Špajza 24. kolovoza 2017.

Kada i zašto guliti rajčice?

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznajte u kojim jelima je dobrodošla cijela rajčica, a za koja ju je potrebno oguliti.

Vodeći se logikom, veće rajčice zahtjevaju guljenje dok onim manjima nije potrebno skidati kožu. Velikim rajčicama s debljom korom svakako odstranite kožu kako ona ne bi smetala u jelima u kojima ih koristite.

 

Možda vas zanima... Mila majčice: Zapečene punjene rajčice Kolumne

 

Zagrijte vodu do vrenja, ubacite rajčicu i pustite da odstoji nekoliko minuta. Izvadite rajčicu iz vrele i ubacite ju u ledenu vodu. Na taj će način biti puno jednostavnije oguliti rajčicu jer će koža gotovo pa sama skliznuti s nje.

Kožu je dobro oguliti kod pripreme juha i umaka na bazi rajčice. Na taj ćete si način olakšati i samo usitnjavanje i blendanje rajčica, a u juhama i umacima nećete pronalaziti neugodne i žilave ostatke.

 

Možda vas zanima... Gazpacho - samo najbolje od sezone rajčica Kolumne

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Pripremate li pastu, također biste trebali oguliti rajčicu. Kod pripreme pirea od rajčice, on će ostati svilenkast bez nepotrebnih dodataka.

Kada radite domaće pelate, zimnicu ili na bilo koji drugi način želite spremiti rajčicu na duže vrijeme poželjno je da to bude rajčica bez kože. Razlog tome je jednostavan, takve pelate lakše ćete pretvoriti u umake, a zimnicu iz staklenke ravno ubaciti u salatu bez gubljenja vremena na čišćenje.

Nekoliko minuta koje ćete potrošiti na guljenje kože s rajčice može vam olakšati čitav proces pripreme jela, a vaša jela učiniti još boljima. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.