Krumpir na sirotinjski izmišljen je u doba poraća, siromaštva i velike gladi, kao jednostavno jelo od dostupnih namirnica. Sada je to jelo španjolskih baka odličan prilog ili predjelo, a mi imamo provjeren recept
Za one koji se ne žele previše zamarati u kuhinji, ali se ipak ne žele odreći okusa, ovo je savršeno jelo. Krumpir na sirotinjski, odnosno patatas a lo pobre jedno je od onih jednostavnih jela iz bakine kuhinje koja spašavaju svaki obrok.
Kao što i samo ime kaže, riječ je o vrlo bazičnom jelu, a njegov naziv potječe iz vremena poraća i gladi, kada su siromašni kuhali s onim što im je bilo dostupno, a krumpir im je tada bio jedna od najdostupnijih namirnica.
Krumpir na sirotinjski
foto: Cocinando Entre Olivos/Pinterest
Nekad jelo siromaha, a sada prava poslastica
Ono što je započelo kao svojevrsni recept za iskorištavanje namirnica, s vremenom je postalo neizostavno predjelo ili prilog. Ako još ne znaš kako se priprema slasni krumpir na sirotinjski, donosimo ti odličan, provjeren recept za ovo slasno jelo španjolskih baka, u kojem je detaljno objašnjen svaki korak.
Krumpir na sirotinjski priprema ze lako i jednostavno. OK, ima puno sjeckanja, no ostatak procesa pripreme ovog odličnog priloga ili predjela (prženje na slaboj vatri, u obilnoj količini maslinova ulja) izuzetno je jednostavan. Donosimo odličan recept za slasni španjolski prilog - krumpir na sirotinjski.
Krumpir na sirotinjski često se poslužuje uz jaje na oko ili poširano jaje
foto: Cocinando Entre Olivos/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Krumpir na sirotinjski
17 MIN
pripreme
20 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Krumpir
1
kg
Luk
1
kom
Češnjak
3
režanj
Zelena paprika
1
kom
Listići svježeg peršina
Maslinovo ulje
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Postupak
Operi i oguli krumpir, nareži ih na kriške. Luk nasjeckaj na tanke polumjesece, zelenu papriku nareži na komadiće. Nasjeckaj i češnjak.
U tavi, u obilnoj količini ulja, prvo vrlo kratko poprži češnjak, potm dodaj luk i ostale sastojke, pomiješaj i pusti da se prži na slaboj temperaturi oko 15 minuta (odnosno dok ne vidiš da je sve dobro prženo). Krumpiri i ostalo povrće moraju biti dobro prženi, ali ne bi smjeli zagorjeti, zato sve obavezno prži na jako slaboj vatri.
Krumpir na sirotinjski odlično ide uz pečeno jaje, kobasice, piletinu ili kao samostalno vegetarijansko jelo uz malo kruha.
I ova su jela s krumpirom izuzetno slasna, ne znamo koje nam je bolje...