gastro postao
Jednostavan recept, široko dostupni sastojci - i odličan rezultat...
Ovaj slasni i mirisni užitak postat će tvoj novi omiljeni desert. Ne samo zbog svoje jednostavnosti već i zbog divnog okusa i mirisa, a i divne sočnosti zato što je natopljen sirupom od limuna. Posluži ga uz topli čaj i uživaj.
... a najbolje je to što drugi dan ovaj kuglof možeš bezbrižno ponijeti na posao jer će biti jednako sočan i ukusan.
Sastojci:
- 220 g maslaca
- 400 g glatkog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 2 mala žličice soli
- 350 g šećera
- 8 limuna
- 4 jaja
- 250 ml mlaćenice
- 200 g kompota od breskve ili marelice
- 0.25 šalica limunovog soka
Priprema:
- Pećnicu zagrijati na temperaturu 180˚C. Kalup za kuglof namastiti maslacem i posipati brašnom.
- U srednjoj zdjeli pomiješati prašak za pecivo, sol i brašno.
- U većoj zdjeli vršcima prstiju pomiješati šećer i koricu limuna da se sjedine. Zatim smjesi dodati maslac i pomoću miksera miješati na velikoj brzini do lagane i pjenaste smjese, oko 4 minute. Postepeno dodavati jedno po jedno jaje uz miksanje do lagane i pjenaste smjese.
- Smanjiti brzinu miksera pa dodati mješavinu suhih sastojaka u tri navrata, a između njih dodati mlaćenicu u dva navrata.
- Dobiveno tijesto uliti u pripremljeni kalup i zagladiti površinu. Peći do zlatne smeđe boje u zagrijanoj pećnici, 60-70 minuta. Izvaditi na žičani stalak da se ohladi 10-ak minuta pa izvrnuti i ohladiti do kraja.
- Kompot (od marelice ili breskve) i limunov sok uliti u manju posudu, zagrijati do vrenja pa smanjiti jačinu vatre i kuhati uz povremeno miješanje da se zgusne, 6-8 minuta. Procijediti u mali vrč ili zdjelicu, a krupne dijelove odbaciti, preliti preko ohlađenog kuglofa te ostaviti bar 10 minuta da se hladi.
U slast!