Donosimo tradicionalan slovački recept - halušky su doista posebno slasni njoki!
Ako ste ljubitelj njoka, onda ćete obožavati halušky – tradicionalne slovačke njoke koje se pripremaju od krumpira i brašna, a često poslužuju s bogatim dodacima poput kiselog kupusa, pržene slanine ili, najpoznatije, s ovčjim sirom – bryndzom.
Ovo jednostavno, ali zasitno jela prava je hrana za utjehu, koje se može poslužiti kao prilog glavnome jelu (najbolje nekom mesu na saft), ali može biti i samostalno jelo, uz dodatak zelene salate.
Halušky, ovi prefini njoki, su više od običnog priloga – to je ponos slovačke kuhinje i obavezno jelo svakog pravog domaćeg ručka. Za razliku od talijanskih njoka (gnocchi) u tijesto se brašnu ne dodaje kuhani krumpir, već - sirov i nariban. Tradicionalno se halušky poslužuju sa svježim sirom, slovačkim sirom bryndza ili čak i feta sirom i preprženom slaninom.
Donosimo tradicionalan recept jer smo sigurni da će te halušky oduševiti.
Halušky
foto: Coolinari/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Halušky
15 MIN
pripreme
1 MIN
kuhanja
2
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Krumpir
200
g
Glatko brašno
140
g
Jaje
1
kom
Sol
0,50
žličica
Voda
4
žlica
Feta sir
140
g
Slatko vrhnje
60
ml
Slanina
200
g
Postupak
Slaninu nareži na trakice i blagu ju preprži na tavici. Povremeno promiješaj slaninu da ne zagori. Treba postati hrskava i poprimiti lagano smeđu boju.
Krumpir oguli i nariiban na ribežu, na najmanjimm rupicama. Sačuvaj svu tekućinu koja se pritom oslobodi izkrumpira.
Krumpir možeš usitniti i u blenderu, ali ne potpuno, do teksture pirea. TRebaju ostati mali komadići
Naribani krumpir i njegovu tekućinu stavi u zdjelu, dodaj brašno, jaje, sol i 2 žlice vode. Zamijesi gusto tijesto (teksture slične onom za muffine). Dodaj još vode ako je potrebno.
Ako ti slučajno tijesto ispadne prerijetko dodaj još brašna.
Zakupaj veliki lonac posoljene vode. Pazi da voda ne kipi prejako jer će se u tom slučaju halušky raspasti.
Koristi aparatić za spätzle ili rijetko sito, a dobra je i grill tava s rupicama.
Kad voda ponovno zakipi, a halušky isplivaju na površinu, pusti ih da se kuhaju još 30 sekundi. Potom ih izvadi iz vode i pusti u cjedilu da se dobro ocijede.
Feta sira pomiješaj sa slatkim vrhnjem i u to umiješaj vruće haluške. Posluži s preprženom slaninom na vrhu.
Kuhani halušky, bez dodatka sira, vrhnja i slanine, možeš i zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 6 mjeseci. Prije posluživanja ih odmrzni, zagrij na tavici na malo maslaca i posluži uobičajeno - sa sirom i preprženom slaninom.