gastro postao
Postoji puno načina za pripremu finih, turskih sarmi, a jedan od njih je i japrak - sarma u listu vinove loze
Vrijeme pripreme: do 45 min
Broj porcija: 4
Težina pripreme: Jednostavno
Kalorija po osobi: 345
Potrebno vam je
- 500 g mljevena junetina
- 20 list list vinove loze
- 0.50 šalica riža, polirana (ili brašno )
- 250 g voda
- luk ,crveni
- sol
- svježe mljeveni papar
Priprema
- Listove vinove loze blanširamo te odrežemo tvrde dijelove. Ocijedimo. Mat strana lista je unutarnja. Pomiješamo junetinu, rižu i nasjeckani luk za nadjev te posolimo i popaprimo.
- Žlicom punimo listove tako da najprije pri korijenu lista podvijemo jedan pod drugi, stavimo nadjev te zamotamo u male sarme.
- Usko poredamo sarme u veliki lonac pa pospemo rajčicama i maslacem. Stavimo mali tanjur na njih okrenut unutrašnjom stranom da se ne razilaze tijekom kuhanja. Prelijemo čašom vode, kuhamo 20 minuta pa dodamo još čašu i pol vruće vode.
- Kuhamo još 15 minuta.