Zobeno mlijeko odlična je i zdrava biljna zamjena za kravlje mlijeko. A budući da zob ne sadrži gluten, ono je i bezglutensko (u slučaju da zob nije prije prerade bila u kontaktu s nekom žitaricom koja sadrži gluten)
Sve više ljudi konzumira zobeno mlijeko. Neki iz zdravstvenih razloga, neki iz uvjerenja, neke baš zanima njegov okus… Sve je veća ponuda zobenog mlijeka u prodavaonicama i teško se snaži među svim tim brendovima, i proučavanju sastojaka na pakiranju.
A tako je jednostavno pripremiti vlastito zobeno mlijeko kod kuće. Trebaju ti samo 3 sastojka – zobene pahuljice, voda i malo soli te – dobar blender.
Postupak je brz i jednostavan – zobene pahuljice nije potrebno prije blendanja namakati u vodi, samo sve sastojke treba ubaciti u blender i uključiti ga.
Zobenom mlijeku možeš dodati i omiljeni zaslađivač, poput šećera, smeđeg šećera, meda, agavina sirupa…, ali i začine poput cimeta, potom datulje, kakao prah… Mogućnosti su nebrojene, a mi ti donosimo jednostavan recept sa samo 3 sastojka koji baš svatko može savladati.
Samo pažljivo prati navedene korake i za manje od minutu dobit ćeš domaće zobeno mlijeko. Vjeruj, više nikada nećeš kupovati ono iz supermarketa.
Domaće zobeno mlijeko
foto: Polina Tankilevitch/Pexels
Ne gasi ekran dok kuham
Zobeno mlijeko
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
Zobene pahuljice
1
šalica
Voda
3
šalica
Sol
1
prstohvat
Postupak
Dodaj sve sastojke u belnder. Dodaj neki zaslađivač ako smatraš potrebnim. Blendaj na velikoj brzini oko 30 sekundi, odnosno dok se zobene pahuljice potpuno ne 'raspadnu' i ne dobiješ jednoličnu tekućinu.
U sito stavi gazu i procijedi zobeno mlijeko, Možeš koristiti i papirnati filter za kavu.
Procijeđeno zobeno mlijeko ulij u staklenku ili staklenu bocu i čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Ako se komponente počnu razdvajati nakon duljeg stajanja, samo zobeno mlijeko dobro promućkaj.