Recepti 4751 prikaza 26. studenoga 2018.

Slatko i mirisno: Kuglof od limuna

Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Jednostavan recept, jednostavni sastojci, a odličan efekt. Jako fin desert koji odlično paše uz vašu omiljenu šalicu čaja.

Ova slastica nije rezervirana samo za blagdane, možete je raditi bilo kada. 

Ovaj slasni i mirisni užitak postat će vaš novi omiljeni desert. Ne samo zbog svoje jednostavnosti već i zbog divnog okusa i mirisa, a i divne sočnosti zato što je natopljen sirupom od limuna. Poslužite ga uz topli čaj i uživajte. A najbolje  je to, što drugi dan ovaj kuglof možete bezbrižno ponijeti na posao jer se neće "raspadati".

 

Možda vas zanima... Sezonska poslastica: Mali kuglofi od mandarina Kolumne

 

Potrebno vam je:

  • 225 g maslaca
  • 3 šalice brašna
  • 1 žlica prašak za pecivo
  • 2 mala žlice soli
  • 2.50 šalice šećera
  • 8 limuna
  • 4 jaja
  • 1 šalica mlaćenice
  • 0.75 šalica kompot od marelice ili breskve
  • 0.25 šalica limunovog soka

 

Možda vas zanima... Kuglofi od čokolade i ruma jednostavan su i efektan desert Kolumne

 

Priprema:

  1. Pećnicu zagrijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.
  2. U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno.
  3. U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.
  4. Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.
  5. Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.
  6. Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.