Recepti 27912 prikaza 23. kolovoza 2019.

Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora

Thinkstock
Iskoristite ljeto za pripremanje šalše od domaćih rajčica koju možete koristiti za milijun drugih jela.

U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaj li joj bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša.

Neki tvrde kako je samo dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo...

 

Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne

 

Iskoristite vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3 do 4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu.

 

Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 4 kg rajčica
  • 1 kg kapule
  • 2 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • šećer

Od dodatnih sastojaka možete koristi peršin, bosiljak i origano.

Priprema:

  1. Rajčice oprati, preliti kipućom vodom i oguliti pa ih narezati na komadiće.
  2. Kapulu očistiti i sitno nasjeckati, zatim kratko prepržiti na malo maslinovog ulja, zatim dodati rajčicu, umiješati malo šećera te posoliti i pirjati dok se šalša ne zgusne na laganoj vatri.
  3. Na ovaj temeljni recept možemo dodavati začine po želji i to: metvicu, vlasac, mažuran, lovor, mravinac, celer, mrkvu, češnjak, bosiljak, kapare, pinjole, kvasinu, balsamico, ružmarin, grožđice, bademe, kadulju, papar, koricu limuna, prošek,suho vino ili med.

Ako je šalša prekisela izbalansiraj je sa šećerom ili medom.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • petra92 08:55 27. Kolovoz 2019.

    Osim kore rajčice i sredinu s košticama bacim tj.samo " meso'"