Ovih dana pašu nam jela na žlicu, a ova juha od kopra i kiselih krastavaca spada među te savršene zimske zalogaje. Puna je povrća, no imamo ideju i za riblju i za mesnu verziju
Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu.
Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…
Osim kopra možeš u juhu dodati i svježe začinsko bilje
Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi.
Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.
Kopar će ovoj juhi dati dozu svježine
foto: Priscilla Du Preez/Unsplash
Što poslužiti uz juhu od kopra i kiselih krastavaca?
A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca.
Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.
Juha od kopra i kiselih krastavaca
foto: Zehra Yilmaz/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Krepka juha od kopra i kiselih krastavaca
10 MIN
pripreme
33 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
Maslinovo ulje
1
žlica
Luk
0,50
kom
Mrkva
2
kom
Krumpir
6
kom
Kiseli krastavci
0,75
šalica
Povrtni temeljac
3
šalica
Tekućina od kiselih krastavaca
0,33
šalica
Sol
1
žličica
Papar
0,50
žličica
Kiselo vrhnje
1
šalica
Kopar - svježi
2
žlica
Postupak
Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.
Na ulje dodaj nasitno nasjeckan luk i mrkve narezane na kolutiće i sotiraj oko 8 minuta.
Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.
Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.
Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.
Posluži vruće posuto s još malo kopra.
Ovu juhu možeš obogatiti komadićima lososa ili pastrve, ali i komadima piletine. O tome ovisi i koji ćeš temeljac koristiti.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.