Zbog teške hrane i neizbalansirane prehrane nedostaje ti energije, ne osjećaš se dobro i potreban ti je novi start? Ne brini, osigurali smo recepte koji će potaknuti oporavak organizma i opskrbiti ga energijom. Vrijeme je za dobar start!
Britanska gastro spisateljica i omiljena televizijska ličnost, Mary Berry rado dijeli svoje najdraže recepte - kao što je ova divno zelena juha od graška. Glavni su sastojci mladi grašak i menta, a društvo im prave i luk, temeljac i maslac.
Juha od graška brzo se priprema
Priprema će ti oduzeti 20-ak minuta, a lagana juha poslužit će kao predjelo, lagani ručak s nogu ili večera. A ako vrhnje i maslac zamijeniš veganskim inačicama te koristiš povrtni temeljac, možeš imati potpuno vegansko jelo.
Mary Berry napominje kako u ovoj juhi možeš uživati i sljedećeg dana, a prikladna je i za zamrzavanje. Samo je prebaci u plastičnu posudicu s poklopcem i na naljepnicu zapiši datum kuhanja.
Krem juha od graška
Sastojci:
- 100 g maslaca
- 1 veliki luk
- 1 kg zaleđenog mladog graška
- 850 ml vrućeg pilećeg ili povrtnog temeljca
- svežanj svježe mente
- sol, papar
- kiselo vrhnje
Postupak:
- Rastopi maslac u velikoj tavi na jakoj vatri. Dodaj nasjeckani luk i pirjaj otprilike pet minuta, a zatim dodaj i grašak.
- Nakon nekoliko minuta dodaj temeljac i pusti da lagano zavrije.
- Sa stabljike mente skini listove i stavi ih sa strane. Stabljike stavi u tavicu i pusti da ponovno zavrije. Pokrij i kuhaj još otprilike sedam minuta, sve dok grašak ne postane mekan.
- Makni s vatre, izvadi stabljike mente i stavi unutra listove. Ubaci u blender ili izradi štapnim mikserom u kremastu juhu.
- Vrati u tavicu, posoli i popapri.
- Možeš poslužiti toplo ili hladno, s malo kiselog vrhnja i hrskavim kockicama kruha.
Imamo još odličnih slanih i slatkih recepata s potpisom slavne Mary Berry...