Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu.
Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…
Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi.
Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.
A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca.
Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.
Krepka juha od kopra i kiselih krastavaca
(za 3 osobe, 35 minuta, srednje zahtjevno)
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- ½ luka
- 2 mrkve, narezana na kolutove
- 6 srednjih krumpira, oguljenih i narezanih na kockice
- 3/4 šalice kiselih krastavaca narezanih na kolutiće (1 šalica = 250 ml)
- 3 šalice povrtnog ili pilećeg temeljca
- 1/3 šalice tekućine od kiselih krastavaca
- 1 žličica soli
- ½ žličice papra
- 1 šalica kiselog vrhnja, punomasnog
- 2 žlice nasjeckanog svježeg kopra
Postupak:
- Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.
- Na ulje dodaj luk i mrkve i sotiraj oko 8 minuta.
- Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.
- Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.
- Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.
- Posluži vruće posuto s još malo kopra.
Savjet više: Ovu juhu možeš obogatiti komadićima lososa ili pastrve, ali i komadima piletine. O tome ovisi i koji ćeš temeljac koristiti.
Isprobaj i ove recepte za krepke juhe i variva...