Recepti 03. siječnja 2023.

Krem juha od graška po receptu Mary Berry

Krem juha od graška
Krem juha od graška odlično prija, a posebno u kombinaciji s mentom foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobaj nevjerojatno kremastu i osvježavajuću juhu od graška i mente po receptu slavne britanske kuharice Mary Berry.

Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje ti energije, ne osjećaš se dobro i potreban ti je novi start? Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!

Britanska gastro spisateljica i omiljena televizijska ličnost, Mary Berry rado dijeli svoje najdraže recepte - poput ove zelene juhe. Glavni su sastojci mladi grašak i menta,  a društvo im prave i luk, temeljac i maslac. 

Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a lagana juha poslužit će kao predjelo, lagani ručak s nogu ili večera. A ako vrhnje i maslac zamijeniš veganskim inačicama te koristiš povrtni temeljac, možeš imati potpuno vegansko jelo.

Mary Berry napominje kako u ovoj juhi možeš uživati i sljedećeg dana, a prikladna je i za zamrzavanje. Samo je prebaci u plastičnu posudicu s poklopcem i na naljepnicu zapiši datum kuhanja. 

 | Author: Shutterstock Krem juha od graška grije zimi, a hladi ljeti foto: Shutterstock

Krem juha od graška

Sastojci:

  • 100 g maslaca
  • 1 veliki luk
  • 1 kg zaleđenog mladog graška
  • 850 ml vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
  • svežanj svježe mente
  • sol, papar
  • kiselo vrhnje 

Priprema:

  1. Rastopi maslac u velikoj tavi na jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj otprilike pet minuta, a zatim dodaj i grašak. 
  2. Nakon nekoliko minuta dodaj temeljac i pusti da lagano zavrije. 
  3. Sa stabljike mente skini listove i stavi ih sa strane. Stabljike stavi u tavicu i pusti da ponovno zavrije. Pokrij i kuhaj još otprilike sedam minuta, sve dok grašak ne postane mekan.
  4. Makni s vatre, izvadi stabljike mente i stavi unutra listove. Ubaci u blender ili izradi štapnim mikserom u kremastu juhu.
  5. Vrati u tavicu, posoli i popapri. 
  6. Možeš poslužiti toplo ili hladno, s malo kiselog vrhnja i hrskavim kockicama kruha.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.