Limun, omiljeno, zdravo i osvježavajuće žuto voće idealno je za najzdraviji početak dana, a aromu koju pokloni kolaču želimo zadržati cijele godine, a ne samo u sezoni. Kako smo se počastili obilatom količinom domaćih neprskanih limuna, prava je šteta da ta divna limunova korica propadne, a u njoj je toliko aroma!.
Osim što daju savršenu citrusnu aromu svakom desertu, nedavna istraživanja otkrivaju brojne zdravstvene koristi korice svih agruma, ne samo limuna...
Koristi samo tanki, žuti sloj, izbjegni bijeli dio
Bez obzira kako guliš limunovu koricu, skini samo tanki žuti sloj, a bijeli dio izbjegavaj jer ima gorak okus koji želimo izbjeći. Odaberi kuhinjski alat po želji, klasični ribež ili nož za guljenje, ovisno o željama i potrebama.
Limunov sok, naravno, možeš vrlo lako pretvoriti u limunadu ili ga pak upotrijebiti u kuhanju, u marinadama ili kao dodatak čaju, a i koru je šteta baciti. Ako imaš limune deblje kore, možeš pak napraviti limuncine.
Limunova korica posebno je aromatična
Kako da ti domaća limunova korica uvijek bude pri ruci
Limunova korica može se sačuvati za upotrebu u kuhanju i kolačima. Dva su načina kako domaću limunovu koricu možeš skladištiti da će uvijek imaš pri ruci, a donosimo ih u nastavku:
- Naribaj limunovu koricu, zapakiraj je u male paketiće od aluminijske folije i zamrzni. Na taj ćeš način sačuvati mnogo okusa.
- Naribaj limunovu koricu pa je preko noći ostavi da se suši na komadu papira za pečenje. Tako osušenu limunovu koricu čuvaj u staklenki. Na ovaj će način limunova korica, doduše, izgubiti malo na okusu, ali to možeš nadoknaditi tako da povećaš količinu koju dodaješ u kolače.