Također ako se ne kiseli, preporuka je ne uzeti više od 100 g zelene rajčice.
Nego, hajdemo mi na recept, tj. na recepte jer sam pripremio dva!
Prvi, onaj ukiseljeni, se odlično slaže uz sve vrste pečenja kao i uz variva, dok je drugi kao svojevrsni prilog tako da će se ovdje naći za svakog ponešto.
Sastojci za ukiseljenje zelene rajčice:
- 500 g zelenih rajčica
- 500 ml vode
- 150 ml octa
- 1 žličica soli
- papar u zrnu
- 2 ljute papričice
- đumbir veličine palca
- sjemenke korijandera
- svježi komorač
- par listova lovora
- 4 režnja češnjaka
- 1 manji crveni ili ljubičasti luk
Postupak:
- Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije.
- Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice.
- U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.
- Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma.
- Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana.
Za pohane zelene rajčice:
- 3 zelene rajčice
- 1 jaje
- krušne mrvice
- oštro brašno
- začini
- Rajčice narežite na ploške debljine pola centimetra, panirajte ih te pohajte na laganoj vatri do zlatno žute boje.
- Ocijedite na kuhinjskom papiru od viška masnoće te poslužiti dok su još tople...
Ja sam ih poslužio za doručak uz pečena jaja a također se jako lijepo slažu s raznim pečenjima pa ovisi što više preferirate.
U slast! :)
Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.