Špajza 06. srpnja 2017.

Kucnuo je čas za najbolje riblje marinade!

proljetna-marinada-sa-srdelama
1/8
foto: Iva Tomić Smojver
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako vas ljeto vuče uživanju u ribljim menijima na vašem stolu, uz Branka Ognjenovića naučite filetirati ribu koju ćete poslužiti u dvije jednostavne i fine marinade. Branko Ognjenović pokazat će vam dva načina filetiranja ribe uz mariniranje s limunom i dalmatinskom marinadom "u sauru".

Za filetiranje ribe potreban je oštar i fleksibilan nož koji u trgovinama možete prepoznati po plavoj korici. Ribu najprije očistite od ljuski i zarežite po sredini trbuha kako bi izvadili sve iznutrice i sukrvicu. Zatim izvadite škrge i dobro ju isperite pod hladnom vodom.

Teleće-pečenje-s-krumpirima Možda vas zanima... Svježi ili suhi začini za marinade? None

 

Prvi način filetiranja

Ribu odmah zarežite iza glave (škrga) te lagano nožem režite niz kost prema repu. Kada izrežete filet, kost bi trebala ostati u jednom komadu. Istu stvar ponovite i s drugom stranom.
Ukoliko vam je na filetu ostalo sitnih košćica tada se poslužite pincetom koja je namijenjena filetiranju ribe.

Marinada Možda vas zanima... Tri potpuno nove i sjajne marinade za piletinu! Špajza

 

Drugi način filetiranja

Ovim načinom uglavnom se služe kuhari i vještiji stručnjaci. Ribu se zareže kod glave i ide se po kosti. "Ovo je kuharski način i za ovo vam treba dobar nož te poznavanje anatomije zbog čega je ljudima lakši prvi način", objašnjava Branko. Prije pečenja dobro je napraviti male zareze na koži kako se kod pečenja filet ribe ne bi savinuo. Od glave i kostiju koji vam ostanu poslije filetiranja možete napraviti dobar riblji temeljac uz dodata korjenastog povrća.
Branko je brancina marinirao limunovim sokom i maslinovim uljem te ostavio u hladnjaku minimalno dva sata, a ovako pripremljene filete možete jesti uz salatu.

ananas_sjeckani.jpg Možda vas zanima... Ananas je tajni sastojak "last minute" marinada za meso None

 

Plava riba u sauru
Mariniranje s lukom, octom, acettom balsamicom, lovorom i ružmarinom evocira morski ugođaj, a sitna plava riba u sauru dugo je vremena predstavljala tipično ribarsko jelo. Ova marinada više odgovara plavoj, nego bijeloj ribi, dok je njezina velika prednost rok trajanja od nekoliko dana. Mariniranu ribu držite u hladnjaku i prizalogajite kad god poželite.

Postupak pogledajte u fotogaleriji.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.