gastro postao
Nakon blagdanskog prejedanja posebno pašu lagani obroci poput ove juhe koja je gotova za samo 35 minuta
Svašta smo pojeli prethodnih dana, i sigurno nam svima paše malo tople, zdrave juhice. A zašto ona ne bi bila od celera, lako dostupnog povrća koje posljednjih godina osvaja svojom svestranošću?! Vjeruj, osvojit će te svilenkasta tekstura ove juhe, ali i njezino bogatstvo okusa, a o benefitima za tvoje zdravlje da ne govorimo…
Navedene količine su za četiri osobe, a ukupno vrijeme sjeckanja i kuhanja je samo 35 minuta tako da nema isprike da je ne skuhaš. Ono što je svakako dobra vijest nakon blagdanskog prejedanja – porcija ove juhe ima samo 168 kalorija.
Svilenkasta krem juha od celera
Sastojci:
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 manji luk, nasjeckan
- 225 g korijena celera, nasjeckanog na kockice
- 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
- 225 g krumpira, narezanog na kockice
- 2 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
- sol, papar
- 1/3 šalice punomasnog mlijeka
- ¼ šalice vrhnja za kuhanje
- Za ukras – žlice kiselog vrhnja, listići celera ili nasjeckana stabljika celera, kruton
Postupak:
- U veliku posudu dodaj ulje, poprži luk, celer, češnjak i krumpire 10-ak minuta, uz često miješanje.
- Dodaj temeljac, posoli i popari. Pusti da sve skupa ključa oko 20 minuta, odnosno dok krumpir i celer ne omekšaju.
- Prebaci sve u blender, blendaj dok ne dobiješ jednoličnu, glatku tekućinu.
- Vrati juhu u posudu, dodaj mlijeko i vrhnje, pusti da krčka na laganoj vatri.
- Juhu posluži s dodacima po želji – vrhnjem, listićima ili sjeckanom stabljikom celera ili pak krutonima. A možeš te dodatke i kombinirati.