Trenutno je najveći problem koje sve bundeve izabrati, koliko ih ponijeti, u svim bojama i oblicima, toliko ih ima. Lani sam kuhala juhu u bundeve ispod peke. Jesam, ono za moj prvi ručak u šumi. Možda su me neki skeptično isprdavali, ali meni je to samo bio dodatan izazov.
Dok ne pristavim novu peku, jelte, juhu, jedan kratak i prigodni za početak listopada i naj mjeseca od jeseni.
Kad pričam o kobasici postoji jedna koja je miljama ispred svih, to je ona s "dva dima" i uvijek u nju upirem prstom kad biram u bilo kojoj mesnici i još dva puta provjerim je li to ta, jer mi je nezamjenjiva kroz sve načine pripreme, od pečenja na vatri, u pećnici, kuhanja u raznim varivima pa i korištenju u rinfuzi, kada je izvadim iz crijeva...
Možda najemotivnije ipak guštam kada je kratko prokuham i jedem uz ljuti hren. Jučer sam probala jedan pravi jesenski obrok iskombinirati i baš mi se svidio, što okusom što atraktivnošću.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
- 2 kobasice Ravlić
- 4 manje bundeve
- 1 glavica ljubičastog luka
- svinjska mast Ravlić
- riža arborio
- 1,5 do 2,0dcl bijelog vina
- 2 režnja češnjaka
- listići kadulje
- svježi timijan
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Odrežite bundevama gornji poklopac i izdubite sjemenke, a "meso" koje ste uspjeli izdubiti, izrežite na manje komade.
- Posložite bundeve na pleh s papirom za pečenje i stavite u pećnicu, poklopce okrenite naopako pa i njih stavite neka se peku dok rižu pripremate.
- Na toploj masnoći popržite luk i dodajte rižu (ne perite rižu), popecite rižu s lukom kratko dok se na zastakli, zalijte vinom. Kada vino ispari, dodajte toplu vodu (ako imate temeljac, savršeno) te uz stalno miješanje kuhajte. Riža ne smije ostati bez tekućine.
- Kobasicu narežite na manje kolutove ili komade i dodajte u rižu. Dodajte listiće kadulje i meso bundeve te nasjeckane listiće timijana.
- Nemojte raskuhati rižu, neka ostane "al dente", a cijeli rižoto kremozan, onako za jesti sa žlicom. Izvadite bundeve iz pećnice i napunite rižom pa kratko vratite u pećnicu na 220 stupnjeva na 15-ak minuta i poslužite uz neko suho bijelo vino.
Imala sam sreće pronaći male bundeve koje su u biti porcija za jednu osobu i kod posluživanja izgledaju jako atraktivno, no i veća je dobar izbor, samo što u tom slučaju ponaosob vadite rižu iz bundeve. najdraži dio ove priče je kada vadeći rižu, stružete u biti stijenke bundeve koje su nakon termičke obrade prefine i mene jako okusom podsjećaju na kuhani kesten.
Dobar tek!