Kolumne 17. studenoga 2017.

Savršene ideje što učiniti sa zelenim rajčicama

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima ta jedna stvar oko nedozrelih zelenih rajčica a to je da sadrži alkaloid solanin, koji je u većim količinama otrovan ali se ta otrovnost gubi kiseljenjem, pa tako ukiseljena rajčica postaje svojevrsni specijalitet.

Također ako se ne kiseli, preporuka je ne uzeti više od 100 g zelene rajčice.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Nego, hajdemo mi na recept, tj. na recepte jer sam pripremio dva!

Prvi, onaj ukiseljeni, se odlično slaže uz sve vrste pečenja kao i uz variva, dok je drugi kao svojevrsni prilog tako da će se ovdje naći za svakog ponešto.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Sastojci za ukiseljenje zelene rajčice:

  • 500 g zelenih rajčica
  • 500 ml vode
  • 150 ml octa
  • 1 žličica soli
  • papar u zrnu
  • 2 ljute papričice
  • đumbir veličine palca
  • sjemenke korijandera
  • svježi komorač
  • par listova lovora
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 manji crveni ili ljubičasti luk


Postupak:

  1. Rajčice operite te ih zarežite nožem s donje strane kako bi kiselina učinila svoje i kako bi bile ukusnije.
  2. Sve sastojke osim rajčice, svježeg komorača, luka i ljute papričice, prokuhajte kako bi se sol rastopila s tim da đumbir narežete na male trakice.
  3. U staklenku slažite rajčice, svježi komorač, papričicu prerezanu na pola, 2 režnja češnjaka i luk narezan na četvrtine te sve prelijte s tekućinom.
  4. Čvrsto zatvorite te okrenite staklenke naopako kako bi se postigla neka vrsta vakuuma.
  5. Ohladite te ostavite na kiseljenju barem 10-ak dana.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković


Za pohane zelene rajčice:

  • 3 zelene rajčice
  • 1 jaje
  • krušne mrvice
  • oštro brašno
  • začini
  1. Rajčice narežite na ploške debljine pola centimetra, panirajte ih te pohajte na laganoj vatri do zlatno žute boje.
  2. Ocijedite na kuhinjskom papiru od viška masnoće te poslužiti dok su još tople...

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković


Ja sam ih poslužio za doručak uz pečena jaja a također se jako lijepo slažu s raznim pečenjima pa ovisi što više preferirate.

U slast! :)

 

Vedranove genijalne gastro ideje potražite na blogu Začinjeno s ljubavlju i istoimenoj Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.