Svi vole pečeni krumpir, a sada donosimo malo drugačiji recept - za masala pečeni krumpir koji je odličan spoj francuske i indijske kuhinje
Pečeni krumpir jedan je od najslasnijih priloga općenito, no ponekad postanu malo dosadni, ako koristimo samo ulje, krumpir i sol. I zato smo pronašli ovaj genijalan recept - ovi Masala pečeni krumpir posebno je ukusan i slastan, s malo indijskog štiha.
Recept za Masala pečeni krumpir pronašli smo u kuharici "Everything Is Indian" autora Justina Narayana, australske kulinarske TV zvijezde i pobjednika australskog MasterChefa 2021.
Tradicionalno indijsko jelo i zapadnjačke tehnike kuhanja
"Ovo je moj stil kuhanja - na tradicionalno, nostalgično indijsko jelo kao što je curry od krumpira, primijenio sam zapadnjačke tehnike kuhanja koje sam usvojio gledajući kulinarske emisije tijekom odrastanja.
Ovaj prilog, Masala pečeni krumpir, čine odlični pečeni krumpiri u francuskom stilu (pahuljasti iznutra, hrskavi izvana), ali okusi su inspirirani Indijom, što mi je vrlo blisko. Ovi su krumpiri odlična alternativna 'običnim' pečenim krumpirima", poručuje chef Narayan.
Recept za Masala pečene krumpire pronašli smo u kuharici "Everything Is Indian" Justina Narayana, pobjednika australskog MasterChefa 2021.
foto: Instagram @justinnarayan; Amazon
Ne gasi ekran dok kuham
Masala pečeni krumpir
15 MIN
pripreme
70 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
1
kg
Češnjak
3
režanj
Chili papričica
1
kom
Gorušica
1
šalica
Kumin
1
žličica
Kurkuma u prahu
0,50
žličica
Maslac
140
g
Maslinovo ulje
1
žlica
Sok od limuna
1
žlica
Korijander
0,25
svežanj
Sol
1
prstohvat
Cvijet soli
0,50
žličica
Postupak
Krumpire operi, oguli i nareži na četvrtine, dodaj ih u lonac pun posoljene hladne vode i pusti da zakuha. KUhaj krumpira 25-30 minuta, odnosno dok ne postano dovoljno mekani da u njih lagano možeš zabosti vilicu, a da se ne raspadaju.
Kuhane krumpire ocijedi i pusti da se suše oko 5 minuta.
Pećnicu zagrij na 220 stušnjeva, ili 200 stupnjeva ako koristiš ventilator.
Dok su krumpiri još vrući, dodaj iz u zdjelu zajedno sa zgnječenim češnjakom, nasitno nasjeckanom chili papričicom, sjemenkama gorušice, mljevenim kuminom, kurkumom, maslacem narezanim na sitne komadiće. maslinovim uljem i prstohvatom soli.
Kako se maslac topi, miješaj sve skupa da maslac i začini podjednako oblože svaki komad krumpira.
Tako začinjene krumpire prebaci na pleh (bilo bi dobro obložiti ga papirom za pečenje) i peci ih 30-40 minuta, s tim da ih malo promiješaš svakih 10-15 minuta tijekom pečenja
Krumpiri se peku dok ne postanu zlaćani i hrskavi.
Krmpire posluži prelivene limunovim sokom, posute nasjeckanim listićima i stabljikama korijandera i cvijetom soli.
U ovom receptu možeš koristiti i mlade krumpire, koje je potrebno dobro oprati i eventualno raspoloviti, ne treba ih guliti. Chef Narayan preporučuje da se ovu krumpiri mogu odlično ispeći i u pačjoj masti, umjesto u maslacu.
Isprobaj i ove genijalne priloge, nisu svi od krumpira 😉