Ovo nije samo još jedno jelo s krumpirom, ova salata od zgnječenog pečenog krumpira s tzatziki dresingom je sve! Isprobaj je, donosimo super recept!
Krumpir salata odličan je prilog uz jela s roštilja, volimo ju uz bečki i zagrebački, pečeno meso... I uvijek smo u potrazi za novom, još slasnijom verzijom. Tako smo naletjeli i na ovu verziju, gdje osnovu čine zgnječeni pečeni krumpir, dok se umjesto dresinga stavlja poznati grčki osvježavajući umak - tzatziki.
Vjerujem da ćeš se složiti s nama da bolje ne može, i zato ti donosimo ovaj genijalan recept za malo drugačiju krumpir salatu od zgnječenog pečenog krumpira s tzatziki umakom. Uživaj!
Salata od hrskavog zgnječenog pečenog krumpira s tzatziki umakom
foto: Simply Yum/Pinterest
Ne gasi ekran dok kuham
Salata od pečenih zgnječenih krumpira i tzatziki umaka
15 MIN
pripreme
80 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
Mladi krumpir
1,50
kg
Sol
1
žlica
Sol
0,50
žličica
Maslinovo ulje
3
žlica
Češnjak u prahu
0,50
žličica
Svježe mljeveni crni papar
0,25
žličica
TZATZIKI DRESING
Sastojci
Grčki jogurt
0,66
šalica
Krastavac
0,50
šalica
Kiseli krastavci
0,50
šalica
Majoneza
0,33
šalica
Ljubičasti luk
0,33
šalica
Kopar - svježi
0,25
šalica
Češnjak
1
režanj
Sok od limuna
2
žlica
Kvasina
2
žličica
Dijon senf
1
žličica
Postupak
Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva, rešetku postavi na sredinu pećnice. Veliki pleh oblođi papirom za pečenje
U velikom loncu skuhaj dobro oprane/oribane mlade krumpire (nemoj ih guliti!) u puno hladne vode i s 1 žlicom soli. Krumpiri trebaju kipjeti 20-ak minuta u poklopljenom loncu, odnosno dok en postanu jako mekani, da ih možeš lako zgnječiti vilicom.
Ocijedi krumpire, prebaci ih u pripremljeni pleh i stavi sa strane da se ohlade dovoljno da ih možeš dirati rukom. Dnom čaše ili šalice pažljivo zgnječi svaki krumpir na debljinu oko 7 milimetara. Svaki krumpir rpemaži maslinovim uljem i posoli preostalom 1/2 žličice soli, te pospi češnjakom u prahu i svježe mljevenim crnim paprom.
Krumpire ubaci u pećnicu te ih peci oko 55 minuta, odnosno dok ne postanu zlaćani i hrskavi. Pusti da se ohlade u plehu 10-15 minuta.
Dok se krumpiri peku, napravi tzatziki dresing:u zdjeli pomiješaj grčki jogurt, svježe i kisele krastavce, majonezu, nasitno nasjeckan ljubičasti luk, nasitno nasjeckan češnjak, sok od limuna, kvasinu i senf.
Kad se krumpiri dovoljno ohlade, svaki prereži na pola, odnosno na komade veličine zalogaja i dodaj ih u tzatziki dresing. Dobro sve izmiješaj, ukrasi svježim koprom i posluži. Dobar tek!
Za još bogatiju salatu od zgnječenog pečenog krumpira s tzatziki umakom, umjesto grčkog jogurta možeš koristiti kiselo vrhnje, ili pola-pola mješavinu grčkog jogurta i kiselog vrhnja. Kvasinu, odnosno ocat od crvenog vina, možeš zamijeniti octom od bijelog vina, a za vegansku verziju ove salate koristi vegansku majonezu i veganski grčki jogurt. Umjesto ljubičastog luka za dozu svježine možeš dodati nasjeckani mladi luk, a umjesto svježeg kopra peršin ili vlasac. Ili kombinaciju.