Maslinovo ulje, malo limunovog soka, sol, papar, češnjak, peršin ili bosiljak začini su s kojim nećete pogriješiti kod pripreme svake vrste pečenja. Premazati i nadjenuti ga možete aromatičnom solju. Suhe ili svježe začinske biljke izmiješajte s krupnom morskom solju. Sve zajedno usitnite, pomiješajte i komadiće citrusnog voća, čili papričice i sušene gljive. Začinsku sol čuvajte u dobro zatvorenoj staklenci, na suhom i tamnom mjestu bez vlage.
Kako bi bila sočnija, mekša i ukusnija, nekoliko sati prije pečenja, pečenku premažite maslacem koji ste pomiješali sa sjeckanim peršinom, origanom, ružmarinom i timijanom. Za mekanije meso, možete dodati i krišku limuna. Za slatkast okus, utrljajte i malo meda. Koristite li konac za vezivanje pečenke, između mesa i vezice utaknite grančice ružmarina ili kadulje.
Svinjetina se slaže s mnogim začinima, poput paprike, kima i čilija, no jednako tako i češnjak, ružmarin, timijan, kumin, korijander, đumbir i piment - stopit će se sa svakim pečenjem. Možete ih pomiješati s maslinovim uljem i limunovim sokom u tekuću marinadu, a pečenku možete začiniti utrljavanjem ovih začina. Začini osim što prodiru u meso, na površini pri pečenju stvore koricu. Takve mješavine posebno su dobre za masnije komade mesa, poput svinjskih rebarcaa, svinjskog filea i janjećih kotleta. Njihova masnoća pri laganom pečenju, u kombinaciji sa začinskim biljem tvori hrskavu koricu ispod koje ostaje sočno meso.
Ukusan i pomalo ljutkast okus pečenju će dati đumbir i piment. Okusom sličan papru, 'jamajkanski papar', piment nema toliku ljutinu i oštrinu, pa sušene bobice možete nadjenuti u pečenu perad, utrljati u svinjske i teleće pečenke. Kao dodatak svinjskim pečenkama možete koristi i klinčić. Napravite nožem utore u mesu i utisnite nekoliko klinčića zajedno s češnjakom i pancetom. Timijan ili majčina dušica imaju ugodan miris, ali oštar okus, pa ih valja dozirati oprezno. Izvrstan su dodatak mesnim, posebno svinjskim pečenjima, jer osim što 'popravljaju' miris i okus, neutraliziraju masnoću mesa.
Kao dodatak guščjem pečenju, ovčetini i janjećim pečenkama, koristite sušene listove kadulje, koje će mesu dati osvježavajući miris i oštro gorak okus.
Janjeće pečenje premažite s malo senfa, pa ga ispod kožice nadjenite majčinom dušicom, mentom, ružmarinom, češnjakom, kimom i origanom, dok su svinjska pečenja najbolja za 'špikanje' s češnjakom, pimentom i par listića kadulje.
Unutrašnjost pileta nadjenite cijelim limunom koji ste prethodno razvaljali rukom i izboli vilicom. Dio začinskog bilja, majčinu dušicu, ružmarin, lovor i papar nadjenite zajedno s limunom, a preostalim natrljajte cijelo pile. U janjeći but utisnite ploške češnjaka i premažite ga senfom; obložite ga zatim cijelog kombinacijom sjeckanih začina: ružmarina, origana, majčinom dušicom, mentom, mljevenim paprom, kimom i češnjakom u prahu.