Špajza 16. svibnja 2024.

Zlatna pravila mariniranja steaka

steak
Steak
foto: Alexander Mils/Unsplash
lako je kada imaš sjajan komad mesa - sol i malo crnog papra i gozba je spremna. Ali što ako ti se jede nešto drugačije? Ili ako pečeš komad mesa koji nije tako ukusan? Vrijeme je za marinadu!

U svakome od nas čuči Gordon Ramsay, samo što se u nekima nikada ne uspravi i uzme kuhaču u ruke. Srećom, pa uvijek imaš koga “pitati”. A ako te zanima mariniranje, kulinarska umjetnost koja će značajno poboljšati okus i teksturu mesa, a pritom ne zahtijeva puno dodatnog truda - na pravoj si adresi.

U osnovi, marinada je kombinacija ulja, soli, šećera, kiseline i začina. Za razliku od uvriježenog vjerovanja, ne čini steak "nježnijim". Istina, kiselina i sol u marinadi mogu denaturirati proteine, što će dovesti do mekše teksture na površini mesa, ali to nije isto što i omekšavanje.

Zlatna pravila mariniranja | Author: Freepik Mariniranjem do boljeg okusa foto: Freepik

Koje vrste steakova marinirati?

Steakovi koji najviše koristi imaju od marinade su tanki i tvrdi komadi poput flank steaka ili skirt steaka. Oni su krti, odnosno nemaju dobro raspoređene masnoće koje daju okus ili su pak puni vezivnog tkiva kojem obično treba puno vremena da omekša. Ukratko, kako prirodno nisu prepuni sočnosti i okusa, izvrsni su kandidati za mariniranje.

Sastojci za marinadu

Iako ti nije potreban recept za pripremu marinade, postoje sastojci koje uvijek trebaš uključiti. Sol je ključna komponenta. Za razliku od ostalih sastojaka, prodire dublje od površine steaka, začinjavajući ga iznutra i povećavajući zadržavanje vlage, što rezultira sočnijim komadom mesa.

Malo ulja u marinadi pomaže raspodijeliti sol i okus drugih začina po mesu. Također, sprječava da se steak lijepi tijekom pečenja.

Zlatna pravila mariniranja | Author: Madie Hamilton/Unsplash Sol, papar, začinsko bilje... osnovni su sastojci marinade foto: Madie Hamilton/Unsplash

Slatkoća iz meda, javorova sirupa ili običnog šećera bit će lijep kontrast slanosti i masnoći mesa. Šećeri također pomažu steaku da se karamelizira, stvarajući bogate smeđe okuse. Iako nisu nužni, malo citrusnog soka ili octa dodat će marinadama ugodan kiseli okus i neutralizirati dominantnost ulja i začina.

Lukovice poput češnjaka ili mladog luka te bilje poput ružmarina i timijana su odlični dodaci marinadi. Samo pripazi s jako aromatičnim začinima, jer mogu biti predominantni ako predugo stoje s mesom.

Kušaj svoju marinadu

Prije nego što preliješ marinadu preko steaka, probaj je! Treba li joj više soli? Malo više šećera? Više začinskog bilja? Prilagodi i probaj ponovno. Jer ako ti se sviđa okus marinade same, svidjet će ti se i na steaku.

Vrijeme mariniranja

Nema strogog pravila koliko dugo marinirati steak, to ovisi o veličini steaka i količini kiseline u marinadi. Optimalno je od 4 do 6 sati, a ako je steak mali, možda će biti dovoljno i manje.

 | Author: Getty Images Steak - srednje pečen, molim! foto: Getty Images

Nareži steak - ili nemoj

Kako bi skratio vrijeme mariniranja, razmisli o rezanju steaka na manje komade jer to omogućuje marinadi da dođe u kontakt s većom površinom brže, smanjujući ukupno vrijeme koje meso treba provesti u marinadi.

To posebno dobro funkcionira kod flank ili skirt steaka, koji su poznati po tvrdoći, ali ih se može učiniti nježnijima tankim rezanjem, a zatim brzim pečenjem na visokoj temperaturi.

Dobro ga ispeci (zapravo, srednje)

Ista pravila pripreme bilo kojeg nemariniranog steaka vrijede i za marinirane: za tanji, krtiji komad poput flank ili skirt steaka koristi brze metode poput roštiljanja ili pečenja u pećnici, dok su veći komadi s puno vezivnog tkiva bolji kad se dinstaju ili peku. Prije pečenja, obvezno izvadi steak iz marinade i posuši ga.

Svaka vlaga na steaku će prskati i šištati kada meso dođe na vruću površinu i prouzročiti da se skuha umjesto zapeče. A nitko ne želi kuhani steak!

Isprobaj i ove recepte...

proljetna-marinada-sa-srdelama Možda vas zanima... Kucnuo je čas za najbolje riblje marinade! Špajza Možda vas zanima... Što je meso bez marinade? Imamo 2 recepta za vas Špajza Možda vas zanima... Mariniranje: Vodimo te do najsočnijeg komada mesa Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.