Iako smo u početku i sami bili pomalo skeptični zbog ove kombinacije okusa, tek nekoliko ohrabrujućih riječi onih koji su ovakvo varivo već isprobali, instantno nas je natjeralo da se ipak bacimo na posao.
Gusto varivo idealno je i za vegetarijance jer ne sadrži nikakve mesne proizvode, a uz sitne izmjene u njemu mogu uživati čak i vegani.
Postoji nekoliko varijanti pripreme ovog divnog variva, a svaki od njih uključuje dva ključna sastojka - kikiriki maslac i batat. U neke se zatim dodaje kelj, blitva, špinat, kokosovo mlijeko ili pak riža. Mi smo kombinirali luk, češnjak, batat i kikiriki maslac, dodali smo i jednu veću mrkvu, a kelj smo preselili u rižu kako ne bismo okusima prenatrpali samo varivo.
Rižu smo skuhali na najjednostavniji mogući način jer se uz ovo varivo najbolje slaže upravo rahlo pripremljena i jednostavno začinjena varijanta.
Također, ovo varivo vrlo lako možete pretvoriti i u umak od kikirikija. Jednostavno smanjite količinu tekućine, a zatim slijedite postupak pripreme i za samo pola sata uživajte u divnim, bogatim, pomalo neobičnim, ali sjajnim okusima.
Potrebno vam je:
- 2 batata
- 1 veća mrkva
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 3 žlice kikiriki maslaca
- Komadić korijena đumbira
- Prstohvat kurkume
- Prstohvat dimljene crvene paprike
- Voda ili temeljac
- Čili
- Peršin
- Kikiriki
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Povrće očistite i nasjeckajte na kockice.
- Luk kratko popržite na maslinovom ulju, pustite da se zastakli, pa mu dodajte češnjak.
- Kuhajte još jednu minutu, a zatim dodajte đumbir, kurkumu i dimljenu papriku.
- Kratko pirjajte, dobro pomiješajte.
- Dodajte kockice batata i mrkve.
- Kratko zapržite.
- Dodajte đumbir, kikiriki maslac, promiješajte, pa dodajte i dvije šalice tekućine.
- Dodajte čili.
- Kuhajte dok povrće ne omekša, a zatim odvojite dvije ili tri žlice povrća i dvije žlice tekućine, ubacite u blender, pa napravite pire. Pire dodajte i lonac kako bi varivo postalo gušće.
- Pospite peršinom i sjeckanim kikirikijem, pa poslužite toplo.
Dobar tek!