Recepti 04. listopada 2022.

Vojnički grah – ‘strogo čuvani’ recept koji svi žele imati

Kad pravi grah zamiriši, ne možeš pobjeći foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Postoji gotovo mitska predaja o tome kako se radi pravi vojnički grah. I opet nijedan nije toliko ukusan taj. Jedna od tajni svakako je i u količini – što je veća, grah je ukusniji. No, umjesto recepta za brigadu ili pukovniju, mi donosimo onaj za desetinu (10 osoba).

Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"? Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radi o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, nekako ‘procurila’ u javnost.

Uglavnom, svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusnije) postoje razne varijante i s manjim porcijama. Mi smo prilagodili recept količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.

Možda vas zanima... Grah varivo: Recept s povrćem ili kobasicom Recepti

Vojnički grah

Sastojci:

  • 1 kg graha
  • 1 kg svježeg junećeg mesa
  • manji češanj češnjaka
  • 200 g luka
  • 2 mrkve
  • 1 peršinov korijen
  • pola vezice peršina
  • 30 g koncentrata rajčice
  • 150 g svinjske masti
  • lovorov list
  • sol i papar
  • žličica paprike u prahu
  • 2 žlice brašna
Možda vas zanima... Imamo pravi recept za makedonsko gravče na tavče Recepti

Priprema:

  1. Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da odleži oko 3 sata. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj 10 - 15 minuta dok ne provrije.
  2. Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.
  3. Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
  4. Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj. Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.
Možda vas zanima... Nitko ne grije kao maneštra od bobići - tradicionalno istarsko jelo! Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.