S bamijom sam se srela prvi puta ove godine, mama ju je uzgojila u svom malom vrtu. Zanimljiva je to biljka, kažu i vrlo ljekovita, jer snižava šećer u krvi, a i pumpa one afrodizijačke situacije, je li?
Frendica mi je rekla kako je ima i kod nas na pijaci, može se naći kod jedne tete po korektnoj cijeni za takvu egzotu. Važno je da je svježa i mlada, malena rastom, jer tada je najkvalitetnija. Izuzetno je bogata sa sluzi koja daje izvrsnu teksturu jelima.
Ljeto je na izmaku i ovo su zadnji trzaji ljetnih tanjura, pa zašto ne?
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Sastojci:
- 500 grama juneće potkoljenice
- 5 do 6 bamija
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 patlidžan
- 1 ljuta papričica
- 2 manje rog crvene paprike
- 1 zucchini tikvica
- 2 domaće rajčice
- 1 dcl crvenog vina
- svježi peršin list
- sol, papar
Postupak pripreme:
- Izrežite meso na kockice te ga na malo masnoće ispržite na vreloj tavi, zalijte vinom.
- Nakon što alkohol ispari, dodajte malo vode i lagano pirjajte.
- Za to vrijeme, operite i narežite povrće na kocke, šnite, kako vam je drago.
- Bamiju narežite na kolutove i isperite u nekoliko posuda hladne vode kako bi isprali višak sluzi.
- Mesu dodajte narezanu papriku i onu ljutu, pojačajte vatru i miješajte zajedno s mesom, dodajte ocijeđenu bamiju i luk izrezan na šnite, miješajte.
- Patlidžan sam izrezala na kocke i nisam ga gulila, niti solila, isto tako i tikvice, češnjak nasjeckala, sve dodala i promiješala.
- Pred sam kraj dodajte narezanu rajčicu, kratko kuhajte uz miješanje, posolite i popaprite, dodajte šaku svježeg nasjeckanog peršin lista, promiješajte, isključite i poslužite.
Dobar tek!