U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaš li u šalšu, taj tradicionalni nezaobilazni umak, bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša.
Neki tvrde kako je dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo u kojem je rajčica glavna zvijezda, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo....
Iskoristi vrhunac sezone rajčica, zamrzni šalšu za zimu
Iskoristi stoga vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3-4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu.
I naš recept za šalšu, koji donosimo u nastavku, predviđa pripremanje veće količine...
Domaća šalša, spremljena u staklenke
Ako je šalša prekisela, izbalansiraj okus s malo šećera ili meda.
Isprobaj i ove genijalne recepte s rajčicom...