Bez juhice nema savršenog nedjeljnog ručka, posebno kad nas sastavi nekoliko dana kiše i hladnoće nakon najvrućeg ljeta u povijesti. No prilikom kuhanja juhe mnogi od nas prave neke greške kojih nismo ni svjesni...
U nastavku donosimo popis grešaka te odlične savjete kako ih ispraviti. Zahvaljujući ovim savjetima, juha će ti svaki put ispasti savršeno, a svi će tražiti dodatni tanjur!
Kuhanje na previsokoj temperaturi
U želji za što bržim ručkom, većina će nas juhu kuhati na maksimumu. U tom slučaju meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Potrebno je kuhati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati.
Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tijekom procesa kuhanja na umjerenoj vatri na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.
Nedovoljno soli
Ništa nije toliko bitno kao pravi omjer soli. Dok kuhate juhu svakako je, s vremena na vrijeme, probajte kako bi pogodili točnu količinu začina. Vjerujte svojim osjetilima radije nego receptu.
I voda je dovoljna
Iako mnogi od nas u juhu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje ona može biti savršeno ukusna. Juhe napravljene samo od vode s pravim omjerom začina i soli mogu biti sjajne.
Za jaču aromu, možeš probati s neobičnim začinom kojeg neki stavljaju. Naime, pred kraj kuhanja dodaj malo kore parmezana za drugačiji okus.
Prekuhavanje povrća
Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bismo svakako trebali izbjegavati. Povrću je potrebno puno manje kuhanja nego mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u juhu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha.
Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.
Krivi začini
Kako bismo poboljšali okus juhe često znamo eksperimentirati sa začinima te pretjerati. Pri odabiru treba paziti da se okusi dobro sljube.
Pokušaj sa svježe mljevenim paprom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem juhe su jogurt, kiselo vrhnje, a možeš probati i s prženim sjemenkama bundeve.