Kolumne 07. studenoga 2017.

Čarolija na tanjuru - domaća juha od rajčice

foto: Matea Mikić Pavlović
gastro postao gastro.24sata.hr
Juha je oduvijek bila sinonim za hranu koja nas krijepi, tješi, liječi i nerijetko nas podsjeća na domaću atmosferu i vrijeme koje provodimo u krugu obitelji. Idealna je za hladne jesenske i zimske dane, te ju često pripremamo da bi se ugrijali i tijekom prehlade, da bismo ozdravili.

Za početak, upoznajte našu novu kolumnisticu Mateu, Slavonku sa zagrebačkom adresom. Da je riječ o genijalnom spoju dokazuju njezini sjajni recepti, lokalne delicije s malim, ali vrijednim twistom. Potražiti je možete na blogu Kitchn Stories i na Instagram profilu matea_mikic.

 

 | Author: Screenshoot foto: Screenshoot

 

A sada, jedna sasvim posebna juha...

Postoje mnoge juhe, no meni je oduvijek najdraža juha od rajčice. Ona je kremasta, gusta, vrlo ukusna i podsjeća nas na djetinjstvo. Čak bih se usudila i reći da ne postoji osoba na svijetu koja ju nije kušala i uživala u njezinom čarobnom okusu.

Tajni sastojak ovog recepta je domaći sok od rajčice, i tradicionalna receptura moje majke. Naime, u mojoj rodnoj Slavoniji se vrlo rijetko koristila pasterizirana rajčica iz konzerve ili tetrapaka, juha se uvijek pripremala na domaći način. Iako sada više ne živim u Slavoniji, tradicija je ipak ostala ista i priprema juhe je uvijek na isti način.

Velika je razlika u okusima kada se juha priprema s domaćim sokom i kada u nju stavljate sok iz tetrapaka. Ova domaća juha liječi, i samo jednom žlicom se to i osjeti.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Sastojci:

  • 400 ml domaćeg soka od rajčice
  • 1 litra vode
  • 1 žlica grubo izrezanog lišća od peršina i celera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice brašna
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice šećera

Priprema:

  1. U jednu posudu stavite ulje i brašno te napravite laganu zapršku.
  2. U zapršku istovremeno dodajete vodu i sok od rajčice, te sve lijepo promiješajte da se sjedini. Ako vam je juha malo gušća, slobodno dodajte još vode po potrebi.
  3. Zatim dodajte izrezano lišće od peršina i celera, žlicu soli i dvije žlice šećera.
  4. Juhu kuhajte 15tak minuta, gotova je kada zakuha.
  5. Poslužite ju toplu i uz nju možete napraviti pečene kockice od kruha.
  6. Njih pripremate tako da izrezane kockice kruha prepečete na tavi na zagrijanom ulju i dodate malo sjeckanog peršina.

 

 | Author: Matea Mikić Pavlović foto: Matea Mikić Pavlović

 

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.