"Kažu u narodu "bablje ljeto", ja ne kažem, jer ne pristajem na takav predznak ljetu u mom mjesecu. Rujan je mjesec mog rođenja i obožavam kada izgleda baš ovako, toplo i sunčano, malo svježijeg jutra i kraćeg dana, taman po mjeri da se može spavati i uživati u svakom danu zadnjih otkucaja kalendarskog ljeta.
Lijeva i desna obala Drave cijelo su ljeto esekerska rivijera, a pitoma rijeka za sušnih mjeseci dozvoljava da je lako i prehodaš, ili guštaš na malim “otocima” pijeska, tz.sprudovima koje niska voda izbaci.
Savršen ljetni obrok je salata, a bezbroj je ideja ovih dana kada su tržnice pune voća i povrća, odlučila sam uzeti steak i napraviti jednu mirisnu ljetnu varijantu koja se lako priprema, a zauvijek pamti. Evo i jednostavnog recepta za pripremu...
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
- 1 ribeye steak ( idealno ako je odležan 20+ dana)
- komadić loja (ili druge masnoće)
- grančica timijana
- 1 češnjak
- mjerica rukole
- plavi sir
- 2 nektarine
- prženi lješnjak
- crema aceto
- ulje lješnjaka (opcionalno)
Priprema:
- Steak izvadite na sobnu temperaturu cca sat prije pečenja. Ekstremno zagrijte grill tavu ili roštilj, dodajte kap masnoće… Ja sam komadić loja, prirodne masnoće ovog komada mesa, grančicu timijana i pola glavice češnjaka s ljuskom. Pecite meso sa svake strane cca 3 minute za “rare” varijantu kakvu ja volim, za sve drugo, produžite.
- Ispečeni steak zamotajte u alu foliju i ostavite 5-10 minuta da stane. Za to vrijeme u čistoj grill tavi tostirajte kriške nektarina, onako bez masnoće, na ekstremno toploj površini. Operite rukolu i posušite u krpi, iskidajte plavi sir, tostirajte lješnjake i krupno ih zgnječite.
- Složite u tanjur salatu, odmotajte steak i narežite ga na trake, tzv.tagliatelle, začinite mljevenim paprom i krupnom morskom soli. Složite trake steaka na rukolu, pa sir, tostirane nektarine, lješnjak i sir, začinite s malo ulja od lješnjaka i cremom aceto (ja uvijek biram onu voćnu notu).
Poslužite uz čašu crvenog vina, ja sam odabral Cabernet Sauvignon....dobar tek i živjeli!