Jedna od najvećih vojnih tajni sasvim sigurno je ona o originalnom receptu za vojnički grah. Dobro, koja je to tajna?! Je li moguće da grah jednostavno ima bolji okus kad se kuha u većim količinama ili je tu ne djelu neka druga "čarolija"?
Ne znamo koje su to stroge mjere bile kad se radi o čuvanju tog željenog recepta, ali znamo da je, baš kao mnoge druge tajne, nekako ‘procurila’ u javnost.
Svi koji vole grah bez premca će titulu najboljeg dati onom vojničkom – pa iako se dobro zna da je jedna od njegovih glavnih karakteristika što veća količina (jer je tada grah ukusniji), postoje razne varijante i s manjim količinama. Mi smo recept prilagodili količini za 10 osoba i nadamo se da će ti biti ukusan baš kao i onaj koji pripremaju pravi vojnici.
Vojnički grah
(za 10 osoba)
Sastojci:
- 1 kg graha
- 1 kg svježeg junećeg mesa
- 1 manji češanj češnjaka
- 200 g luka
- 2 mrkve
- 1 peršinov korijen
- pola vezice peršina
- 30 g koncentrata rajčice
- 150 g svinjske masti
- lovorov list
- sol i papar
- žličica mljevene slatke paprike
- 2 žlice brašna
Postupak:
- Grah potopi u hladnu vodu i ostavi ga da odleži oko 3 sata. Vodu potom ocijedi, nalij hladne vode i kuhaj 10-15 minuta dok ne provrije.
- Na vreloj masti poprži polovicu nasjeckanog luka i narezanu mrkvu, dodaj meso odvojeno od kostiju i narezano na kockice. Sve zajedno propirjaj dok ne ispari tekućina. Makni s vatre.
- Procijedi vodu od prokuhanog graha pa dodaj preostali sjeckani luk, pirjano meso s ostalim sastojcima, ulij tople vode ili temeljac od kostiju da prekrije meso i kuhaj uz povremeno dolijevanje tople vode dok svi sastojci ne omekšaju.
- Masnoću preostalu od pirjanja mesa zagrij, dodaj brašno da blago porumeni, makni s vatre, uspi paprika u prahu i nasitno nasjeckaj češnjak pa sve dobro izmiješaj.
- Gotovom grahu dodaj lovor, koncentrat rajčice (prethodno razmućen u toploj vodi), po želji posoli i kuhaj 20 minuta uz stalno miješanje. Dodaj mljeveni papar i nasitno nasjeckani peršin.