Recepti Svinjetina 25. siječnja 2025.

Najbolji recept i trikovi za savršenu sarmu

Svinjetina
35 MIN
95 MIN
8
SREDNJE
Sarma
Sarma - omiljeno zimsko jelo
foto: Shutterstock
Sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo, a mi donosimo najbolje savjete chefa Berislava Lackovića kako da svoju sarmu podigneš na još višu razinu

Chef Berislav Lacković otkrio nam je svoje trikove za pripremu savršene sarme.

"U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka'', savjetuje chef Lacković, ali ima i rješenje za to - kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.

Možda vas zanima... Zimska ljubav: Sarma na slavonski način Kolumne

Kiseli kupus za sarmu prvo treba isprati

Osim toga jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati.

Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.

''Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori'', tvrdi chef Berislav.

sarma | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Sarma - kraljica zime foto: Marko Lukunić/PIXSELL

 

Zaprška od brašna i crvene paprike

Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na kojega ćeš slagati sarme. Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh stavi ostatak narezanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi.

"Na kraju možeš u sarmu dodati malo zaprške od brašna i crvene paprike ili s pireom od rajčice", zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom. 

 | Author: Shutterstock Znamo sve trikove za napraviti najbolju sarmu foto: Shutterstock

Ne gasi ekran dok kuham

Sarma - recept chefa Berislava Lackovića
35 MIN
pripreme
95 MIN
kuhanja
8
porcija
SREDNJE
Sastojci
  • Mljeveno meso - Svinjetina 700 g
  • Kiseli kupus 1 kom
  • Slanina 100 g
  • Riža 100 g
  • Luk 0,50 kom
  • Češnjak 2 režanj
  • Mljevena paprika - slatka 1 žličica
  • Lovorov list 1 kom
  • Sol
  • Papar
Postupak
  1. Glavici kupusa odvojiti listove i izrezati korijen na listu, da listovi ne budu žilavi i debeli. 


  2. Češnjak i luk sitno nasjeckati, špek izrezati na male kockice.


  3. Luk prodinstati na malo ulja da 'uvene'.


  4. U mljeveno meso dodati sol, papar, crvenu papriku, dinstani luk, špek izrezan na kockice i rižu te dobro promiješati, a po potrebi dodati malo vode.


  5. U listove kiselog kupusa zamotati meso i presaviti rubove.


  6. Ostatak kupusa narezati na trakice, složiti u lonac i uz malo vode (ovisno o tvrdoći mesa) sve zajedno kuhati 90 minuta na laganoj vatri.


Možda vas zanima... Zimski tanjuri koje volimo - od jela na žlicu do slastica Špajza Možda vas zanima... Japrak: Sarma može biti još ukusnija! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.