Recepti Prilog 24. lipnja 2025.

Zaboravi pomfrit: Grilani krumpir nova je zvijezda ljeta

Prilog
10 MIN
45 MIN
6
JEDNOSTAVNO
grilani krumpir
Grilani krumpir
foto: Olive & Mango/Pinterest
Za meso s roštilje ovaj put ti predlažemo prilog s, naravno, roštilja. Ovaj grilani krumpir donosi novu dimenziju krumpira, a mi imamo super recept!

Burgeri i krumpirići možda jesu klasika, ali ako već pališ roštilj - zašto ne iskoristiti priliku za nešto još bolje? Ovaj grilani krumpir s mirisnim zelenim umakom pravo su otkriće - lagano zapečeni, s hrskavom koricom i preljevom punim svježine, podići će svaki roštilj na novu razinu.

Iako su ovi krumpiri savršeni i sami za sebe, ne preskači umak od začinskog bilja koji ih savršeno prati. Inspiriran meksičkim umakom salsa verde, donosi savršeni kontrast dimljenom, punom okusu krumpira. A najbolji dio? Gotov je za par minuta u multipraktiku! Ako vam ostane viška, slobodno ga prelijte preko mesa, piletine ili poslužite uz sirovo povrće – jednako je odličan.

martha stewart, pečeni krumpir Možda vas zanima... Odličan trik Marthe Stewart za najbolje pečene krumpire Špajza

Krumpir prije grilanja obavezno treba prokuhati

Za razliku od nježnijeg povrća poput tikvica ili šparoga, krumpiri su prečvrsti da bi s sirovi potpuno ispekli na roštilju. Zato ih je prije grilanja potrebno prokuhati u posoljenoj vodi. 

Ako ovih dana planiraš večeru pod vedrim nebom - grilani krumpir s umakom od začinskog bilja mogao bi postati tvoj novi omiljeni prilog.

grilani krumpir | Author: Olive & Mango/Pinterest Grilani krumpir foto: Olive & Mango/Pinterest

Ne gasi ekran dok kuham

Grilani krumpir
10 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
6
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Krumpir 1 kg
  • Sol 3,75 žličica
  • Listići svježeg bosiljka 1 šalica
  • Listići svježeg peršina 1 šalica
  • Češnjak 1 šalica
  • Kvasina 2 žlica
  • Kapare 1 žlica
  • Maslinovo ulje 125 ml
  • Maslinovo ulje 2 žlica
Postupak
  1. Stavi krumpire u srednje veliki lonac i dodaj 2 žlice soli. Prekrij vodom i zakuhaj na jakoj vatri. Smanji vatru na srednju i kuhaj dok krumpiri ne omekšaju, 20-30 minuta, ovisno o njihovoj veličini.


  2. Ocijedi krumpire, vrati ih u lonac i lagano protresi na laganoj vatri kako bi ispario višak vlage. Premjesti ih na dasku za rezanje i ostavi da se malo ohlade. Svaki krumpir uzdužno nareži na 6 kriški.


  3. U međuvremenu, u sjeckalici (ili blenderu) kratko blendaj bosiljak, peršin i češnjak dok ne budu sitno nasjeckani. Dodaj ocat, kapare, 1/3 šalice maslinova ulja i 1/4 žličice soli te još jednom kratko blendaj dok se sastojci ne sjedine. Prebaci u malu zdjelu i stavite u hladnjak do posluživanja.


  4. Pripremi roštilj na srednje jaku vatru. Očisti i naulji rešetke. U velikoj zdjeli pomiješaj krumpire s preostale 2 žlice ulja i 1 i 1/2 žličice soli.

    Peci krumpire na roštilju tako da rezana strana bude okrenuta prema dolje, dok ne dobiju lijepe tragove, 2-3 minute. Okreni ih i peci još oko 2 minute dok i druga strana ne dobije zlatnu boju.


  5. Premjesti krumpire na pladanj i prelij ih umakom od začinskog bilja i češnjaka.


Nutritivne vrijednosti

ENERGIJA

355 kcal

17 %

MASTI

23,00 g

31 %

KOLESTEROL

0,01 g

0 %

UH

31,00 g

11 %

PROTEINI

5,00 g

10 %

Iako je najbolji svježe pripremljen, dok je još vruć, grilani krumpir može se čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Umak će biti najsvježiji i najintenzivnijeg okusa na dan kada je pripremljen, ali može stajati do 3 dana u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku.

isprobaj i ove genijalne načine pripreme krumpira!

krumpir salata Možda vas zanima... Salata od hrskavog pečenog krumpira s tzatziki umakom Recepti spiralni krumpr, tornado krumpir Možda vas zanima... Kako napraviti spiralni krumpir kod kuće? Lako! Recepti masala pečeni krumpir Možda vas zanima... Masala krumpir - najukusniji prilog koji smo ikada probali! Recepti krumpir na sirotinjski Možda vas zanima... Krumpir na sirotinjski – odličan prilog uz svako jelo Recepti grčki krumpir Možda vas zanima... Grčki krumpiri s limunom - super prilog uz meso s grila Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.