Recepti 15. travnja 2019.

Pikantno varivo od graha i kelja

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo pikantno varivo je odlična hrana za veća okupljanja jer ga je nemoguće pripremiti u manjim količinama.

Varivo je iznimno aromatično, isprepleteno raznim začinima i okusima, ali nije komplicirano za pripremu. Jedina mana mu je što se dugo priprema, no vjerujte, sve ćete mu oprostiti s prvim zalogajem.

 

Možda vas zanima... Grije najfinije: Varivo od batata i kikirikija Recepti Možda vas zanima... Utoplite se: Gusto varivo od slanutka i curryja Recepti

 

Potrebno vam je:

  • 4 kobasice (tipa pučka ili debrecinka )
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 2 mrkve, nasjeckane na kolutiće
  • 2 komada celera, nasjeckan
  • 1 crveni luk, nasjeckan
  • 300 g kelja narezanog na trakice
  • 1 velika konzerva bijelog graha
  • 1 žličica suhog timijana
  • 1 žličica suhog ružmarina
  • sol i papar po ukusu
  • voda, količina dovoljna da pokrije sastojke u loncu
  • biljno ulje za prženje kobasice

Postupak pripreme:

  1. Prvo u loncu u kojem ćete kuhati varivo popržite kobasicu koju ste nasjekli na kolutiće. Koristite kobasicu koju preferirate, ovisno o ljutini.
  2. Pržene kobasice izvadite na papirnati ubrus kako bi se iscijedio višak masnoće.
  3. Na masnoću od kobasice dodajte mrvu, celer i crveni luk. Pirjajte 5 minuta.
  4. Dodajte koncentrat rajčice, timijan, ružmarin i sol i papar po ukusu. Dobro promiješajte.
  5. Dodajte ocijeđeni grah, narezani kelj i pržene kobasice.
  6. Sve dobro promiješajte i podlijte s vodom.
  7. Dovoljno je da voda prekrije sve sastojke u loncu. Pojačajte vatru i pustite da prokuha.
  8. Kada je varivo prokuhalo, smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri još jedan sat, uz povremeno miješanje.
  9. Dodajte još soli i papra ako je potrebno.
  10. Poslužite uz svježe pečeni kruh.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.