Five-spice, začin kineske kuhinje, daje odresku sasvim novu dimenziju. Uparen s laganim kus-kusom i osvježavajućom salatom, ovo je obrok za prste polizati. Recept je u nastavku...
Na papiru, ovo je samo još jedan steak s prilogom. Ali kad umiješaš kineski five spice začin, stvari se mijenjaju. Riječ je o aromatičnoj mješavini koja sadrži cimet, klinčić, komorač, zvjezdasti anis i sečuanski papar, spoj koji mesu daje toplinu, slatkoću i laganu citrusnu notu.
Five spice nije ljut, ali ima "karakter". I savršeno se karamelizira na tavi ili roštilju, ostavljajući bogatu koricu na sočnom komadu mesa.
Skirt steak je komad mesa koji se brzo peče, a izuzetno je ukusan kad ga se nareže tanko, suprotno od vlakana. Uz meso ide kus-kus s maslinovim uljem i češnjakom te brza salata od peršina, mente, rotkvica i luka, začinjena limunom. Sve zajedno – jednostavno, efektno i gotovo za pola sata.
Five spice steak
foto: HelloFresh/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Five spice steak
10 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Češnjak
2
režanj
Kus kus
1,50
šalica
Suncokretovo ulje
Skirt steak
560
g
Five spice
1
žlica
Sol
1,25
žličica
Rotkvice
2
kom
Ljubičasti luk
0,25
šalica
Metvica
0,50
šalica
Sok od limuna
1,50
žlica
Svježi peršin
1
šalica
Postupak
U srednje velikom loncu zakuhaj 1 i ½ šalicu vode, maslinovo ulje i sitno nasjeckan češnjak na srednje jakoj vatri. Umiješaj kus-kus, poklopi i makni s vatre. Pusti da stoji poklopljeno 4-6 minuta dok se voda ne upije. Razrahli vilicom i drži poklopljeno da ostane toplo.
Zagrij roštilj na srednje jaku temperaturu (200–230 °C) i premaži rešetke uljem. Five-spice začin i 1 žličicu soli utrljaj na steak. Peci na roštilju poklopljeno, okrećući jednom, 3-4 minute po strani za medium-rare (unutarnja temperatura 52 °C). Pusti da odstoji 5 minuta prije rezanja.
U srednjoj zdjeli pomiješaj narezane rotkvice, tanko narezan ljubičasti luk, limunov sok, nasjeckane mentu i peršin te preostalih ¼ žličice soli. Odrezak nareži poprečno na tanke trakice (oko 0,5 cm). Posluži s kus-kusom i salatom.
Skirt steak se brzo peče, ali jednako brzo i presuši ako ga ostaviš predugo na vatri. Najbolji trik? Izvadi ga s roštilja kad termometar pokaže 52 °C. Dok odmara, temperatura će narasti još nekoliko stupnjeva i bit će savršeno sočan. Ako nemaš termometar, peci 3-4 minute na jednoj i isto toliko na drugoj strani, i kad je pod prstom čvrst, ali još elastičan, onda je medium rare.