Kolumne 20. listopada 2018.

Trostruki užitak: Rižoto u bundevi s bundevom i kobasicom

foto: Maja Božičanin
gastro postao gastro.24sata.hr
Koje su vam prve asocijacije na jesen? Meni lišće (šušti u svim bojama), bundeve i jabuke, kestenje i orasi, grožđe i mošt, šipak i gljive. Bezbroj plodova i neizmjerno bogatstvo najdražeg godišnjeg doba. Uživam.

Trenutno je najveći problem koje sve bundeve izabrati, koliko ih ponijeti, u svim bojama i oblicima, toliko ih ima. Lani sam kuhala juhu u bundeve ispod peke. Jesam, ono za moj prvi ručak u šumi. Možda su me neki skeptično isprdavali, ali meni je to samo bio dodatan izazov.

 

Možda vas zanima... Šumske priče: Tjestenina s gljivama i slaninom Kolumne

 

Dok ne pristavim novu peku, jelte, juhu, jedan kratak i prigodni za početak listopada i naj mjeseca od jeseni.

 

 | Author: Maja Božičanin foto: Maja Božičanin

 

Kad pričam o kobasici postoji jedna koja je miljama ispred svih,  to je ona s "dva dima" i uvijek u nju upirem prstom kad biram u bilo kojoj mesnici i još dva puta provjerim je li to ta, jer mi je nezamjenjiva kroz sve načine pripreme, od pečenja na vatri, u pećnici, kuhanja u raznim varivima pa i korištenju u rinfuzi, kada je izvadim iz crijeva...

Možda najemotivnije ipak guštam kada je kratko prokuham i jedem uz ljuti hren. Jučer sam probala jedan pravi jesenski obrok iskombinirati i baš mi se svidio, što okusom što atraktivnošću.

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.

 

Možda vas zanima... Bamija - egzotičan plod u gulaš izdanju s junetinom Kolumne

 

 | Author: Maja Božičanin foto: Maja Božičanin

 

Sastojci:

  • 2 kobasice Ravlić
  • 4 manje bundeve
  • 1 glavica ljubičastog luka
  • svinjska mast Ravlić
  • riža arborio
  • 1,5 do 2,0dcl bijelog vina
  • 2 režnja češnjaka
  • listići kadulje
  • svježi timijan
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Odrežite bundevama gornji poklopac i izdubite sjemenke, a "meso" koje ste uspjeli izdubiti, izrežite na manje komade.
  3. Posložite bundeve na pleh s papirom za pečenje i stavite u pećnicu, poklopce okrenite naopako pa i njih stavite neka se peku dok rižu pripremate.
  4. Na toploj masnoći popržite luk i dodajte rižu (ne perite rižu), popecite rižu s lukom kratko dok se na zastakli, zalijte vinom. Kada vino ispari, dodajte toplu vodu (ako imate temeljac, savršeno) te uz stalno miješanje kuhajte. Riža ne smije ostati bez tekućine.
  5. Kobasicu narežite na manje kolutove ili komade i dodajte u rižu. Dodajte listiće kadulje i meso bundeve te nasjeckane listiće timijana.
  6. Nemojte raskuhati rižu, neka ostane "al dente", a cijeli rižoto kremozan, onako za jesti sa žlicom. Izvadite bundeve iz pećnice i napunite rižom pa kratko vratite u pećnicu na 220 stupnjeva na 15-ak minuta i poslužite uz neko suho bijelo vino.

Imala sam sreće pronaći male bundeve koje su u biti porcija za jednu osobu i kod posluživanja izgledaju jako atraktivno, no i veća je dobar izbor, samo što u tom slučaju ponaosob vadite rižu iz bundeve. najdraži dio ove priče je kada vadeći rižu, stružete u biti stijenke bundeve koje su nakon termičke obrade prefine i mene jako okusom podsjećaju na kuhani kesten.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.