Recepti 29. prosinca 2023.

Namaz od bijelog graha još je bolji od humusa!

Namaz od bijelog graha
Namaz od bijelog graha foto: Polina Tankilevitch/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Preporučujemo da za proslavu Nove godine pripremiš predobar dip od bijelog graha i pečenog češnjaka

Cijela glavica predobrog pečenog češnjaka i bijeli grah su apsolutno savršen spoj. Ovaj namaz ili dip brzo je gotov, mirisan je i savršeno kremast. Preporučujemo da češnjak ispečeš ranije i čuvaš ga u hladnjaku do 2 tjedna, a da namaz izblendaš netom prije posluživanja. 

Odlično će se složiti sa svježom focacciom, pita kruhom, tostiranim sourdough kruhom, grisinima ili štapićima svježeg povrća. Izbor prepuštamo tebi!

 

baba ganoush Možda vas zanima... Baba ganoush: Recept za omiljeni namaz od patlidžana Recepti

 

Namaz od bijelog graha

Sastojci:

  • 1 glavica češnjaka
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 konzerve bijelog graha od 400 g
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 žlica nasjeckanog ružmarina
  • 1/4 žličice papra
  • 1 prstohvat kajenskog papra
  • 1 žlica vruće vode
  • 1 žličica soli

 | Author: SHUTTERSTOCK Pečeni češnjak foto: SHUTTERSTOCK

Postupak:

  1. Najprije ispeci češnjak. Glavicu djelomično oguli i odreži manji dio pri vrhu kako bi svi režnjevi bili izloženi. Prelij žličicom maslinovog ulja, zamotaj u aluminijsku foliju i peci 50-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva
  2. Kad se pečeni češnjak malo ohladi, istisni ga u blender i dodaj 4 žlice maslinovog ulja, procijeđeni i isprani bijeli grah iz konzerve, limunov sok, ružmarin, papar, kajenski papar i žlicu vruće vode. Izblendaj u glatki pire.
  3. Preostalu žlicu maslinovog ulja zagrij u maloj posudi i dodaj grančicu ružmarina. Pričekaj da se ulje zagrije i miješaj kako bi ružmarin otpustio okus.
  4. Namaz premjesti u posudu u kojoj ga planiraš servirati i prelij ga maslinovim uljem s ružmarinom. 

 

Možda vas zanima... Odlična verzija guacamolea s malim zaokretom Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.