Kolumne 06. rujna 2018.

Pozdrav ljetu: Rolice od patlidžana i mljevenog mesa

foto: maXYama
gastro postao gastro.24sata.hr
Ljeto volim zato što je toplo, zato što dan dugo traje, zato što sunce puni pozitivom, a možda najviše, jer je prepuno ukusnih plodova... A nema ništa bolje od sezonske kuhinje i domaćih friških voćki i povrćki.

Jedan od mojih favorita je plavi ljepotan patlidžan kojeg bi mogla svaki dan praviti, pa mi je i sada na brzinu bar pet ideja sinulo... Slanih i slasnih!

 

Možda vas zanima... Šumske priče: Tjestenina s gljivama i slaninom Kolumne

 

Danas jedan lagani i pomalo fancy obrok, kojeg bi i najbolji restorani poželjeli imati u ponudi. Bez ugljikohidrata, vrlo zdrav i ukusan.

Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
 

Možda vas zanima... Slasna svinjska rebarca za finale - zašto ne? Kolumne

 

Šalabahter i par slikica slijede...

 | Author: maXYama foto: maXYama

Sastojci:

  • 1 veći patlidžan (2 manja)
  • 25-30 dag mljevenog mesa Ravlić (mix junetina/svinjetina)
  • 1 glavica luka
  • maslinovo ulje
  • 0,25 l soka od rajčice
  • bosiljak, timijan
  • malo tucane paprike
  • sol, papar
  • Mozzarella ili neki ribani sir

Za šalšu:

  • 3-4 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • 2-3 domaće rajčice
  • origano
  • sol

Postupak pripreme:

  1. Na masnoći popržite sjeckani luk, dodajte meso, miješajte i propirjajte dok ne promijeni boju, dodajte sok od rajčice (ja znam dodati i 1 dcl vina) i lagano pirjajte uz miješanje u polupoklopljenoj posudi (po potrebi dodajte malo vode).
  2. Pred kraj dodajte svježe začinsko bilje koje ste malo usitnili (ako nemate bosiljak i timijan, dodajte svježi peršin list, važno da je svježe), posolite i poparite, isključite i ostavite da se malo ohladi.
  3. Na malo maslinovog ulja kratko popržite isjeckani češnjak (pazite da ne potamni, jer će postati gorak), dodajte nasjeckanu rajčicu i lagano pirjajte. Ako nemate svježe rajčice, ulijte sok i kratko reducirajte. Pred kraj dodajte origano i posolite. Isključite.
  4. Oprani patlidžan narežite uzdužno na tanje šnite debljine cca 0,5cm, zapecite ga na suhoj grill tavi s obje strane. Ja inače ne solim patlidžan, a ni tavu ne nauljim, ali vi možete, s tim da onda morate patlidžan dobro isušiti papirnatim ubrusima pa tek onda peći na tavi.
  5. Kada ste sve pripremili, kreće igra s rolicama. Na svaki patlidžan stavite malo mesa i zarolajte. Od gore navedenih sastojaka dobit ćete 10 rolica. U dublju posudu za pećnicu, sipajte šalšu i na nju složite redom rolice.
  6. Po rolicama rasporedite natrganu Mozzarellu ili neki drugi ribani sir koji će se otopiti. Pecite cca 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
  7. Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram i puno svježeg bosiljka, jer se bezobrazno dobro slaže s ovim plavim ljepotanom.

Dobar tek!

 | Author: maXYama foto: maXYama

 | Author: maXYama foto: maXYama  | Author: maXYama foto: maXYama

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.