Recepti 16. ožujka 2020.

Konzerva graha i tri sjajne ideje za tvoj jelovnik

gastro postao gastro.24sata.hr
Grah je jeftina, jednostavna za pripremu i zdrava namirnica koja ima mnogo zdravstvenih koristi.

Grah se uzgaja već tisućama godinama i važan je izvor hrane širom svijeta. Jedinstven je među biljnom hranom zbog visokog sadržaja proteina i zbog toga je važan izvor proteina za vegetarijance. Jedna je od najprikladnijih namirnica kada je u pitanju mršavljenje zbog visoke količine vlakana i proteina te malo kalorija. 

 

Možda vas zanima... Malo drugačiji zapečeni grah s kobasicom Kolumne Možda vas zanima... Odličan vege taco s grahom i feta sirom Recepti

 

Suhi grah nešto je jeftiniji u trgovinama u usporedbi s onim konzerviranim. Možeš ga u zatvorenoj posudi čuvati do jedne godine, a nakon kuhanja u hladnjaku ga pokrivenog možeš čuvati pet dana ili 6 mjeseci ako ga zamrzneš. Neotvoreni konzervirani grah čuvati možeš do godine i pol dana, no najbolje je pogledati točno koji je datum naznačen na limenci. Nakon otvaranja i ispiranja čuvati ga trebaš u staklenoj ili plastičnoj posudici unutar hladnjaka. S obzirom na to da je on već skuhan, sve što prije pripreme trebaš napraviti je isprati ga i pripremiti neko od sljedećih jela.

Šarena salata od tune, graha i mahuna

Zbog ove salate sigurno nećeš ostati gladna, a osim što je fina jako se brzo i priprema. Osvježavajuća je i slasna, a može biti glavno jelo, ali i dodatak.

 

Možda vas zanima... Šarena salata od tune, graha i mahuna Recepti

 

 | Author: Guliver/Shutterstock foto: Guliver/Shutterstock

Grah na tostu

Ako u bilo kojem trenutku ostaneš bez slasnog namaza za na kruh, svakako možeš probati napraviti ovaj recept. Osim na žlicu, ovaj grah odlično će se snaći na tostu  zajedno s komadićem zelene salate ili sira.

 

Možda vas zanima... Grah na tostu? Fantastična ideja za doručak, ručak i večeru Recepti

 

Meksički tostadas s kukuruzom i pastom od graha

Za sve ljubitelje tortilja, ovaj recept donosi jednu vegetarijansku ili ako ti želiš punjenu piletinom ili svinjetinom s dodatkom slasne paste od graha. Bolju nećeš probati niti u restoranima brze hrane!

 

Možda vas zanima... Meksički tostadas s kukuruzom i pastom od graha Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.