Chef Berislav Lacković otkrio nam je svoje trikove za pripremu savršene sarme.
"U smjesu za sarmu uvijek dodaj nešto suhog mesa, sarma će dobiti finiji okus, ali ipak moraš pripaziti da zbog suhog mesa ne bude prežestoka'', savjetuje chef Lacković, ali ima i rješenje za to - kada se odlučite staviti suho meso u sarmu, obavezno ga prije prokuhajte.
Kiseli kupus za sarmu prvo treba isprati
Osim toga jako je bitno da kiseli kupus prije pripreme ispereš kako sarma ne bi bila prežestoka. Kada su sve pripreme obavljene i luk je prodinstan, potrebno je sve sastojke zamiješati.
Sada možeš krenuti s rolanjem sarmi. Uzmi dio smjese, oblikuj ga i položi u list kupusa. Meso nježno zarolaj u kupus i na kraju presavini rubove, kako bi smjesa za vrijeme kuhanja ostala unutar lista.
''Na dno lonca, prije slaganja sarmi, stavi kožu od špeka. Tako ćeš spriječiti da sarma zagori'', tvrdi chef Berislav.
Zaprška od brašna i crvene paprike
Nakon kože od špeka stavi dio izrezanog kupusa, na kojega ćeš slagati sarme. Kada iskoristiš cijelu smjesu i napuniš lonac sarmama na vrh stavi ostatak narezanog kupusa. Sarme sada možeš staviti da se kuhaju i nakon otprilike sat i pol sarma je gotova i uživanje može početi.
"Na kraju možeš u sarmu dodati malo zaprške od brašna i crvene paprike ili s pireom od rajčice", zadnji je korak chefa Berislava, koji će vašu sarmu učiniti ukusnijom.