Voće i povrće nam je dostupno na svakom uglu pa tako nije problem doći do rajčica. A kako je moguće da je juha od ovog povrća bijela? Ako u nju dodamo vrhnje za kuhanje i malo tartufa poprimit će bijelu boju.
Također, zahvaljujući vrhnju nećete osjetiti moguću kiselost rajčice već će joj vrhnje dati pomalo slatkast okus. Stoga, nabavite potrebne namirnice i pripremite gustu i fantastičnu juhu po receptu chefa Tomislava Nikšića.
Bijela juha od rajčice
Sastojci:
- 3 kg svježe rajčice
- 2,5 l vrhnja za kuhanje
- 18 g soli
- 60 g papra
- 10 g bosiljka
- 10 g tartufa
- 0,5 l mlijeka
- 50 g tartufa
- 10 ml ulja od tartufa
Priprema:
1. Svježu rajčicu izmiksamo i stavimo u gazu,zavežemo sa špagom i pustimo da visi iznad posude da iz gaze izlazi samo čisti prozirni sok od rajčice.
2. U lonac stavimo grijati sok od rajčice dodamo svježi bosiljak i dodamo vrhnje. Pustimo da prokuha i reduciramo do željene gustoće. Kad je gotovo provjerimo okus, procijedimo kroz sitno cijedilo.
3. U lonac dodamo istu količinu mlijeka i vrhnja za kuhanje,dodamo ulja od tartufa,tartufatu i stavimo grijati,kad je toplo sa štapnim mikserom miksamo da dobijemo pjenicu kao za capuccino,juhu stavimo u šalicu,stavimo pjenicu od tartufa i naribamo tartuf po pjenici.
Dobar tek!