Slavna TV kuharica Ina Garten, poznatija kao Bosonoga kontesa, otkrila je svoj, nepogrešiv načina za pečenje steakova. Obavezno isprobaj!
Ljeto je pravo vrijeme za roštiljanje, i to bez obzira na to jesi li potpuni početnik ili iskusni majstor roštilja, Slavna TV kuharica Ina Garten, poznatija kao Bosonoga kontesa, otkrila je svoj nepogrešivi trik za savršeno pečen odrezak– svaki put.
"Nekad sam bila strašno nervozna da ću prepeći meso na roštilju. Svi znamo kako to izgleda – kupiš predivan komad mesa i onda ga slučajno upropastiš!", priznaje slavna kuharica u nedavnoj objavi na Instagramu. Srećom, Garten je otkrila da postoji jednostavan i učinkovit način da se izbjegne i nedovoljno i prepečeno meso.
U nastavku donosimo savjete Bosonoge kontese za savršen steak svaki put:
Garten savjetuje da koristiš steak debeo oko 4 cm – kao što su primjerice New York striploin odresci koje koristi u svom videu.
Ako koristiš roštilj na ugljen, rasporedi žar samo na jednu stranu, ostavljajući drugu praznu – tako ćeš dobiti vruću i hladniju zonu.
Najprije peci meso 2 minute na vrućoj strani roštilja. "To je idealno vrijeme da si natočiš čašu vina", dodaje uz smijeh Ina Garten.
Okreni odrezak i peci ga još 2 minute s druge strane na vrućoj strani roštilja.
Nakon što je meso kratko pečeno s obje strane, premjesti ga na hladniji dio roštilja i peci 8 minuta. A ako želiš srednje pečen odrezak (medium-rare), produži vrijeme pečenja na 10 minuta.
Upotrijebi termometar za meso – temperatura u sredini steaka bi trebala biti 54–55 °C za savršeni medium-rare.
Kad makneš odreske s roštilja, pokrij ih aluminijskom folijom i pustite da odmore 10-ak minuta. Rezultat? Sočni, savršeno pečeni odresci – uz čašu crnog vina, naravno.
Kako pripremiti savršeni steak?
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Ne gasi ekran dok kuham
Grilani striploin steak - recept by Ina Garten
10 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Svijetli smeđi šećer
2
žličica
Mljevena kava
2
žličica
Češnjak u prahu
1
žličica
Chipotle papričica
1
žličica
Chilli pahuljice
1
žličica
Striploin steak
3
kom
Maslinovo ulje
1,50
žlica
Postupak
U zdjelici pomiješaj 2 žlice soli, 1 žlicu crnog papra, smeđi šećer, kavu, češnjak, chipotle u prahu i usitnjene ljuskice chilija. Odreske posuši papirnatim ubrusima, stavi ih u posudu za pečenje i premaži sa svih strana maslinovim uljem. Zatim ih obilno pospi mješavinom začina – iskoristi sve. Pokrij posudu i stavi je u hladnjak na najmanje 2 sata kako bi meso upilo sve okuse.
Prirpemi se za pečenje stakova: zagrij dovoljno ugljena da prekrije polovicu roštilja. Vrući ugljene rasporedi na jednu stranu roštilja, dok drugu stranu ostavi praznu.
Peci odreske na vrućoj strani roštilja točno 2 minute s jedne strane, zatim ih okreni i peci još točno 2 minute s druge strane. (Pazi da koristiš timer!)
Nakon toga premjesti odreske na hladnu stranu roštilja, poklopi roštilj, provjeri da su otvori za zrak otvoreni i peci ih još 8-10 minuta – dok termometar za meso, umetnut sa strane u sredinu odreska, ne pokaže između 46 °C za slabo pečeno (rare), 49 °C za srednje slabo pečeno (medium rare) i 52 °C za srednje pečeno (medium).
Premjesti odreske na tanjur, čvrsto ih pokrij aluminijskom folijom i ostavi da odmore 15 minuta. Nakon 15 minuta ukloni foliju. Nareži meso, posoli ga i posluži toplo ili mlako.
Isprobaj i ove odlične recepte i savjete Bosonoge kontese: