Jedan od mojih favorita je plavi ljepotan patlidžan kojeg bi mogla svaki dan praviti, pa mi je i sada na brzinu bar pet ideja sinulo... Slanih i slasnih!
Danas jedan lagani i pomalo fancy obrok, kojeg bi i najbolji restorani poželjeli imati u ponudi. Bez ugljikohidrata, vrlo zdrav i ukusan.
Za više Majinih slasnih recepata posjetite njezin blog maxYama, Instagram profil ili Facebook stranicu.
Šalabahter i par slikica slijede...
Sastojci:
- 1 veći patlidžan (2 manja)
- 25-30 dag mljevenog mesa Ravlić (mix junetina/svinjetina)
- 1 glavica luka
- maslinovo ulje
- 0,25 l soka od rajčice
- bosiljak, timijan
- malo tucane paprike
- sol, papar
- Mozzarella ili neki ribani sir
Za šalšu:
- 3-4 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- 2-3 domaće rajčice
- origano
- sol
Postupak pripreme:
- Na masnoći popržite sjeckani luk, dodajte meso, miješajte i propirjajte dok ne promijeni boju, dodajte sok od rajčice (ja znam dodati i 1 dcl vina) i lagano pirjajte uz miješanje u polupoklopljenoj posudi (po potrebi dodajte malo vode).
- Pred kraj dodajte svježe začinsko bilje koje ste malo usitnili (ako nemate bosiljak i timijan, dodajte svježi peršin list, važno da je svježe), posolite i poparite, isključite i ostavite da se malo ohladi.
- Na malo maslinovog ulja kratko popržite isjeckani češnjak (pazite da ne potamni, jer će postati gorak), dodajte nasjeckanu rajčicu i lagano pirjajte. Ako nemate svježe rajčice, ulijte sok i kratko reducirajte. Pred kraj dodajte origano i posolite. Isključite.
- Oprani patlidžan narežite uzdužno na tanje šnite debljine cca 0,5cm, zapecite ga na suhoj grill tavi s obje strane. Ja inače ne solim patlidžan, a ni tavu ne nauljim, ali vi možete, s tim da onda morate patlidžan dobro isušiti papirnatim ubrusima pa tek onda peći na tavi.
- Kada ste sve pripremili, kreće igra s rolicama. Na svaki patlidžan stavite malo mesa i zarolajte. Od gore navedenih sastojaka dobit ćete 10 rolica. U dublju posudu za pećnicu, sipajte šalšu i na nju složite redom rolice.
- Po rolicama rasporedite natrganu Mozzarellu ili neki drugi ribani sir koji će se otopiti. Pecite cca 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva.
- Poslužite uz kiselo vrhnje ili mileram i puno svježeg bosiljka, jer se bezobrazno dobro slaže s ovim plavim ljepotanom.
Dobar tek!