Špajza 11. kolovoza 2025.

Najčešće pogreške prilikom roštiljanja i kako ih ispraviti

6 najčešćih pogrešaka koje radimo dok roštiljamo — i kako ih lako ispraviti
foto: Evan Wise / Unsplash
Sljedeći put kad se uhvatiš roštilja, neka tvoje pečenje bude mirisno, sočno i – bez grešaka. Mi znamo kako!

Ljeto bez roštilja je kao pjesma bez refrena... No, iako se naizgled čini jednostavnim, pečenje na roštilju često krije niz sitnih propusta koje mogu pokvariti i najpažljivije pripremljeno meso ili povrće. Dobra vijest je da se većina tih pogrešaka može izbjeći uz malo znanja i nekoliko korisnih savjeta.

grilani krumpir Možda vas zanima... Zaboravi pomfrit: Grilani krumpir nova je zvijezda ljeta Recepti

Prljavi roštilj = loš okus

Roštilj koji nije očišćen nakon prethodne upotrebe ne samo da može prouzročiti lijepljenje hrane, već ostavlja neugodne ostatke izgorjelih komadića koji će utjecati na okus svega što staviš na rešetku. Ostatci ugljeniziranih namirnica zapravo su leglo nečistoća, a njihov gorak okus lako se prenosi na novo jelo.

Osim toga, bez čiste površine, teško ćeš dobiti one atraktivne tragove rešetke. Idealno je očistiti roštilj nakon svake upotrebe, dok je još topao, ili barem temeljito prije novog pečenja.

 | Author: Lukas/Pexels Zagrijan roštilj sprječava lijepljenje hrane foto: Lukas/Pexels

Zaboravljeno prethodno zagrijavanje

Kao što ne stavljaš kolač u hladnu pećnicu, isto vrijedi za roštilj. Ako ga ne zagriješ unaprijed, velika je šansa da će se hrana zalijepiti, bez pravilne karamelizacije i boje. Zagrijavanje roštilja traje 15–20 minuta, ovisno o modelu i gorivu. Pravilno zagrijan roštilj stvara savršenu temperaturu za zatvaranje sokova i postizanje zlatne korice.

grilana piletina, pileći zabatci Možda vas zanima... SOČNO I MOĆNO Piletina s roštilja marinirana u pivu Recepti

Pretrpana rešetka

Pokušaj da sve pripremiš odjednom najčešće rezultira suprotnim efektom – pretrpana rešetka smanjuje cirkulaciju topline i umjesto pečenja, hrana se zapravo pari. Tako dobiješ mekano, a ne hrskavo povrće, i meso bez fine hrskave korice.

Dodatno, pad temperature usporava pečenje, pa je bolji izbor peći u serijama. Pečeno možeš održavati toplim u pećnici na niskoj temperaturi dok ostatak ne bude gotov.

6 najčešćih pogrešaka koje radimo dok roštiljamo — i kako ih lako ispraviti | Author: Urszula / Pixabay Previše hrane na rešetki usporava pečenje foto: Urszula / Pixabay

Sve se peče na najjače

Visoka temperatura ima svoje mjesto – recimo kod pečenja odrezaka – ali ako sve pečeš na maksimumu, brzo ćeš zapaliti vanjsku koru, dok će unutrašnjost ostati sirova. Osjetljivi sastojci poput ribe ili većih komada mesa zahtijevaju nižu i sporiju pripremu kako bi postali mekani i sočni. Na visokim temperaturama gubi se vlaga, a meso postaje žilavo.

umaci za roštilj Možda vas zanima... Ne možemo zamisliti roštilj bez ova 3 slasna umaka Recepti

Isti pribor za sirovo i pečeno

Upotreba istih kliješta za sirovo i pečeno meso jedna je od najvećih sigurnosnih pogrešaka. Bakterije iz sirovog mesa lako se prenose i mogu završiti na hrani koja se više neće termički obrađivati. Rješenje je jednostavno – koristi dva seta pribora ili temeljito operi kliješta između korištenja. Isto vrijedi i za tanjure i pladnjeve – ne vraćaj pečenu hranu na isti tanjur gdje je prije bila sirova.

6 najčešćih pogrešaka koje radimo dok roštiljamo — i kako ih lako ispraviti | Author: Karolina Grabowska/Unsplash Koristiš li isti pribor za stavljanje i vađenje hrane? foto: Karolina Grabowska/Unsplash

Prečesto otvaranje roštilja

Stalno podizanje poklopca roštilja vodi do nestabilne temperature i produljenog vremena pečenja. Svaki put kad otvoriš poklopac, toplina izlazi, a to utječe na ravnomjernost pripreme. Hrana se kuha sporije, a krajevi mogu ostati sirovi dok sredina izgori. Umjesto toga, vjeruj procesu, koristi termometar i pusti roštilju da obavi svoj posao.

Meksička salata od kukuruza Možda vas zanima... Meksička salata od kukuruza – izvrsna uz roštilj Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.