gastro postao
Ovo pikantno varivo je odlična hrana za veća okupljanja jer ga je nemoguće pripremiti u manjim količinama.
Varivo je iznimno aromatično, isprepleteno raznim začinima i okusima, ali nije komplicirano za pripremu. Jedina mana mu je što se dugo priprema, no vjerujte, sve ćete mu oprostiti s prvim zalogajem.
Potrebno vam je:
- 4 kobasice (tipa pučka ili debrecinka )
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 2 mrkve, nasjeckane na kolutiće
- 2 komada celera, nasjeckan
- 1 crveni luk, nasjeckan
- 300 g kelja narezanog na trakice
- 1 velika konzerva bijelog graha
- 1 žličica suhog timijana
- 1 žličica suhog ružmarina
- sol i papar po ukusu
- voda, količina dovoljna da pokrije sastojke u loncu
- biljno ulje za prženje kobasice
Postupak pripreme:
- Prvo u loncu u kojem ćete kuhati varivo popržite kobasicu koju ste nasjekli na kolutiće. Koristite kobasicu koju preferirate, ovisno o ljutini.
- Pržene kobasice izvadite na papirnati ubrus kako bi se iscijedio višak masnoće.
- Na masnoću od kobasice dodajte mrvu, celer i crveni luk. Pirjajte 5 minuta.
- Dodajte koncentrat rajčice, timijan, ružmarin i sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte.
- Dodajte ocijeđeni grah, narezani kelj i pržene kobasice.
- Sve dobro promiješajte i podlijte s vodom.
- Dovoljno je da voda prekrije sve sastojke u loncu. Pojačajte vatru i pustite da prokuha.
- Kada je varivo prokuhalo, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još jedan sat, uz povremeno miješanje.
- Dodajte još soli i papra ako je potrebno.
- Poslužite uz svježe pečeni kruh.
Dobar tek!