Recepti 15. kolovoza 2023.

Umak od kopra na dva genijalna i brza načina

Umak od kopra
Umak od kopra foto: Nadin Sh/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj se aromatični umak od kopra odlično snalazi u kombinacijama s lososom, kuhanim i grilanim mesom, a dodati ga možeš i sendvičima te salatama. Biraj između varijante sa štednjaka ili one jednostavnije, pa upotpuni svoja jela na najfiniji mogući način

Kopar umak volimo pripremati u dvije super jednostavne varijante. Prva je ona za koju će vam trebati štednjak i nešto više vremena dok vam je za drugu potrebna svega jedna posudica, kiselo vrhnje, kopar te nekoliko dodataka i umak je gotov za manje od pet minuta.

Svaki od njih na svoj će način upotpuniti jela, a najbolje od svega, zbog jednostavnih sastojaka pripremiti ih možete u baš svako doba dana i godine.

 

Tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Za aromatičan, topli umak od kopra trebat će ti češnjak, vino, limunov sok, svježi kopar, malo senfa, slatko ili vrhnje za kuhanje, malo maslaca, sol i papar. Bogat umak prepun okusa dobit ćeš tako da u posudu najprije dodaš češnjak, vino, limunov sok i kopar, pustiš da zavrije, a zatim umiješaš vrhnje i malo senfa. Umak je potrebno miješati dok se kuha, a kada postane nešto gušći, dodajte mu maslac, sol i papar.

Količine prilagodi vlastitim potrebama, no najbolji omjer jest da na 100 ml vina dodate dvije žlice limunovog soka, pola žličice senfa, 100 ml vrhnja i dvije žlice maslaca. Ostatak sastojaka prilagodite samo svom ukusu, pa tako za intenzivniji okus dodajte nešto više kopra, dok će za klasične okuse umaka biti dovoljne tri žlice sitno sjeckanog svježeg kopra.

 

Možda vas zanima... Fino i brzo: Pogačice od krumpira s umakom od vrhnja Recepti

 

Topli umak dobro će se složiti s kuhanim mesom poput govedine, ali i piletinom, kuhanom i pečenom, te u šarenim povrtnim kombinacijama.

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

Druga varijanta umaka od kopra od tebe neće tražiti baš nikakav preveliki napor i upravo je to ono što je čini idealnom za ljetne dane kada kopar možemo ubrati u vrtu ili ga svježeg kupiti na tržnici. Pripremi 1 čašicu kiselog vrhnja, žličicu ili dvije senfa, češnjak u prahu ili protisnuti, malo limunove korice i soka, dvije žlice mlijeka kako bi umak bio nešto rjeđi od same konzistencije kiselog vrhnja, dodaj soli i papra prema ukusu te naravno, svježeg kopra. Sve sastojke jednostavno promiješaj, ohladi i posluži.

Ovako pripremljen umak od kopra možete poslužiti uz losos iz pećnice ili s grilla, kao dodatak sendvičima ili dressing za salatu.

 

Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 18. Kopar Špajza

 

 | Author: Stockfood foto: Stockfood

 

Hladna juha od krastavaca Možda vas zanima... Hladna juha od krastavaca osvježit će te u trenu Recepti Možda vas zanima... Rajčica, kopar ili hren - odaberi svoj omiljeni umak Recepti Štapići Možda vas zanima... Štapići od kopra - hrskava i aromatična grickalica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.