Za meso s roštilje ovaj put ti predlažemo prilog s, naravno, roštilja. Ovaj grilani krumpir donosi novu dimenziju krumpira, a mi imamo super recept!
Burgeri i krumpirići možda jesu klasika, ali ako već pališ roštilj - zašto ne iskoristiti priliku za nešto još bolje? Ovaj grilani krumpir s mirisnim zelenim umakom pravo su otkriće - lagano zapečeni, s hrskavom koricom i preljevom punim svježine, podići će svaki roštilj na novu razinu.
Iako su ovi krumpiri savršeni i sami za sebe, ne preskači umak od začinskog bilja koji ih savršeno prati. Inspiriran meksičkim umakom salsa verde, donosi savršeni kontrast dimljenom, punom okusu krumpira. A najbolji dio? Gotov je za par minuta u multipraktiku! Ako vam ostane viška, slobodno ga prelijte preko mesa, piletine ili poslužite uz sirovo povrće – jednako je odličan.
Za razliku od nježnijeg povrća poput tikvica ili šparoga, krumpiri su prečvrsti da bi s sirovi potpuno ispekli na roštilju. Zato ih je prije grilanja potrebno prokuhati u posoljenoj vodi.
Ako ovih dana planiraš večeru pod vedrim nebom - grilani krumpir s umakom od začinskog bilja mogao bi postati tvoj novi omiljeni prilog.
Grilani krumpir
foto: Olive & Mango/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Grilani krumpir
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krumpir
1
kg
Sol
3,75
žličica
Listići svježeg bosiljka
1
šalica
Listići svježeg peršina
1
šalica
Češnjak
1
šalica
Kvasina
2
žlica
Kapare
1
žlica
Maslinovo ulje
125
ml
Maslinovo ulje
2
žlica
Postupak
Stavi krumpire u srednje veliki lonac i dodaj 2 žlice soli. Prekrij vodom i zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj dok krumpiri ne omekšaju, 20-30 minuta, ovisno o njihovoj veličini.
Ocijedi krumpire, vrati ih u lonac i lagano protresi na laganoj vatri kako bi ispario višak vlage. Premjesti ih na dasku za rezanje i ostavi da se malo ohlade. Svaki krumpir uzdužno nareži na 6 kriški.
U međuvremenu, u sjeckalici (ili blenderu) kratko blendaj bosiljak, peršin i češnjak dok ne budu sitno nasjeckani. Dodaj ocat, kapare, 1/3 šalice maslinova ulja i 1/4 žličice soli te još jednom kratko blendaj dok se sastojci ne sjedine. Prebaci u malu zdjelu i stavite u hladnjak do posluživanja.
Pripremi roštilj na srednje jaku vatru. Očisti i naulji rešetke. U velikoj zdjeli pomiješaj krumpire s preostale 2 žlice ulja i 1 i 1/2 žličice soli.
Peci krumpire na roštilju tako da rezana strana bude okrenuta prema dolje, dok ne dobiju lijepe tragove, 2-3 minute. Okreni ih i peci još oko 2 minute dok i druga strana ne dobije zlatnu boju.
Premjesti krumpire na pladanj i prelij ih umakom od začinskog bilja i češnjaka.
Nutritivne vrijednosti
ENERGIJA
355 kcal
17 %
MASTI
23,00 g
31 %
KOLESTEROL
0,01 g
0 %
UH
31,00 g
11 %
PROTEINI
5,00 g
10 %
Iako je najbolji svježe pripremljen, dok je još vruć, grilani krumpir može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Umak će biti najsvježiji i najintenzivnijeg okusa na dan kada je pripremljen, ali može stajati do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.
isprobaj i ove genijalne načine pripreme krumpira!