Kolumne 08. rujna 2019.

Salata s odležanim steakom savršen je obrok

foto: maXYama
gastro postao gastro.24sata.hr
Blogerica MaXYama dobro zna da užitak proizlazi iz kvalitetne i dobro pripremljene hrane!

"Kažu u narodu "bablje ljeto", ja ne kažem, jer ne pristajem na takav predznak ljetu u mom mjesecu. Rujan je mjesec mog rođenja i obožavam kada izgleda baš ovako, toplo i sunčano, malo svježijeg jutra i kraćeg dana, taman po mjeri da se može spavati i uživati u svakom danu zadnjih otkucaja kalendarskog ljeta.

Lijeva i desna obala Drave cijelo su ljeto esekerska rivijera, a pitoma rijeka za sušnih mjeseci dozvoljava da je lako i prehodaš, ili guštaš na malim “otocima” pijeska, tz.sprudovima koje niska voda izbaci. 

 | Author: maXYama foto: maXYama Savršen ljetni obrok je salata, a bezbroj je ideja ovih dana kada su tržnice pune voća i povrća, odlučila sam uzeti steak i napraviti jednu mirisnu ljetnu varijantu koja se lako priprema, a zauvijek pamti. Evo i jednostavnog recepta za pripremu...

 

Možda vas zanima... Trostruki užitak: Rižoto u bundevi s bundevom i kobasicom Kolumne

 

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 | Author: maXYama foto: maXYama

Sastojci:

  • 1 ribeye steak  ( idealno ako je odležan 20+ dana)
  • komadić loja  (ili druge masnoće)
  • grančica timijana
  • 1 češnjak
  • mjerica rukole
  • plavi sir
  • 2 nektarine
  • prženi lješnjak
  • crema aceto
  • ulje lješnjaka (opcionalno)

 

Možda vas zanima... Tatarski biftek i kako ga pripremiti kod kuće Kolumne

 

Priprema:

  1. Steak izvadite na sobnu temperaturu cca sat prije pečenja. Ekstremno zagrijte grill tavu ili roštilj, dodajte kap masnoće… Ja sam komadić loja, prirodne masnoće ovog komada mesa, grančicu timijana i pola glavice češnjaka s ljuskom. Pecite meso sa svake strane cca 3 minute za “rare” varijantu kakvu ja volim, za sve drugo, produžite.
  2. Ispečeni steak zamotajte u alu foliju i ostavite 5-10 minuta da stane. Za to vrijeme u čistoj grill tavi tostirajte kriške nektarina, onako bez masnoće, na ekstremno toploj površini. Operite rukolu i posušite u krpi, iskidajte plavi sir, tostirajte lješnjake i krupno ih zgnječite.
  3. Složite u tanjur salatu, odmotajte steak i narežite ga na trake, tzv.tagliatelle, začinite mljevenim paprom i krupnom morskom soli. Složite trake steaka na rukolu, pa sir, tostirane nektarine, lješnjak i sir, začinite s malo ulja od lješnjaka i cremom aceto (ja uvijek biram onu voćnu notu).

Poslužite uz čašu crvenog vina, ja sam odabral Cabernet Sauvignon....dobar tek i živjeli!

 | Author: maXYama foto: maXYama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.