Ovi zgnječeni i zapečeni krumpiri s bogatim punjenjem idealan su dodatak svakom obroku ili kao ukusna grickalica za druženja
Koliko si puta pomislio - o, ne! Opet krumpir. Ovaj put nećeš jer ovi mali zlatni zalogaji s topljenim sirom, slaninom i kiselim vrhnjem su stvarno – savršeni. Možeš ih pripremiti ekipi kao snack ili poslužiti kao dodatak omiljenim jelima.
Priprema je jednostavna: krumpiri se kratko prokuhaju, zatim zgnječe i peku dok ne postanu hrskavi. Na kraju ih obogati naribanim cheddar sirom koji se topi, slaninom i vlascem.
Ostatke krumpira možeš čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku do 3 dana. Kako bi zadržali hrskavost, podgrij ih u pećnici ili fritezi na vrući zrak na 190°C. Naravno, imamo i trik za savršenu hrskavost: kuhanje u hladnoj vodi. Početak kuhanja krumpira u hladnoj vodi omogućuje ravnomjerno omekšavanje bez gnjecave teksture.
Ne gasi ekran dok kuham
Zapečeni zgnječeni krumpiri
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
8
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Mladi krumpir
900
g
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Maslinovo ulje
2
žlica
Cheddar
0,75
šalica
Kiselo vrhnje
0,30
šalica
Slanina
4
kriška
Svježi vlasac
2
žlica
Postupak
Zagrij pećnicu na 225°C. Lagano naulji lim za pečenje ili ga obloži papirom za pečenje.
Krumpire stavi u duboki lonac, prelij hladnom slanom vodom tako da ih voda prekrije oko 2,5 cm. Zagrij do vrenja i kuhaj dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta. Ocijedi i ostavi da se kratko ohlade.
Rasporedi kuhane krumpire na pripremljeni lim za pečenje. Koristeći dno čaše ili plosnatu mjernu šalicu, pažljivo ih zgnječi tako da ostanu u jednom komadu. Premaži ih maslinovim uljem i začini solju i paprom po ukusu.
Stavi krumpire u zagrijanu pećnicu i peci 25-30 minuta, dok ne postanu hrskavi i zlatnosmeđi. Pospi ih ribanim sirom i vrati u pećnicu na još 2-3 minute, dok se sir ne otopi.
Dok se krumpiri peku, zagrij veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj slaninu narezanu na kockice i prži 6-8 minuta, dok ne postane hrskava. Ocijedi višak masnoće i prebaci slaninu na tanjur obložen papirnatim ručnikom.
Svaki pečeni krumpir ukrasi kiselim vrhnjem, hrskavom slaninom i svježim vlascem.
Koji krumpir odabrati? Mali žuti krumpiri, poput Yukon Gold ili baby krumpira, savršeni su za ovu pripremu jer se odlično peku i imaju blago kremastu unutrašnjost.
Krumpiri su svestrani. Isprobaj ih i na ove načine!