Umak od kopra volimo pripremati u 2 super jednostavne varijante. Prva je ona za koju će ti trebati štednjak i nešto više vremena dok ti je za drugu potrebna svega jedna posudica, kiselo vrhnje, kopar te nekoliko dodataka i umak je gotov za manje od 5 minuta.
Svaki od ova dva umaka od kopra na svoj će način upotpuniti jela, a najbolje od svega, zbog jednostavnih sastojaka pripremiti ih može[ u baš svako doba dana i godine.
Topli umak od kopra
Za aromatičan, topli umak od kopra trebat će ti češnjak, vino, limunov sok, svježi kopar, malo senfa, slatko vrhnje ili vrhnje za kuhanje, malo maslaca, sol i papar. Bogat umak prepun okusa dobit ćeš tako da u posudu najprije dodaš češnjak, vino, limunov sok i kopar, pustiš da zavrije, a zatim umiješaš vrhnje i malo senfa.
Umak je potrebno miješati dok se kuha, a kada postane nešto gušći, dodaj mu maslac, sol i papar. Količine prilagodi vlastitim potrebama, no najbolji omjer jest da na 100 ml vina dodaš 2 žlice limunovog soka, pola žličice senfa, 100 ml vrhnja i 2 žlice maslaca.
Ostatak sastojaka prilagodi svom ukusu, pa tako za intenzivniji okus dodaj nešto više kopra, dok će za klasične okuse umaka biti dovoljne 3 žlice nasitno nasjeckanog svježeg kopra.
Topli umak od kopra dobro će se složiti s kuhanim mesom poput govedine, ali i piletinom, kuhanom i pečenom, te u šarenim povrtnim kombinacijama.
Hladni umak od kopra
Druga varijanta umaka od kopra od tebe neće tražiti baš nikakav preveliki napor i upravo je to ono što je čini idealnom za ljetne dane kada kopar možemo ubrati u vrtu ili ga svježeg kupiti na tržnici. Za hladni umak od kopra pripremi 1 čašicu kiselog vrhnja, žličicu ili dvije senfa, češnjak u prahu ili protisnuti, malo limunove korice i soka, dvije žlice mlijeka kako bi umak bio nešto rjeđi od same konzistencije kiselog vrhnja, dodaj soli i papra prema ukusu te naravno, svježeg kopra.
Sve sastojke jednostavno promiješaj, ohladi i posluži. Ovako pripremljen umak od kopra možete poslužiti uz losos iz pećnice ili s grilla, kao dodatak sendvičima ili preljev za salatu.
Još malo o kopru...