Za početak, upoznajte našu novu kolumnisticu Mateu, Slavonku sa zagrebačkom adresom. Da je riječ o genijalnom spoju dokazuju njezini sjajni recepti, lokalne delicije s malim, ali vrijednim twistom. Potražiti je možete na blogu Kitchn Stories i na Instagram profilu matea_mikic.
A sada, jedna sasvim posebna juha...
Postoje mnoge juhe, no meni je oduvijek najdraža juha od rajčice. Ona je kremasta, gusta, vrlo ukusna i podsjeća nas na djetinjstvo. Čak bih se usudila i reći da ne postoji osoba na svijetu koja ju nije kušala i uživala u njezinom čarobnom okusu.
Tajni sastojak ovog recepta je domaći sok od rajčice, i tradicionalna receptura moje majke. Naime, u mojoj rodnoj Slavoniji se vrlo rijetko koristila pasterizirana rajčica iz konzerve ili tetrapaka, juha se uvijek pripremala na domaći način. Iako sada više ne živim u Slavoniji, tradicija je ipak ostala ista i priprema juhe je uvijek na isti način.
Velika je razlika u okusima kada se juha priprema s domaćim sokom i kada u nju stavljate sok iz tetrapaka. Ova domaća juha liječi, i samo jednom žlicom se to i osjeti.
Sastojci:
- 400 ml domaćeg soka od rajčice
- 1 litra vode
- 1 žlica grubo izrezanog lišća od peršina i celera
- 2 žlice ulja
- 2 žlice brašna
- 1 žlica soli
- 2 žlice šećera
Priprema:
- U jednu posudu stavite ulje i brašno te napravite laganu zapršku.
- U zapršku istovremeno dodajete vodu i sok od rajčice, te sve lijepo promiješajte da se sjedini. Ako vam je juha malo gušća, slobodno dodajte još vode po potrebi.
- Zatim dodajte izrezano lišće od peršina i celera, žlicu soli i dvije žlice šećera.
- Juhu kuhajte 15tak minuta, gotova je kada zakuha.
- Poslužite ju toplu i uz nju možete napraviti pečene kockice od kruha.
- Njih pripremate tako da izrezane kockice kruha prepečete na tavi na zagrijanom ulju i dodate malo sjeckanog peršina.
Dobar tek!