Recepti Umak 15. kolovoza 2024.

Umak od kopra na 2 genijalna i brza načina

umak od kopra
Umak od kopra
foto: Stockfood
Ovaj se aromatični umak od kopra odlično snalazi u kombinacijama s lososom, kuhanim i grilanim mesom, a dodati ga možeš i sendvičima te salatama. Biraj između varijante sa štednjaka ili one jednostavnije, pa upotpuni svoja jela na najfiniji mogući način

Umak od kopra volimo pripremati u 2 super jednostavne varijante. Prva je ona za koju će ti trebati štednjak i nešto više vremena dok ti je za drugu potrebna svega jedna posudica, kiselo vrhnje, kopar te nekoliko dodataka i umak je gotov za manje od 5 minuta.

Svaki od ova dva umaka od kopra na svoj će način upotpuniti jela, a najbolje od svega, zbog jednostavnih sastojaka pripremiti ih može[ u baš svako doba dana i godine.

tzatziki Možda vas zanima... Tzatziki - fantastičan grčki umak od krastavaca Recepti

 | Author: Priscilla Du Preez/Unsplash Kopar foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Topli umak od kopra

Za aromatičan, topli umak od kopra trebat će ti češnjak, vino, limunov sok, svježi kopar, malo senfa, slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje, malo maslaca, sol i papar. Bogat umak prepun okusa dobit ćeš tako da u posudu najprije dodaš češnjak, vino, limunov sok i kopar, pustiš da zavrije, a zatim umiješaš vrhnje i malo senfa.

Umak je potrebno miješati dok se kuha, a kada postane nešto gušći, dodaj mu maslac, sol i papar. Količine prilagodi vlastitim potrebama, no najbolji omjer jest da na 100 ml vina dodaš 2 žlice limunovog soka, pola žličice senfa, 100 ml vrhnja i 2 žlice maslaca.

juha od kopra i kiselih krastavaca Možda vas zanima... Krepka i zasitna juha od kopra i kiselih krastavaca Recepti

Ostatak sastojaka prilagodi svom ukusu, pa tako za intenzivniji okus dodaj nešto više kopra, dok će za klasične okuse umaka biti dovoljne 3 žlice nasitno nasjeckanog svježeg kopra.

Topli umak od kopra dobro će se složiti s kuhanim mesom poput govedine, ali i piletinom, kuhanom i pečenom, te u šarenim povrtnim kombinacijama.

 

 | Author: Stockfood Kopar se sjajno sljubljuje i s određenom ribom i morskim plodovima foto: Stockfood

Hladni umak od kopra

Druga varijanta umaka od kopra od tebe neće tražiti baš nikakav preveliki napor i upravo je to ono što je čini idealnom za ljetne dane kada kopar možemo ubrati u vrtu ili ga svježeg kupiti na tržnici. Za hladni umak od kopra pripremi 1 čašicu kiselog vrhnja, žličicu ili dvije senfa, češnjak u prahu ili protisnuti, malo limunove korice i soka, dvije žlice mlijeka kako bi umak bio nešto rjeđi od same konzistencije kiselog vrhnja, dodaj soli i papra prema ukusu te naravno, svježeg kopra.

Sve sastojke jednostavno promiješaj, ohladi i posluži. Ovako pripremljen umak od kopra možete poslužiti uz losos iz pećnice ili s grilla, kao dodatak sendvičima ili preljev za salatu.

Još malo o kopru...

Možda vas zanima... Mala enciklopedija začina: 18. Kopar Špajza Hladna juha od krastavaca Možda vas zanima... Hladna juha od krastavaca osvježit će te u trenu Recepti Možda vas zanima... Rajčica, kopar ili hren - odaberi svoj omiljeni umak Recepti Štapići Možda vas zanima... Štapići od kopra - hrskava i aromatična grickalica Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.