Recepti Vegansko 20. ožujka 2024.

Napravi domaće zobeno mlijeko od samo 3 sastojka!

Vegansko
5 MIN
0 MIN
4
JEDNOSTAVNO
zobeno mlijeko
Zobeno mlijeko
foto: Nikolai Chernichenko/Unsplash
Zobeno mlijeko odlična je i zdrava biljna zamjena za kravlje mlijeko. A budući da zob ne sadrži gluten, ono je i bezglutensko (u slučaju da zob nije prije prerade bila u kontaktu s nekom žitaricom koja sadrži gluten)

Sve više ljudi konzumira zobeno mlijeko. Neki iz zdravstvenih razloga, neki iz uvjerenja, neke baš zanima njegov okus… Sve je veća ponuda zobenog mlijeka u prodavaonicama i teško se snaži među svim tim brendovima, i proučavanju sastojaka na pakiranju.

A tako je jednostavno pripremiti vlastito zobeno mlijeko kod kuće. Trebaju ti samo 3 sastojka – zobene pahuljice, voda i malo soli te – dobar blender.

biljno mlijeko Možda vas zanima... Veliki vodič kroz biljne zamjene za mlijeko Špajza

Postupak je brz i jednostavan – zobene pahuljice nije potrebno prije blendanja namakati u vodi, samo sve sastojke treba ubaciti u blender i uključiti ga.

Zobenom mlijeku možeš dodati i omiljeni zaslađivač, poput šećera, smeđeg šećera, meda, agavina sirupa…, ali i začine poput cimeta, potom datulje, kakao prah… Mogućnosti su nebrojene, a mi ti donosimo jednostavan recept sa samo 3 sastojka koji baš svatko može savladati.

Samo pažljivo prati navedene korake i za manje od minutu dobit ćeš domaće zobeno mlijeko. Vjeruj, više nikada nećeš kupovati ono iz supermarketa.

zobeno mlijeko, zobene pahuljice | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Domaće zobeno mlijeko foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Ne gasi ekran dok kuham

Zobeno mlijeko
5 MIN
pripreme
0 MIN
kuhanja
4
porcija
JEDNOSTAVNO
Sastojci
  • Zobene pahuljice 1 šalica
  • Voda 3 šalica
  • Sol 1 prstohvat
Postupak
  1. Dodaj sve sastojke u belnder. Dodaj neki zaslađivač ako smatraš potrebnim. Blendaj na velikoj brzini oko 30 sekundi, odnosno dok se zobene pahuljice potpuno ne 'raspadnu' i ne dobiješ jednoličnu tekućinu.



  2. U sito stavi gazu i procijedi zobeno mlijeko, Možeš koristiti i papirnati filter za kavu.


  3. Procijeđeno zobeno mlijeko ulij u staklenku ili staklenu bocu i čuvaj u hladnjaku do 5 dana. Ako se komponente počnu razdvajati nakon duljeg stajanja, samo zobeno mlijeko dobro promućkaj.


pistachio latte Možda vas zanima... Dobro jutro uz divni pistachio latte! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.