Recepti Juha 11. siječnja 2025.

ZIMA NA ŽLICU Juha od kopra i kiselih krastavaca

Juha
10 MIN
33 MIN
3
SREDNJE
juha od kopra i kiselih krastavaca
Prefina, bogata juha od kopra i kiselih krastavaca
foto: Zehra Yilmaz/Pexels
Ovih dana pašu nam jela na žlicu, a ova juha od kopra i kiselih krastavaca spada među te savršene zimske zalogaje. Puna je povrća, no imamo ideju i za riblju i za mesnu verziju

Kisele krastavce obično koristimo u sendvičima, burgerima, francuskoj salati… no zašto ne bismo od njih (i drugog povrća) napravili odličnu zimsku juhu?! Jelo na žlicu od kiselih krastavaca, krumpira, mrkve…, začinjeno koprom s kojim se tako dobro sljubljuje, čini nam se kao pun pogodak. Posebno sada kad je stisla hladnoća i pašu nam jela na žlicu.

Ova juha odlično funkcionira i s brojnim dodacima, odnosno preinakama. Tako da u nju slobodno možeš dodati povrće poput poriluka, celera, paprika, špinata, kelja, raštike…

prežgana juha Možda vas zanima... Prežgana juha - ukusan "lijek" na žlicu Recepti

Osim kopra možeš u juhu dodati i svježe začinsko bilje

Također, osim kopra možeš dodati i drugo svježe začinsko bilje koje nam je sada, zahvaljujući supermarketima, dostupno cijele godine. Listići svježeg korijandera, 'običan' peršin, vlasac ili mladi luk dat će potpuno novi, svježi štih ovoj sjajnoj i hranjivoj juhi.

Ako voliš ljuto, slobodno u juhu dodaj malo ljuskica čilija, kajensku papričicu, nasjeckane jalapeño papričice… u trenutku kad dodaješ luk i mrkve.

 | Author: Priscilla Du Preez/Unsplash Kopar će ovoj juhi dati dozu svježine foto: Priscilla Du Preez/Unsplash

Što poslužiti uz juhu od kopra i kiselih krastavaca?

A što poslužiti uz ovu juhu? Kruh s češnjakom, prepečeni kruh namazan maslacem, pivski pereci, raženi kruh… samo su neke od 'kruhastih' ideja koje će okusom i teksturom izvrsno ići u juhu od kopra i kiselih krastavaca.

Dakako, juhu možeš obogatiti i komadima lososa ili pastrve i dobiti odlično, zasitno riblje jelo. Imamo rješenje i za ljubitelje mesa – piletina odlično funkcionira u juhi od kopra i kiselih krastavaca.

juha od kopra i kiselih krastavaca | Author: Zehra Yilmaz/Pexels Juha od kopra i kiselih krastavaca foto: Zehra Yilmaz/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Krepka juha od kopra i kiselih krastavaca
10 MIN
pripreme
33 MIN
kuhanja
3
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Maslinovo ulje 1 žlica
  • Luk 0,50 kom
  • Mrkva 2 kom
  • Krumpir 6 kom
  • Kiseli krastavci 0,75 šalica
  • Povrtni temeljac 3 šalica
  • Tekućina od kiselih krastavaca 0,33 šalica
  • Sol 1 žličica
  • Papar 0,50 žličica
  • Kiselo vrhnje 1 šalica
  • Kopar - svježi 2 žlica
Postupak
  1. Zagrij ulje u velikoj posudi na srednjoj vatri.


  2. Na ulje dodaj nasitno nasjeckan luk i mrkve narezane na kolutiće i sotiraj oko 8 minuta.


  3. Dodaj krumpire, kisele krastavce, temeljac, tekućinu od kiselih krastavaca, sol i papar. Pusti da zakipi, nakon toga ostavi da lagano vrije 20-25 minuta, dok krumpiri ne omekšaju.


  4. Pola juhe i povrća izblendaj, potom vrati u posudu.


  5. Dodaj kiselo vrhnje i kopar te promiješaj.


  6. Posluži vruće posuto s još malo kopra.


Ovu juhu možeš obogatiti komadićima lososa ili pastrve, ali i komadima piletine. O tome ovisi i koji ćeš temeljac koristiti.

Isprobaj i ove recepte za krepke juhe i variva...

Krem juha od poriluka i pastrnjaka Možda vas zanima... Savršena krem juha od poriluka i pastrnjaka Recepti Varivo od kiselog kupusa Možda vas zanima... Prezimi uz pikantno varivo od kiselog kupusa Recepti Pašta fažol Možda vas zanima... Pašta fažol pravo je zimsko jelo koje će te ugrijati Recepti krem juha od celera Možda vas zanima... Uz juhu od celera oporavi se od obilne božićne gozbe Recepti

 

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:59 11. Siječanj 2025.

    fino