Špajza 14. kolovoza 2025.

Kako sačuvati limunovu koricu umjesto da je baciš

limun, limunova korica
Kako sačuvati limunovu koricu
foto: Don't Mess with Mama/Pinterest
Imaš domaće, nešpricane limune i žao ti je baciti koricu koja tako dobro miriše? Čak bismo mogli i reći da bi bio grijeh baciti tu divnu, aromatičnu koricu i zato ti donosimo super savjete kako je sačuvati za kasnije

Limun, omiljeno, zdravo i osvježavajuće žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo u sezoni. Kako smo se počastili obilatom količinom domaćih neprskanih limuna, prava je šteta da ta divna limunova korica propadne, a u njoj je toliko aroma!.

Osim što daju savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice svih agruma, ne samo limuna...

Možda vas zanima... Kuglof od limuna za hladne zimske dane Recepti

Koristi samo tanki, žuti sloj, izbjegni bijeli dio

Bez obzira kako guliš limunovu koricu, skini samo tanki žuti sloj, a bijeli dio izbjegavaj jer ima gorak okus koji želimo izbjeći. Odaberi kuhinjski alat po želji, klasični ribež ili nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama. 

Limunov sok, naravno, možeš vrlo lako pretvoriti u limunadu ili ga pak upotrijebiti u kuhanju, u marinadama ili kao dodatak čaju, a i koru je šteta baciti. Ako imaš limune deblje kore, možeš pak napraviti limuncine.

 

limun, limunova korica | Author: Feel Good Foodie/Pinterest Limunova korica posebno je aromatična foto: Feel Good Foodie/Pinterest

Kako da ti domaća limunova korica uvijek bude pri ruci

Limunova korica može se sačuvati za upotrebu u kuhanju i kolačima. Dva su načina kako domaću limunovu koricu možeš skladištiti da će uvijek imaš pri ruci, a donosimo ih u nastavku:

  1. Naribaj limunovu koricu, zapakiraj je u male paketiće od aluminijske folije i zamrzni. Na taj ćeš način sačuvati mnogo okusa.
  2. Naribaj limunovu koricu pa je preko noći ostavi da se suši na komadu papira za pečenje. Tako osušenu limunovu koricu čuvaj u staklenki. Na ovaj će način limunova korica, doduše, izgubiti malo na okusu, ali to možeš nadoknaditi tako da povećaš količinu koju dodaješ u kolače.
Možda vas zanima... Kad ti život da limune - napravi limuncine! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.