Poppy O'Toole je velika zaljubljenica u krumpir, kojem je posvetila i svoju novu knjigu "The Potato Book". U knjizi donosi 101 slani i slatki recept s omiljenim sastojkom, a mi imamo njezin recept za donuts od krumpira
Poppy O'Toole zaluđena je krumpirom, tim skromnim gomoljem koji je othranio generacije i od kojeg se mogu pripremiti razna slasna čuda. Čak sebe naziva i - Kraljicom krumpira, a na njezinoj web stranici Poppy Cooks i profilima na društvenim mrežama rado dijeli recepte (slane i slatke) i super savjete i ideje kako krumpir pretvoriti u slasno jelo.
Poppy je inače i autorica nekoliko kuharica, a 15. travnja izlazi njezina najnovija kuharica "The Potato Book" posvećenu - krumpiru. U knjizi je 101 recept za jela od krumpira - slana i slatka.
Kuharica posvećena krumpiru izlazi 15. travnja
foto: Amazon.com
Zaviri s nama u "The Potato Book"
foto: Amazon.com
Zaviri s nama u "The Potato Book"
foto: Amazon.com
Slavi raznolikost i svestranost 'običnog' krumpira
"Nije samo senzacija na društvenim mrežama, već, dirljivo, stvarna, prava stvar... Ona je Visoka Svećenica Krumpira", rekla je o kolegici slavna britanska kuharica Nigella Lawson.
Krumpir - tako skroman i jednostavan sastojak - može se pretvoriti u više od običnog pirea (ali ako je već pire, neka to bude najbolji pire ikada), a u ovoj knjizi Poppy O'Toole slavi raznolikost i bogatstvo ovog moćnog sastojka. Bilo da je riječ o savršeno pečenim krumpirima, fondantu koji se topi u ustima, pomfritu ili drugim slasnim jelima od krumpira, Poppy slavi raznolikost i svestranost krumpira.Tu su i brojni slasni međunarodni klasici (kao što su latkes, dauphinoise i patatas bravas).
Fora su i njezini deserti od krumpira poput ovih krafni, točnije donuta od krumpira za koje donosimo Poppyn recept.
Zaviri s nama u "The Potato Book"
foto: Amazon.com
Zaviri s nama u "The Potato Book"
foto: Amazon.com
Ne gasi ekran dok kuham
Donuts od krumpira
65 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
DONUTS OD KRUMPIRA
Sastojci
Instant kvasac
0,50
žlica
Voda
60
ml
Mlijeko
180
ml
Šećer u prahu
50
g
Maslac
60
g
Sol
1
žličica
Pire krumpir
100
g
Jaje
2
kom
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Glatko brašno
700
g
Muškatni oraščić
1
prstohvat
Limunova korica
0,50
kom
Sok od limuna
0,50
kom
Suncokretovo ulje
1
l
GLAZURA OD VANILIJE
Sastojci
Šećer u prahu
6
žlica
Voda
3
žlica
Vinski prašak za pecivo
1
prstohvat
Ekstrakt vanilije
1
žličica
Glukoza
1
žlica
Postupak
Ako ne koristiš već raniej napravljen pire krumpir, krumpir operi, oguli i skuhaj. Kad se skuha dobro ga zdrobi u pire, možeš mu dodati malo mlijeka i maslaca te prstohvat soli.
Instant kvasac aktiviraj: stavi ga u mlaku vodu i čekaj da se zapjeni.
Mlijeko, maslac, šećer, sol i pire krumpir ubai u posudu, stavina vatru i pričekaj da se maslac rastopi. Promiješaj i pusti da se ohladi prije sljedećeg koraka.
U veikoj zdjeli izmiksaj jaja zajedno s ekstraktom vanilije.
Kada se mješavina s pire krumpirom ohladi, dodaj joj jaja, a potom i aktivirani kvasac.
Dodaj pola količine brašna i sve dobro izmiješaj i glatku pastu.
Dodaj ostatak brašna, u 3 serije.
Rukama mijesi tijesto dok ne omekša. Pokrij tijesto i pusti ga da se diže na toplom mjestu 1-2 sata.
Nakon što tijesto 'naraste? udari ga šakom da iz njega izbiješ zrak te ga razvaljaj na debljinu cca 2.5 cm. Izreži iz tijesta krafne s rupom, odnosno donute, ponovno ih pokrij i pusti da se dižu još 30-40 minuta.
Dok se krafne drugi put dižu, odnosno pred kraj tog procesa, ulij ulje u posudu i stavi da se zagrije na temperaturu od 175-180 stupnjeva.
Ubaci donute i prži ih dok lijepo ne narastu, i postanu zlaćane i pahuljaste.
Za glazuru pomiješaj sve nadevene sastojke.
Kad se krafne (donuti) malo ohlade, umoči ih u glazuru s jedne strane, posluži i - uživaj!