Ako voliš pikantnu hranu s karakterom onda je gravče na tavče, čuveno makedonsko jelo, savršen izbor za tebe. A mi imamo odličan recept!
Gravče na tavče naše je omiljeno makedonsko jelo, i savršen prilog uz slastan roštilj. Prednost ovog jela je što se može servirati i kao samostalno jelo, a može poslužiti i kao izvrstan prilog uz pečeno meso.
Budući da je riječ o tradicionalnom makedonskom jelu, u čiju se pripremu trebaju uložiti pažnja i trud, recept smo pronašli na stranici Makedonske zajednice u Republici Hrvatskoj. Isprobaj i počasti se!
Ne gasi ekran dok kuham
Gravče na tavče
15 MIN
pripreme
85 MIN
kuhanja
6
porcija
SREDNJE
Sastojci
Grah tetovac
500
g
Suha rebarca
400
g
Poblano paprika
300
g
Rajčica
200
g
Luk
200
g
Češnjak
3
režanj
Suncokretovo ulje
3
žlica
Peršin
1
svežanj
Ljuta papričica
1
kom
Mljevena slatka paprika
1
žličica
Brašno
3
žlica
Sol
Crni papar
Postupak
Namočiti grah u vodi dan prije kuhanja. Skuhati ga u slanoj vodi i ocijediti. Može se koristiti i kuhani grah iz konzerve.
Suha rebra narezati na nekoliko manjih komada i skuhati ih u zasebnom loncu. Sačuvati vodu u kojoj su se rebra kuhala.
Nasjeckati luk i popržiti ga na vrućem ulju, a zatim ga zaliti vodom koju ste sačuvali od rebra i nastaviti pirjati na umjerenoj vatri još 15 minuta.
Dodati narezanu svježu papriku, nasjeckani češnjak, ljutu papričicu i rajčice i sve zajedno pirjati još 10 minuta.
Na kraju zapržiti s crvenom paprikom u prahu i brašnom, a zatim sve zaliti s još 300 ml vode od kuhanja rebarca i prokuhati.
Staviti kuhani grah u zemljanu posudu, dodati kuhana rebra, pirjano povrće, začine i pažljivo promiješati. Zapeći u pećnici na 200 stupnjeva 30-ak minuta.
Po potrebi naliti još vode od rebra ili običnu toplu vodu.
Isprobaj i ove recepte s grahom - svi su nam jednako dragi i fini!