Kolumne 09. rujna 2018.

Bamija - egzotičan plod u gulaš izdanju s junetinom

foto: maXYama
gastro postao gastro.24sata.hr
Bamija! Mama ju je ovo ljeto po prvi puta posadila u svom malom vrtu. Vrlo je ljekovita i jednostavna za pripremu, pa zato stiže i jedan jednostavan recept prepun zdravlja.

S bamijom sam se srela prvi puta ove godine, mama ju je uzgojila u svom malom vrtu. Zanimljiva je to biljka, kažu i vrlo ljekovita, jer snižava šećer u krvi, a i pumpa one afrodizijačke situacije, je li?

 

 | Author: maXYama foto: maXYama

 

Frendica mi je rekla kako je ima i kod nas na pijaci, može se naći kod jedne tete po korektnoj cijeni za takvu egzotu. Važno je da je svježa i mlada, malena rastom, jer tada je najkvalitetnija. Izuzetno je bogata sa sluzi koja daje izvrsnu teksturu jelima.

 

Možda vas zanima... Šumske priče: Tjestenina s gljivama i slaninom Kolumne

 

Ljeto je na izmaku i ovo su zadnji trzaji ljetnih tanjura, pa zašto ne?

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.


Možda vas zanima... Pozdrav ljetu: Rolice od patlidžana i mljevenog mesa Kolumne Možda vas zanima... Slasna svinjska rebarca za finale - zašto ne? Kolumne
 

 | Author: maXYama foto: maXYama

Sastojci:

  • 500 grama juneće potkoljenice 
  • 5 do 6 bamija
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 patlidžan
  • 1 ljuta papričica
  • 2 manje rog crvene paprike
  • 1 zucchini tikvica
  • 2 domaće rajčice
  • 1 dcl crvenog vina
  • svježi peršin list
  • sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Izrežite meso na kockice te ga na malo masnoće ispržite na vreloj tavi, zalijte vinom.
  2. Nakon što alkohol ispari, dodajte malo vode i lagano pirjajte.
  3. Za to vrijeme, operite i narežite povrće na kocke, šnite, kako vam je drago.
  4. Bamiju narežite na kolutove i isperite u nekoliko posuda hladne vode kako bi isprali višak sluzi.
  5. Mesu dodajte narezanu papriku i onu ljutu, pojačajte vatru i miješajte zajedno s mesom, dodajte ocijeđenu bamiju i luk izrezan na šnite, miješajte.
  6. Patlidžan sam izrezala na kocke i nisam ga gulila, niti solila, isto tako i tikvice, češnjak nasjeckala, sve dodala i promiješala.
  7. Pred sam kraj dodajte narezanu rajčicu, kratko kuhajte uz miješanje, posolite i popaprite, dodajte šaku svježeg nasjeckanog peršin lista, promiješajte, isključite i poslužite.

Dobar tek!

 | Author: maXYama foto: maXYama

 | Author: maXYama foto: maXYama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.