gastro postao
Preporučujemo da za proslavu Nove godine pripremiš predobar dip od bijelog graha i pečenog češnjaka
Cijela glavica predobrog pečenog češnjaka i bijeli grah su apsolutno savršen spoj. Ovaj namaz ili dip brzo je gotov, mirisan je i savršeno kremast. Preporučujemo da češnjak ispečeš ranije i čuvaš ga u hladnjaku do 2 tjedna, a da namaz izblendaš netom prije posluživanja.
Odlično će se složiti sa svježom focacciom, pita kruhom, tostiranim sourdough kruhom, grisinima ili štapićima svježeg povrća. Izbor prepuštamo tebi!
Namaz od bijelog graha
Sastojci:
- 1 glavica češnjaka
- 5 žlica maslinovog ulja
- 2 konzerve bijelog graha od 400 g
- 3 žlice limunovog soka
- 1 žlica nasjeckanog ružmarina
- 1/4 žličice papra
- 1 prstohvat kajenskog papra
- 1 žlica vruće vode
- 1 žličica soli
Postupak:
- Najprije ispeci češnjak. Glavicu djelomično oguli i odreži manji dio pri vrhu kako bi svi režnjevi bili izloženi. Prelij žličicom maslinovog ulja, zamotaj u aluminijsku foliju i peci 50-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
- Kad se pečeni češnjak malo ohladi, istisni ga u blender i dodaj 4 žlice maslinovog ulja, procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve, limunov sok, ružmarin, papar, kajenski papar i žlicu vruće vode. Izblendaj u glatki pire.
- Preostalu žlicu maslinovog ulja zagrij u maloj posudi i dodaj grančicu ružmarina. Pričekaj da se ulje zagrije i miješaj kako bi ružmarin otpustio okus.
- Namaz premjesti u posudu u kojoj ga planiraš servirati i prelij ga maslinovim uljem s ružmarinom.