Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I nijedan nije toliko ukusan taj. Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. No umjesto recepta za brigadu, donosimo onaj za desetinu...
Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"?
Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radi o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, i ova nekako ‘procurila’ u javnost.
Svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusniji), postoje razne varijante i s manjim količinama.
Mi smo recept prilagodili količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Grah varivo
foto: Shutterstock
Ne gasi ekran dok kuham
Vojnički grah
20 MIN
pripreme
75 MIN
kuhanja
10
porcija
SREDNJE
Sastojci
Grah
1
kg
Junetina
1
kg
Češnjak
4
režanj
Luk
200
g
Mrkva
2
kom
Peršin korijen
1
kom
Listići svježeg peršina
0,50
svežanj
Koncentrat rajčice
30
g
Svinjska mast
150
g
Lovorov list
2
kom
Sol
Crni papar
Mljevena paprika - slatka
1
žličica
Brašno
2
žlica
Postupak
Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da se namače oko 3 sata, a može i preko noći. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj 10-15 minuta dok ne provrije.
Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.
Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj.
Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.