Špajza 15. rujna 2024.

Super savjeti za uvijek savršenu juhu

juha
Domaća juha uvijek prija
foto: Henrique Felix/Unsplash
Iako se kuhanje juhe čini kao najlakši kulinarski zadatak koji zahtjeva samo lonac vode, povrće i meso, skuhati savršenu juhu nije baš tako jednostavno...

Bez juhice nema savršenog nedjeljnog ručka, posebno kad nas sastavi nekoliko dana kiše i hladnoće nakon najvrućeg ljeta u povijesti. No prilikom kuhanja juhe mnogi od nas prave neke greške kojih nismo ni svjesni...

U nastavku donosimo popis grešaka te odlične savjete kako ih ispraviti. Zahvaljujući ovim savjetima, juha će ti svaki put ispasti savršeno, a svi će tražiti dodatni tanjur!

 

temeljac Možda vas zanima... Temeljac od kostiju je temelj dobrog okusa brojnih jela Recepti

Kuhanje na previsokoj temperaturi

U želji za što bržim ručkom, većina će nas juhu kuhati na maksimumu. U tom slučaju meso bi moglo biti suho, a povrće prekuhano. Potrebno je kuhati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati.

Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tijekom procesa kuhanja na umjerenoj vatri na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića.

Nedovoljno soli

Ništa nije toliko bitno kao pravi omjer soli. Dok kuhate juhu svakako je, s vremena na vrijeme, probajte kako bi pogodili točnu količinu začina. Vjerujte svojim osjetilima radije nego receptu.

Pileća juha | Author: Karolina Grabowska/Pexels Pileća juha foto: Karolina Grabowska/Pexels

I voda je dovoljna

Iako mnogi od nas u juhu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje ona može biti savršeno ukusna. Juhe napravljene samo od vode s pravim omjerom začina i soli mogu biti sjajne.

Za jaču aromu, možeš probati s neobičnim začinom kojeg neki stavljaju. Naime, pred kraj kuhanja dodaj malo kore parmezana za drugačiji okus.

Pileća juha Možda vas zanima... 5 genijalnih trikova za bolji okus pileće juhe Špajza

Prekuhavanje povrća

Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bismo svakako trebali izbjegavati. Povrću je potrebno puno manje kuhanja nego mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u juhu, ovisno o tome koliko mu je vremena potrebno da se skuha.

Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a posljednjih pola sata dodajte mrkvu i po želji ostalo povrće.

 | Author: Shutterstock Povrću treba manje vremena da se skuha nego mesu foto: Shutterstock

Krivi začini

Kako bismo poboljšali okus juhe često znamo eksperimentirati sa začinima te pretjerati. Pri odabiru treba paziti da se okusi dobro sljube.

Pokušaj sa svježe mljevenim paprom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem juhe su jogurt, kiselo vrhnje, a možeš probati i s prženim sjemenkama bundeve. 

Krem juha od graška Možda vas zanima... Mary Berry ima najbolji recept za juhu od graška Recepti griz noklice Možda vas zanima... Što je juha bez griz noklica? Ove uspijevaju baš svaki put Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.