsa i zabatak: minimalno 74 °C

Pileći zabatak može se kuhati i do 80–88 °C, što pomaže razgradnji vezivnog tkiva i daje mekanije meso.

pileća prsa Možda vas zanima... Savršeno začinjena i sočna pileća prsa iz pećnice Recepti

Svinjetina: zaboravi na presušene komade

Iz opreza, svinjetina često bude prepečena, no istina je da je najsočnija kad se peče do 63 °C.

Svinjski kotleti i file: ciljajte na 63 °C, potom ostavi meso da odmori – bit će mekano, sočno i blago ružičasto, baš kako treba.

losos | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Koju temperaturu mroa postići savršeno pečeni losos? foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Riba: ne treba komplicirati

Većina riba, uključujući losos i tunu, treba biti pečena na 63 °C. Ako pripremaš tunu ili losos po metodi “srednje pečeno”, slobodno stani s pečenjem i ranije, ali uvijek biraj svježu ribu.

Janjetina: manje pečena za gurmane

Kod janjetine možete birati želiš li je više ili manje pečenu, ali idealna temperatura za medium janjetinu je 63 °C.

Za well done: 71–77 °C, ali znaj da će meso biti suše i manje aromatično.

janjetina, pečena janjetina Možda vas zanima... NAJSOČNIJI SAVJET Kako savršeno ispeći janjetinu Špajza

Patka: iako spada u perad, vrijede pravila za crveno meso

Iako je perad, patka se ponaša više kao crveno meso.

Zabatak: kao i kod piletine, sigurna zona je 74 °C, ali slobodno ga termički obradi i do 80+ °C za veću mekoću.

Pačja prsa: za savršeni medium rare ciljajte 55–57 °C, a za medium oko 60 °C

Pečena purica | Author: Claudio Schwarz/Unsplash Savršeno pečena purica foto: Claudio Schwarz/Unsplash

Puretina: važno je da se meso 'odmori' nakon pečenja

Pureća prsa i mljevena puretina: unutarnja temperatura treba biti 74 °C

Cijela purica: izvadi puricu iz pećnice kada prsa dosegnu 68 °C, a bataci 74 °C, jer će se tijekom 'odmaranja' temperatura još dignuti.

Ako ti sve ove brojke djeluju kao previše informacija – bez brige! Većina kuhinjskih termometara ima vodič s temperaturama odmah na pakiranju. Zapiši ih na papir, zalijepi na hladnjak i više nikad nećeš prepeći (ili nedovoljno ispeći) meso.

Isprobaj i ove slasne ideje za pečenje mesa i ribe:

steak, odrezak Možda vas zanima... Ukusni odresci iz friteze na vrući zrak? Da, moguće je! Recepti ručak Možda vas zanima... 21 genijalna ideja za fini nedjeljni ručak Recepti steak Možda vas zanima... Slavna kuharica ovako peče steakove i budu - savršeni! Recepti Lungić Možda vas zanima... NEDJELJNI RUČAK Savršeno sočan lungić za 35 minuta! Recepti Tuna steak Možda vas zanima... Sočan tuna steak iz pećnice s miso pastom i sezamom Recepti losos Možda vas zanima... Tajna Julije Child za savršeno sočan losos Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.