Grah se uzgaja već tisućama godinama i važan je izvor hrane širom svijeta. Jedinstven je među biljnom hranom zbog visokog sadržaja proteina i zbog toga je važan izvor proteina za vegetarijance. Jedna je od najprikladnijih namirnica kada je u pitanju mršavljenje zbog visoke količine vlakana i proteina te malo kalorija.
Suhi grah nešto je jeftiniji u trgovinama u usporedbi s onim konzerviranim. Možeš ga u zatvorenoj posudi čuvati do jedne godine, a nakon kuhanja u hladnjaku ga pokrivenog možeš čuvati pet dana ili 6 mjeseci ako ga zamrzneš. Neotvoreni konzervirani grah čuvati možeš do godine i pol dana, no najbolje je pogledati točno koji je datum naznačen na limenci. Nakon otvaranja i ispiranja čuvati ga trebaš u staklenoj ili plastičnoj posudici unutar hladnjaka. S obzirom na to da je on već skuhan, sve što prije pripreme trebaš napraviti je isprati ga i pripremiti neko od sljedećih jela.
Šarena salata od tune, graha i mahuna
Zbog ove salate sigurno nećeš ostati gladna, a osim što je fina jako se brzo i priprema. Osvježavajuća je i slasna, a može biti glavno jelo, ali i dodatak.
Grah na tostu
Ako u bilo kojem trenutku ostaneš bez slasnog namaza za na kruh, svakako možeš probati napraviti ovaj recept. Osim na žlicu, ovaj grah odlično će se snaći na tostu zajedno s komadićem zelene salate ili sira.
Meksički tostadas s kukuruzom i pastom od graha
Za sve ljubitelje tortilja, ovaj recept donosi jednu vegetarijansku ili ako ti želiš punjenu piletinom ili svinjetinom s dodatkom slasne paste od graha. Bolju nećeš probati niti u restoranima brze hrane!