Recepti Govedina 03. lipnja 2025.

Slavna kuharica ovako peče steakove i budu - savršeni!

Govedina
10 MIN
14 MIN
6
SREDNJE
steak
Kako ispeći savršeni steak? Zna slavna kuharica Ina Garten...
foto: Curated Lifestyle/Unsplash
Slavna TV kuharica Ina Garten, poznatija kao Bosonoga kontesa, otkrila je svoj, nepogrešiv načina za pečenje steakova. Obavezno isprobaj!

Ljeto je pravo vrijeme za roštiljanje, i to bez obzira na to jesi li potpuni početnik ili iskusni majstor roštilja, Slavna TV kuharica Ina Garten, poznatija kao Bosonoga kontesa, otkrila je svoj nepogrešivi trik za savršeno pečen odrezak – svaki put.

"Nekad sam bila strašno nervozna da ću prepeći meso na roštilju. Svi znamo kako to izgleda – kupiš predivan komad mesa i onda ga slučajno upropastiš!", priznaje slavna kuharica u nedavnoj objavi na Instagramu. Srećom, Garten je otkrila da postoji jednostavan i učinkovit način da se izbjegne i nedovoljno i prepečeno meso.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ina Garten (@inagarten)

Tajna savršenog steaka

U nastavku donosimo savjete Bosonoge kontese za savršen steak svaki put:

  1. Garten savjetuje da koristiš steak debeo oko 4 cm – kao što su primjerice New York striploin odresci koje koristi u svom videu.
  2. Ako koristiš roštilj na ugljen, rasporedi žar samo na jednu stranu, ostavljajući drugu praznu – tako ćeš dobiti vruću i hladniju zonu.
  3. Najprije peci meso 2 minute na vrućoj strani roštilja. "To je idealno vrijeme da si natočiš čašu vina", dodaje uz smijeh Ina Garten.
  4. Okreni odrezak i peci ga još 2 minute s druge strane na vrućoj strani roštilja.
  5. Nakon što je meso kratko pečeno s obje strane, premjesti ga na hladniji dio roštilja i peci 8 minuta. A ako želiš srednje pečen odrezak (medium-rare), produži vrijeme pečenja na 10 minuta.
  6. Upotrijebi termometar za meso – temperatura u sredini steaka bi trebala biti 54–55 °C za savršeni medium-rare.
  7. Kad makneš odreske s roštilja, pokrij ih aluminijskom folijom i pustite da odmore 10-ak minuta. Rezultat? Sočni, savršeno pečeni odresci – uz čašu crnog vina, naravno.
steak | Author: Curated Lifestyle/Unsplash Kako pripremiti savršeni steak? foto: Curated Lifestyle/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Grilani striploin steak - recept by Ina Garten
10 MIN
pripreme
14 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Sol
  • Svježe mljeveni crni papar
  • Svijetli smeđi šećer 2 žličica
  • Mljevena kava 2 žličica
  • Češnjak u prahu 1 žličica
  • Chipotle papričica 1 žličica
  • Chilli pahuljice 1 žličica
  • Striploin steak 3 kom
  • Maslinovo ulje 1,50 žlica
Postupak
  1. U zdjelici pomiješaj 2 žlice soli, 1 žlicu crnog papra, smeđi šećer, kavu, češnjak, chipotle u prahu i usitnjene ljuskice chilija. Odreske posuši papirnatim ubrusima, stavi ih u posudu za pečenje i premaži sa svih strana maslinovim uljem. Zatim ih obilno pospi mješavinom začina – iskoristi sve. Pokrij posudu i stavi je u hladnjak na najmanje 2 sata kako bi meso upilo sve okuse.


  2. Prirpemi se za pečenje stakova: zagrij dovoljno ugljena da prekrije polovicu roštilja. Vrući ugljene rasporedi na jednu stranu roštilja, dok drugu stranu ostavi praznu.


  3. Peci odreske na vrućoj strani roštilja točno 2 minute s jedne strane, zatim ih okreni i peci još točno 2 minute s druge strane. (Pazi da koristiš timer!)

    Nakon toga premjesti odreske na hladnu stranu roštilja, poklopi roštilj, provjeri da su otvori za zrak otvoreni i peci ih još 8-10 minuta – dok termometar za meso, umetnut sa strane u sredinu odreska, ne pokaže između 46 °C za slabo pečeno (rare), 49 °C za srednje slabo pečeno (medium rare) i 52 °C za srednje pečeno (medium).

    Premjesti odreske na tanjur, čvrsto ih pokrij aluminijskom folijom i ostavi da odmore 15 minuta. Nakon 15 minuta ukloni foliju. Nareži meso, posoli ga i posluži toplo ili mlako.


Isprobaj i ove odlične recepte i savjete Bosonoge kontese:

Ina Garten Možda vas zanima... Kremasto savršenstvo: proljetna carbonara Recepti pileća prsa Možda vas zanima... Ručak od 3 sastojka za dane kad ti se baš i ne da kuhati Recepti Sangria Možda vas zanima... Osvježi se ružičastom sangrijom slavne kuharice Recepti Bosonoga kontesa Možda vas zanima... 5 genijalnih savjeta za najukusniju piletinu Špajza Zimske juhe Možda vas zanima... Fine, raskošne juhe slavne kuharice nestaju u trenu! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.