Kopar umak volimo pripremati u dvije super jednostavne varijante. Prva je ona za koju će vam trebati štednjak i nešto više vremena dok vam je za drugu potrebna svega jedna posudica, kiselo vrhnje, kopar te nekoliko dodataka i umak je gotov za manje od pet minuta. Svaki od njih na svoj će način upotpuniti jela, a najbolje od svega, zbog jednostavnih sastojaka pripremiti ih možete u baš svako doba dana i godine.
Za aromatičan, topli umak od kopra trebat će vam češnjak, vino, limunov sok, svježi kopar, malo senfa, slatko ili vrhnje za kuhanje, malo maslaca, sol i papar. Bogat umak prepun okusa dobit ćete tako da u posudu najprije dodate češnjak, vino, limunov sok i kopar, pustite da zavrije, a zatim umiješate vrhnje i malo sefa. Umak je potrebno miješati dok se kuha, a kada postane nešto gušći, dodajte mu maslac, sol i papar.
Količine prilagodite vlastitim potrebama, no najbolji omjer jest da na 100 ml vina dodate dvije žlice limunovog soka, pola žličice senfa, 100 ml vrhnja i dvije žlice maslaca. Ostatak sastojaka prilagodite samo svom ukusu, pa tako za intenzivniji okus dodajte nešto više kopra, dok će za klasične okuse umaka biti dovoljne tri žlice sitno sjeckanog svježeg kopra.
Topli umak dobro će se složiti s kuhanim mesom poput govedine, ali i piletinom, kuhanom i pečenom, te u šarenim povrtnim kombinacijama.
Druga varijanta umaka od kopra od vas neće tražiti baš nikakav preveliki napor i upravo je to ono što je čini idealnom za ljetne dane kada kopar možemo ubrati u vrtu ili ga svježeg kupiti na tržnici. Pripremite jednu čašicu kiselog vrhnja, žličicu ili dvije senfa, češnjak u prahu ili protisnuti, malo limunove korice i soka, dvije žlice mlijeka kako bi umak bio nešto rjeđi od same konzistencije kiselog vrhnja, a zatim sve začinite soli, paprom i, naravno, svježim koprom. Sve sastojke jednostavno promiješajte, ohladite i poslužite.
Ovako pripremljen umak od kopra možete poslužiti uz losos iz pećnice ili s grilla, kao dodatak sendvičima ili dressing za salatu.
Dobar tek!