"Volim za ručak napraviti neku finu i raskošnu juhu jer mogu je skuhati u većim količinama i dio zamrznuti za drugi put. Juhe su hranjive, lijepo griju zimi i idealna su hrana za utjehu. Vrlo lako i brzo mogu se podgrijati, pa ih možeš skuhati i večer ranije, a kad se vratiš s posla dočekat će te gotov ručak!", govori slavna kuharica Ina Garten, poznata i kao Bosonoga kontesa, prema nazivu svoje kulinarske TV emisije.
"Talijanska svadbena juha posebno dobro prija kad je vani hladno i lije kiša. A moj omiljeni ručak je juha domaća juha od rajčice i uz to grilani sendvič od sira. Ma, tu juhu svi vole! Posebno aromatična je pak ova pileća ramen juha s puno đumbira i češnjaka koja diže iz mrtvih, a što reći o zimskoj minestrone juhi punoj povrća, s grahom, tjesteninom… Poslužite je posutu ribanim parmezanom i uz to dodaje bruschette s češnjakom“, tako svoje favorite na žlicu opisuje Ina Garten.
Ovaj tjedan Ina je sa svojim pratiteljima na Facebooku i Instagramu odlučila podijeliti nekoliko omiljenih recepata za juhe, koje posebno prijaju u ovim hladnim danima. Izaberi svog favorita ili ih skuhaj sve po redu i javi nam dojmove. Recepti su uistinu odlični, s detaljnim uputama, a označeno je i koji su prikladni i za one koji nisu jako vješti u kuhinji.
Talijanska svadbena juha s mesnim okruglicama
(za 6-8 osoba, recept pogodan za početnike u kuhinji)
Sastojci – za mesne okruglice:
- 350 g mljevenog pilećeg mesa
- 200 g pilećih kobasica
- 2/3 šalice mrvica od svježeg kruha
- 2 žličice usitnjenog češnjaka
- 3 žlice sitno nasjeckanih svježih listića peršina
- ¼ šalice svježe naribanog sira pecorino romano
- ¼ šalice svježe naribanog parmezana
- 3 žlice mlijeka
- 1 veliko jaje, lagano izmućeno
- Sol, svježe mljeveni crni papar
Sastojci – za juhu:
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 1 šalica sitno nasjeckanog luka
- 1 šalica mrkve narezane na kolutiće (oko 3 mrkve)
- ¾ šalice nasjeckanih stabljika celera (oko 2 stabljike)
- 10 šalice domaćeg pilećeg temeljca
- ½ šalice suhog bijelog vina
- 1 šalica sitne tjestenine za juhu (kašica, zvjezdice, slova…)
- ¼ šalice sitno sjeckanog svježeg kopra
- 350 g baby špinata
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.
- Za mesne okruglice piletinu, rastrgane pileće kobasice, krušne mrvice, češnjak, peršin, ribani sir, mlijeko, jaje, 1 žličicu soli i ½ žličice papra dobro izmiješaj.
- Uz pomoć žličice formiraj kuglice promjera 2,5-3 cm i posloži ih u pleh na papir za pečenje. Trebaš dobiti oko 40 mesnih okruglica.
- Okruglice peci oko 30 minuta, dok lijepo ne porumene.
- U međuvremenu, za juhu zagrij maslinovo ulje na srednjoj vatri u velikom loncu. Dodaj luk, mrkvu i celer i prži dok povrće ne omekša, 5-6 minuta, uz povremeno miješanje.
- Dodaj pileći temeljac i vino i pusti da zavrije. Dodaj tjesteninu i kuhaj 6-8 minuta, dok tjestenina ne bude skuhana.
- U juhu dodaj mesne okruglice i kopar te pusti da kuha oko minutu. Dodaj baby špinat i kuhaj još minutu, dok špinat ne povene.
- Posluži u zdjelicama za juhu i pospi s malo naribanog sira.
Juha od rajčice s grilanim krutonima sa sirom
(za 4-6 osoba)
Sastojci – za juhu:
- 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
- 3 šalice sjeckanog luka (oko 2 luka)
- 1 žlica usitnjenog češnjaka (oko 3 češnja)
- 4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 limenka konzerviranih rajčica
- Veliki prstohvat šafrana
- Sol, svježe mljeveni papar
- ½ šalice orzo tjestenine
- ½ šalice vrhnja za kuhanje
Sastojci – za krutone:
- 4 kriške domaćeg bijelog kruha
- 2 žlice rastopljenog maslaca
- 120 g sira gruyerea, naribanog
Postupak:
- U većem loncu ugrij maslinovo ulje na srednjoj vatri dodaj luk i prži oko 15 minuta, uz povremeno miješanje, dok luk ne dobije žuto-zlatnu boju. Dodaj češnjak i dinstaj još minutu.
- Ulije temeljac, dodaj i rajčice, šafran, žličicu soli i žličicu papra. Pusti da zavrije, smanji vatru i pusti da ključa 15-ak minuta.
- Dodaj tjesteninu, umiješaj vrhnje za kuhanje, pusti da lagano vrije još 10-ak minuta, uz često miješanje.
- Za krutone ugrij grill ploču, šnite kruh premaži rastopljenim maslacem, a posebno dobro premaži rubove. Dvije šnite kruha stavi na tanjur, na njih stavi ribani sir, pa poklopi s druge dvije šnite kruha. Grilaj sendviče na ugrijanom grilu oko 5 minuta. Pusti da odstoje oko minutu, potom ih nareži na kockice.
- Juhu posluži s krutonima.
Pileći ramen
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 1 pileća prsa (s kostima)
- 3 žlice ulja, plus dodatno za piletinu
- Sol, svježe mljeveni crni papar
- 1 i ½ šalica nasjeckanog luka
- 2 šalice narezane mrkve (3-5 mrkvi, ovisno o njihovoj veličini)
- 3 žice oguljenog i naribanog svježeg đumbira
- 10 šalica pilećeg temeljca
- 1 žlica soja sosa
- 1 pakiranje rezanaca za ramen (100 g)
- 250 g bok choya (možeš zamijeniti mladim špinatom ili blitvom)
- 6 komada mladog luka, dijagonalno nasjeckanog
Postupak:
- Zagrije pećnicu na 180 stupnjeva. Stavi piletinu u pleh, s kožicom prema gore, natrljaj ulje, solju i paprom i peci 30-40 minuta, dok prsa ne budu potpuno pečena. Pusti da se malo ohladi, makni kožicu i kosti, meso natrgaj na veće komade.
- U međuvremenu zagrij 3 žlice ulja na srednjoj vatri, dodaj luk i sotiraj ga 6-8 minuta, dok ne omekša. Dodaj mrkve i sotiraj još 5 minuta. Dodaj đumbir i češnjak i sotiraj još minutu.
- Ulij pileći temeljac, pusti da proključa, smanji vatru i ostavi da se krčka oko 10 minuta.
- Dodaj natrganu piletinu i pusti da zavrije. Dodaj soja sos i provjeri okus – u ovom trenutku možeš dodatno posoliti i popapriti ako je potrebno. Dodaj tjesteninu.
- Bok choy nareži na rezance debele oko 1 cm. Prvo u juhu dodaj samo bijeli dio (stabljike i pusti da kuha 2-3 minute. Makni s vatre, dodaj mladi luk i listove bok choya te odmah posluži dok je juha vruća.
- Ako juhu pripremaš unaprijed i namjeravaš je zamrznuti, napravi sve do koraka kada ubacuješ tjesteninu. Kad odmrzneš juhu, zagrij je, ubaci tjesteninu, i nakon toga prema postupku bok choy i mladi luk.
Zimski minestrone i bruschette s češnjakom
(za 6 do 8 osoba, recept pogodan za početnike u kuhinji)
Sastojci – za juhu:
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 120 g pancete, narezane na trakice
- 1 i ½ šalice luka, nasjeckanog
- 2 šalice narezane mrkve
- 2 šalice narezanih stabljika celera
- 2 i 1/2 šalice muškatne bundeve, narezane na kockice
- 1 i ½ žličica usitnjenog češnjaka (oko 4 češnja)
- 2 žlice listića svježeg timijana
- 800 g rajčice iz konzerve
- 6 do 8 šalica pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 sušeni list lovora
- Sol, svježe mljeveni crni papar
- 1 konzerva cannellini graha (bijelog graha), ocijeđenog i ispranog
- 2 šalice sitne tjestenine
- 300 g svježeg baby špinata
- ½ šalice kvalitetnog bijelog vina
- 2 žlice zelenog pesta
- Svježe naribani sir parmezan, za posluživanje
Sastojci – za bruschette:
- 1 baguette
- Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 češanj češnjaka, prepolovljen po duljini
Postupak:
- Zagrij 2 žlice ulja na srednjoj vatri u velikom loncu. Dodaj pancetu i prži je 6-8 minuta, uz povremeno miješanje, dok ne postane smećkasta i hrskava. Dodaj luk, mrkvu, celer, bundevu, češnjak i timijan i dinstaj na srednjoj vatri, uz povremeno miješanje, 8-10 minuta, odnosno dok povrće lagano ne omekša.
- Dodaj rajčice, 6 šalica temeljca, lovorov list, žlicu soli i žlicu papra. Pusti da zavrije, potom smanji vatru i pusti da krčka nepokriveno oko pola sata, dok povrće potpuno ne omekša.
- Izvadi lovorov list, dodaj grah i tjesteninu i kuhaj dok tjestenina ne bude kuhana. Ako je juha u ovom trenutku pregusta dodaj još temeljca. Neposredno prije posluživanja dodaj špinat, koji će uvenuti za maksimalno minutu. Umiješaj vino i pesto. Po potrebi dodaj još soli i papra.
- Za bruschette pećnicu zagrij na 220 stupnjeva. Baguette nareži na kriške, dijagonalno – da dobiješ elegantnije, dulje šnite (reži pod kutom od 45 stupnjeva). Obje strane svake kriške premaži maslinovim uljem i peci oko 6 minuta, dok ne postanu hrskave i zlaćano-smeđe. Pečen kriške kruha premaži češnjakom.
- Juhu posluži s bruschettama, posutu s malo naribanog parmezana i prelivenu s još malo vrhunskog maslinova ulja.