Grah varivo s kobasicom ili povrćem tradicionalno se priprema već naraštajima. Tanjur toplog variva idealno je zimsko jelo koje će te u trenu zagrijati pa je zato dobar recept za grah uvijek korisno imati pri ruci. Bilo da tražiš recept za grah varivo s kobasicom ili bezmesno grah varivo s povrćem, pronaći ćeš ga u nastavku.
Za obje verzije variva potrebni su ti isti sastojci, razlika je jedino u mesu. Za grah s kobasicom odaberi nešto pikantnije kobasice koje trebaju biti svježe, ne suhe. Za bezmesnu verziju grah variva jednostavno izostavi meso.
Suhi grah ili grah iz konzerve?
Za pripremu najboljeg grah variva stručnjaci iz testne kuhinje magazina Bon Appetit savjetuju da odabereš suhi grah koji ćeš namočiti vodom preko noći. Iako zahtijeva nešto dužu termičku obradu i namakanje, znatno je bogatiji okusom i nutrijentima nego onaj u konzervi. Aroma će posebno doći do izražaja ako pripremaš grah varivo s povrćem.
Ipak, ako si u žurbi i želiš pripremiti grah varivo istog dana, slobodno posegni za grahom u konzervi. Prije kuhanja ga dobro ocijedi i operi u hladnoj vodi, a kod pripreme grah variva jednostavno preskoči korake kuhanja samog graha i dodaj ga na pirjano povrće te nastavi pratiti recept.
Također je važno da grah varivo pripremaš sa samo jednom vrstom graha kako bi se ravnomjerno skuhao. Ako se odlučiš miješati razne vrste graha, postoji šansa da će neke mahunarke biti prekuhane dok će druge još biti tvrde.
Za koju god vrstu se odlučiš, imamo najbolji recept za grah varivo s povrćem ili kobasicom kojem ćeš se svakako vraćati!
Recept za najbolji grah
Sastojci - za varivo:
- 0,5 kg graha po izboru
- 3 mrkve
- 1 peršin (korijen)
- 1 glavica crvenog luka
- 4 češnja češnjaka
- 2 lovorova lista
- 300 g kobasice (po želji)
- 1 vezica lista peršina
- papar
- sol
- voda
Sastojci - za zapršku:
- 1 žlica glatkog brašna
- 1 žličica mljevene paprike
- 3 žlice ulja
Postupak:
- Suhi grah namoči vodom barem 12 sati prije pripreme, odnosno preko noći.
- Namočeni grah isperi hladnom vodom, stavi u lonac i prekrij vodom. Pusti neka zakuha i kuhaj oko 10 minuta.
- Grah ocijedi i ostavi sa strane.
- U drugi lonac dodaj malo ulja, nasjeckani luk, češnjak te kolutiće mrkve i peršina. Zapeci na ulju dok luk ne postane staklast te zatim dodaj grah, lovor, papar i sol te zalij vodom tako da razina bude oko 3 cm iznad graha. (Ako koristiš grah iz konzerve, dodaj ga u ovom trenutku.)
- Kada voda zakuha, po želji dodaj kobasice i nastavi kuhati. Suhi grah potrebno je kuhati oko dva sata dok je za onaj iz konzerve potrebno kuhati oko sat vremena. Pred kraj kuhanja kušaj grah da vidiš je li kuhan.
- Kada je kuhanje graha pri kraju, pripremi zapršku. U lončiću pomiješaj brašno, mljevenu papriku i ulje te zagrij na štednjaku dok se ne pojave sitni mjehurići.
- Zapršku pažljivo umiješaj u grah i kuhaj još 10-ak minuta.
- Kušaj grah varivo i po želji dodaj još papra i soli.
- Posluži grah varivo toplo s malo nasjeckanog lista peršina na površini. Višak variva možeš spremiti u hladnjak i jesti ga narednih par dana ili u zamrzivač gdje može stajati nekoliko mjeseci.
Ako ti se sviđa naš recept za grah varivo, isprobaj i sljedeće recepte s grahom...