Nakon godina brzog rasta, industrija plant based hrane prvi put je u 2023. zabilježila stagnaciju, no jedan proizvod i dalje bilježi stalan rast, a riječ je o biljnom mlijeku. Samo u SAD-u ove godine zarada od prodaje biljnog mlijeka iznosi 3,2 milijarde dolara, što je rast od 11,1 % u odnosu na prošlu godinu.
Ljudi sve češće konzumiraju biljno mlijeko – neki iz etičkih razloga, jer ne žele konzumirati namirnice životinjskog podrijetla, neki zbog zdravlja, neki zato što imaju intoleranciju na laktozu, a neki pak zbog zanimljivog okusa takvih mlijeka. Donosimo pregled već nam dobro poznatih biljnih mlijeka, ali i nekih manje čestih koji će te sigurno osvojiti okusom, ali i svojim zdravim sastojcima.
U našem detaljnom vodiču kroz top 10 biljnih zamjena za mlijeko donosimo njihove prednosti i mane, kao i gdje koje biljno mlijeko možeš najbolje iskoristiti te kada ga treba izbjegavati.
Sojino mlijeko
Sojino mlijeko pojavilo se još u 80-im godinama prošlog stoljeća, a riječ je o vrlo svestranoj alternativi za mlijeko koja se može koristiti u brojnim receptima zahvaljujući svom neutralnom okusu. Odličan je izvor bjelančevina i kalcija, bez kolesterola i s minimalnom količinom zasićenih masti.
Koristi se za razne kolače i torte, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, bechamel i druge umake, sladoled.
Zobeno mlijeko
Zobeno mlijeko miljenik je barista koji ga poslužuju uz kavu. Bogato je vlaknima i te dobar izbor ako želiš smanjiti svoj utjecaj na okoliš kroz prehranu. Većina zobenih mlijeka na tržištu je bez glutena (zob ga ne sadrži), no kako se proizvodi od zobi, postoji mogućnost kontaminacije. Za uzgoj zobi često se koriste opasni pesticidi, tako da treba birati organsku varijantu.
Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, umake, koktele, sladoled..
Mlijeko od krumpira
Novitet na tržištu alternativa kravljem mlijeku definitivno je – mlijeko od krumpira. Krumpirovo mlijeko bogato je vlaknima, proteinima, ugljikohidratima i masnoćama. Ima nježnu teksturu i suptilan okus pa mu često dodaju aditive kako bi mu pojačali okus i zato treba pažljivo čitati etiketu.
Koristi se za kavu, kolače, palačinke, umake, koktele.
Mlijeko od industrijske konoplje
Svestranost industrijske konoplje svima nam je već poznata, a sada popisu proizvoda od industrijske konoplje možemo dodati i – mlijeko od konoplje. Ono je bogato proteinima te omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Ima dosta jak okus pa nije baš za svakoga. Zbog snažnog okusa nije baš dobra zamjena za mlijeko u većini recepata.
Koristi se za kavu, dio slastica, zobenu kašu, smoothieje.
Mlijeko od graška
Protein graška je visokovrijedan sastojak u plant based industriji, a jedan od novijih proizvoda je i mlijeko od graška. Baš poput zobenog mlijeka, i mlijeko od graška često zna sadržavati aditive kako bi mu se poboljšao okus i tekstura, baš kao i puno šećera pa treba pažljivo čitati etiketu.
Koristi se za kavu, deserte, zobenu kašu, smoothieje, umake.
Bademovo mlijeko
Odlična, ukusna alternativa kravljem mlijeku, no mnogi ga ne bi smjeli konzumirati, posebno ako imaju alergiju na orašaste plodove. Bogato je bjelančevinama.
Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled.
Lješnjakovo mlijeko
Ima snažan okus lješnjaka, te je stoga prikladnije za korištenje za pečenje slastica ili u kavi. Odličan je izbor bjelančevina i vitamina E, ne sadrži kolesterol, ali pripazi na sastav jer može sadržavati veliku količinu sladila. Najbolje je pripremiti ga kod kuće.
Koristi se za kavu, kolače, smoothieje, koktele, sladoled.
Kokosovo mlijeko
Ima uistinu specifičan okus, a nužan je sastojak brojnih jela azijske kuhinje (baš kao i kokosovo vrhnje). Kokosovo mlijeko odlično je i za pečenje kolača.
Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled, curryje i juhe.
Rižino mlijeko
Rižino mlijeko ima 'tanku' teksturu i neutralan okus, pa je vrlo svestrano za upotrebu. Često mu se dodaju velike količine šećera, na što treba pripaziti. Ima velik udio ugljikohidrata, te je stoga odličan izbor za sportaše, ali potencijalno štetno za dijabetičare. Rižino mlijeko nije osobito dobar izvor bjelančevina te se ne preporučuje djeci.
Koristi se za kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele.
Orahovo mlijeko
Jedna od novijih alternativa na sceni zamjena za kravlje mlijeko, trenutačno mu jako raste popularnost. Trebaju ga izbjegavati osobe s alergijom na orašaste plodove, a njegov specifičan okus čini ga odličnim izborom za dodavanje u kavu ili kolače.
Koristi se za kavu, kolače, palačinke, zobenu kašu, smoothieje, koktele, sladoled.