Recepti 07. kolovoza 2025.

Kraljica svih umaka: Napravi šalšu od pomidora

Umak
24 MIN
180 MIN
24
JEDNOSTAVNO
Domaća šalša od rajčice
Domaća šalša od rajčice
foto: Thinkstock
Iskoristi ljeto za pripremanje šalše od domaćih rajčica koju možeš koristiti za milijun različitih jela. Donosimo tradicionalni recept

U Dalmaciji, Primorju i Istri šalša je tradicionalno jelo. Gotovo svatko ima svoju inačicu šalše od pomidora i svatko tvrdi kako je njegova, naravno, najbolja. Dodaš li u šalšu, taj tradicionalni nezaobilazni umak, bilo koje drugo povrće, poput tikvica ili patlidžana, postat će takozvana šporka šalša.

Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne

Neki tvrde kako je dalmatinska šalša ona koja se priprema na češnjaku, bez luka, a kako se za dubrovačku prvo pirja luk pa se potkraj dodaje češnjak. No vjerojatno se mnogi ne bi složili s ovakvom podjelom. Sigurno je da je iznimno zdravo ljetno jelo u kojem je rajčica glavna zvijezda, koje se može jesti toplo i hladno, a ukusno je s tjesteninom, palentom, njokima, mesom na lešo.... 

Iskoristi vrhunac sezone rajčica, zamrzni šalšu za zimu

Iskoristi stoga vrhunac sezone rajčica i napravi domaću šalšu! Budući da se prava šalša kuha 3-4 sata, napravi ju u većim količinama i zamrzni. Tako ćeš uživati u okusima ljeta kroz cijelu godinu.

I naš recept za šalšu, koji donosimo u nastavku, predviđa pripremanje veće količine...

 | Author: Sigmund/Unsplash Domaća šalša, spremljena u staklenke foto: Sigmund/Unsplash

Ne gasi ekran dok kuham

Domaća šalša od pomidora
24 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
24
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Rajčica 4 kg
  • Luk 1 kg
  • Maslinovo ulje 200 ml
  • Sol
  • Papar
  • Šećer
  • Svježe začinsko bilje
  • Češnjak
Postupak
  1. Rajčice oprati, preliti kipućom vodom i oguliti pa ih narezati na komadiće.


  2. Luk (kapulu) očistiti i sitno nasjeckati, zatim kratko prepržiti na malo maslinovog ulja, zatim dodati rajčicu, umiješati malo šećera te posoliti i pirjati dok se šalša ne zgusne na laganoj vatri.

    Šalša se kuha 3-4 dsata.


  3. Na ovaj temeljni recept možeš dodavati svježe i sušene začine po želji i to: metvicu, vlasac, mažuran, lovor, origano, celer, mrkvu, češnjak, bosiljak, kapare, pinjole, kvasinu, aceto balsamico, ružmarin, grožđice, bademe, kadulju, papar, limunovu koricu, prošek, suho vino ili med.


Ako je šalša prekisela, izbalansiraj okus s malo šećera ili meda.

Isprobaj i ove genijalne recepte s rajčicom...

Možda vas zanima... Hrskave bruskete s rajčicama i bosiljkom Recepti Možda vas zanima... Savršene ideje što učiniti sa zelenim rajčicama Kolumne Možda vas zanima... Mila majčice: Bijela juha od rajčice Recepti Možda vas zanima... Brzinska tjestenina s pancetom i umakom od rajčice Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • petra92 08:55 27. Kolovoz 2019.

    Osim kore rajčice i sredinu s košticama bacim tj.samo " meso'"