Recepti 26. srpnja 2023.

Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskoristi ljeto za pripremanje šalše od domaćih rajčica koju možeš koristiti za milijun drugih jela

U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaš li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša.

Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo...

 

Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne

 

Iskoristi stoga vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3 do 4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu.

 | Author: Sigmund/Unsplash Domaća šalša, spremljena u staklenke foto: Sigmund/Unsplash

Domaća šalša od pomidora

Sastojci:

  • 4 kg rajčica
  • 1 kg kapule (luka)
  • 2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • šećer
  • dodatno - svježe začinsko bilje - peršin, bosiljak, origano

Postupak:

  1. Rajčice oprati, preliti kipućom vodom i oguliti pa ih narezati na komadiće.
  2. Kapulu očistiti i sitno nasjeckati, zatim kratko prepržiti na malo maslinovog ulja, zatim dodati rajčicu, umiješati malo šećera te posoliti i pirjati dok se šalša ne zgusne na laganoj vatri.
  3. Na ovaj temeljni recept možeš dodavati začine po želji i to: metvicu, vlasac, mažuran, lovor, mravinac, celer, mrkvu, češnjak, bosiljak, kapare, pinjole, kvasinu, balsamico, ružmarin, grožđice, bademe, kadulju, papar, koricu limuna, prošek,suho vino ili med.

Savjet više: Ako je šalša prekisela izbalansiraj je šećerom ili medom.

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Rajčica - zvijezda ljeta foto: Cottonbro Studio/Pexels

 

Možda vas zanima... Hrskave bruskete s rajčicama i bosiljkom Recepti Možda vas zanima... Savršene ideje što učiniti sa zelenim rajčicama Kolumne Možda vas zanima... Mila majčice: Bijela juha od rajčice Recepti Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • petra92 08:55 27. Kolovoz 2019.

    Osim kore rajčice i sredinu s košticama bacim tj.samo " meso'"