Varivo od kiselog kupusa jedno je od najboljih zimskih krepkih jela, a podrijetlom je iz istočne Europe. Osim što je savršena mješavina ljutine koja dolazi od domaćeg kiselog kupusa, u njoj se skladno prožimaju i okusi dimljene slanine, arome slatke paprike i ljekovitost svih povrtnih namirnica koje možeš po vlastitom izboru staviti u ovo varivo.
Za sve mesoljupce tu su i pečenice koje zaokružuju priču o savršenoj zdjeli slatkog, kiselog i ljutog. Ne moramo ni spomenuti kako uz ovo varivo savršeno ide prepečena šnita kruha.
Pikantno varivo od kiselog kupusa
(za 4 osobe)
Sastojci:
- 400 g svinjskog karea bez kostiju
- 100 g dimljene slanine
- 3 žličice maslaca
- 500 g krumpira
- 1 mrkva
- 3 glavice luka
- 1 crvena paprika
- 900 g rezanog kiselog kupusa
- sol i papar
- mljevena paprika
- 1-2 žlice raznih začina
- 2 pečenice
Postupak:
- Meso isperi i posuši, pa ga, kao i slaninu, nareži na kocke te ih proprži na 2 žličice maslaca. Krumpir i mrkvu oguli, 1 luk oljušti, papriku očisti pa sve nareži na kockice, s kupusom umiješaj u meso i propirjaj. Dodaj 1 l vode, razne začine, mljevenu papriku i papar. Pusti da zavrije, poklopi i na laganoj vatri kuhaj 50-60 minuta.
- S pečenica skini crijevo pa od punjenja oblikuj okruglice koje dodaš varivu 10 minuta prije kraja.
- Oljušti preostali luk te ga nareži na tanke kolutove, preprži na preostalom maslacu i prije posluživanja pospi po varivu.
Savjet više - upotreba slatke paprike u jelima
Slatka paprika, osim što jela oboji divnom crvenkastom bojom, daje im toplu aromu pa je posebno omiljena kao začin u jelima poput gulaša, paprikaša i drugih variva te za marinade za meso.
Kuhari savjetuju da je treba iskoristiti što prije, maksimalno u roku od 6 mjeseci od kada je otvoriš jer brzo gubi svoja svojstva i aromu pa postaje bezukusna. Iz tih se razloga preporučuje kupiti slatku papriku u vrećici jer ona u staklenoj posudi može također izgubiti svoja svojstva ako je držiš na izvoru svjetlosti. Zato je najbolje skladištiti je u tamnim i hladnim prostorijama.