Recepti Desert 20. ožujka 2025.

Kuharicu posvetila krumpiru, ima slanih i slatkih jela

Desert
65 MIN
25 MIN
8
SREDNJE
krumpir, kraljica krumpira
Potato Queen
foto: Amazon.com
Poppy O'Toole je velika zaljubljenica u krumpir, kojem je posvetila i svoju novu knjigu "The Potato Book". U knjizi donosi 101 slani i slatki recept s omiljenim sastojkom, a mi imamo njezin recept za donuts od krumpira

Poppy O'Toole zaluđena je krumpirom, tim skromnim gomoljem koji je othranio generacije i od kojeg se mogu pripremiti razna slasna čuda. Čak sebe naziva i - Kraljicom krumpira, a na njezinoj web stranici Poppy Cooks i profilima na društvenim mrežama rado dijeli recepte (slane i slatke) i super savjete i ideje kako krumpir pretvoriti u slasno jelo.

Poppy je inače i autorica nekoliko kuharica, a 15. travnja izlazi njezina najnovija kuharica "The Potato Book" posvećenu - krumpiru. U knjizi je 101 recept za jela od krumpira - slana i slatka.

krumpir, Kraljica Krumpira, The potato book | Author: Amazon.com Kuharica posvećena krumpiru izlazi 15. travnja foto: Amazon.com

krumpir, Kraljica Krumpira, The potato book | Author: Amazon.com Zaviri s nama u "The Potato Book" foto: Amazon.com

krumpir, Kraljica Krumpira, The potato book | Author: Amazon.com Zaviri s nama u "The Potato Book" foto: Amazon.com

Slavi raznolikost i svestranost 'običnog' krumpira

"Nije samo senzacija na društvenim mrežama, već, dirljivo, stvarna, prava stvar... Ona je Visoka Svećenica Krumpira", rekla je o kolegici slavna britanska kuharica Nigella Lawson.

Krumpir - tako skroman i jednostavan sastojak - može se pretvoriti u više od običnog pirea (ali ako je već pire, neka to bude najbolji pire ikada), a u ovoj knjizi Poppy O'Toole slavi raznolikost i bogatstvo ovog moćnog sastojka. Bilo da je riječ o savršeno pečenim krumpirima, fondantu koji se topi u ustima, pomfritu ili drugim slasnim jelima od krumpira, Poppy slavi raznolikost i svestranost krumpira.Tu su i brojni slasni međunarodni klasici (kao što su latkes, dauphinoise i patatas bravas).

Fora su i njezini deserti od krumpira poput ovih krafni, točnije donuta od krumpira za koje donosimo Poppyn recept.

krumpir, Kraljica Krumpira, The potato book | Author: Amazon.com Zaviri s nama u "The Potato Book" foto: Amazon.com krumpir, Kraljica Krumpira, The potato book | Author: Amazon.com Zaviri s nama u "The Potato Book" foto: Amazon.com

Ne gasi ekran dok kuham

Donuts od krumpira
65 MIN
pripreme
25 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
DONUTS OD KRUMPIRA
Sastojci
  • Instant kvasac 0,50 žlica
  • Voda 60 ml
  • Mlijeko 180 ml
  • Šećer u prahu 50 g
  • Maslac 60 g
  • Sol 1 žličica
  • Pire krumpir 100 g
  • Jaje 2 kom
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Glatko brašno 700 g
  • Muškatni oraščić 1 prstohvat
  • Limunova korica 0,50 kom
  • Sok od limuna 0,50 kom
  • Suncokretovo ulje 1 l
GLAZURA OD VANILIJE
Sastojci
  • Šećer u prahu 6 žlica
  • Voda 3 žlica
  • Vinski prašak za pecivo 1 prstohvat
  • Ekstrakt vanilije 1 žličica
  • Glukoza 1 žlica
Postupak
  1. Ako ne koristiš već raniej napravljen pire krumpir, krumpir operi, oguli i skuhaj. Kad se skuha dobro ga zdrobi u pire, možeš mu dodati malo mlijeka i maslaca te prstohvat soli.


  2. Instant kvasac aktiviraj: stavi ga u mlaku vodu i čekaj da se zapjeni.


  3. Mlijeko, maslac, šećer, sol i pire krumpir ubai u posudu, stavina vatru i pričekaj da se maslac rastopi. Promiješaj i pusti da se ohladi prije sljedećeg koraka.


  4. U veikoj zdjeli izmiksaj jaja zajedno s ekstraktom vanilije.


  5. Kada se mješavina s pire krumpirom ohladi, dodaj joj jaja, a potom i aktivirani kvasac.


  6. Dodaj pola količine brašna i sve dobro izmiješaj i glatku pastu.


  7. Dodaj ostatak brašna, u 3 serije.


  8. Rukama mijesi tijesto dok ne omekša. Pokrij tijesto i pusti ga da se diže na toplom mjestu 1-2 sata.


  9. Nakon što tijesto 'naraste? udari ga šakom da iz njega izbiješ zrak te ga razvaljaj na debljinu cca 2.5 cm. Izreži iz tijesta krafne s rupom, odnosno donute, ponovno ih pokrij i pusti da se dižu još 30-40 minuta.


  10. Dok se krafne drugi put dižu, odnosno pred kraj tog procesa, ulij ulje u posudu i stavi da se zagrije na temperaturu od 175-180 stupnjeva.

    Ubaci donute i prži ih dok lijepo ne narastu, i postanu zlaćane i pahuljaste.


  11. Za glazuru pomiješaj sve nadevene sastojke.


  12. Kad se krafne (donuti) malo ohlade, umoči ih u glazuru s jedne strane, posluži i - uživaj!


 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.